Ovogodišnji SFF predstavit će više od 200 filmova

Velika filmska smotra u glavnom gradu BiH

Ovogodišnji SFF predstavit će više od 200 filmova

18.07.2017 - 13:06
Film/TV

Ovogodišnji 23. po redu Sarajevo Film Festival ove godine će biti održan od 11. do 18. avgusta, a u okviru ove velike filmske smotre u glavnom gradu BiH bit će prikazano više od 200 filmova.

Na 23. Sarajevo film festivalu dugometražni filmovi će se takmičiti za četiri nagrade "Srce Sarajeva".

Kao glavni program Sarajevo Film Festivala, Takmičarski program privlači veliki broj gostiju - režisera, scenarista, producenata, glumaca, glumica i drugih filmskih radnika, i u proteklim godinama je postao najznačajnije mjesto okupljanja istočnoevropskog filma i svih onih koje zanimaju kinematografije zastupljenih zemalja.

Osim izvrsnih filmova Takmičarskog programa, gledatelji će moći gledati i ove godine program „U fokusu" gdje će biti prikazano šest najboljih regionalnih filmova koji se nisu mogli naći u takmičarskom programu. U fokusu predstavlja dva filma iz Mađarske, te iz Hrvatske, Makedonije, Srbije i Gruzije.

Bh. film Muškarci ne plaču Alena Drljevića, koji je na festivalu Karlovy Vary osvojio specijalnu nagradu, bit će prikazan na svečanoj gala projekciji. Tako će biti i sa prvim bh. animiranim filmom "Ptice kao mi" za koje je, također, rezervirana gala projekcija.

Od 210 pregledanih filmova, u konkurenciju za nagrade ušlo je sedam filmova: Bugarska: Directions; Grčka: Sofijin sin; Gruzija: Strašna majka, debitantice Ane Urushadze koja je i najmlađa redateljica na festivalu; Gruzija: Taoci, Reza Gigineishvilia; Albanija: Buđenje dana, Gentian Kocu; Rumunija: Meda ili ne tako sjajna strana stvari, debitanta Emanuela Parvua te Turska: Zrno, Semia Kaplanoglua.

Izvor: 
BNN.BA