Performans „Kraljica“: Top model Jelena Govedarica na daskama koje život znače

Jedinstven spoj mode i glume

Performans „Kraljica“: Top model Jelena Govedarica na daskama koje život znače

31.10.2016 - 21:13
Moda

Pored toga što iza sebe ima uspješnu karijeru top modela, Jelena Govedarica piše scenarij, organizuje modno-scenske performanse i bavi se glumom. Ovoga puta svoju svestranost pokazala je performansom „Kraljica“, za koji potpisuje i scenario i koreografiju. Inspiraciju je pronašla u pjesmama sarajevske spisateljice Emine Vukičević, te smo tako na daskama koje život znače u Prijedoru imali jedinstven spoj mode i glume.

Manekenka Jelena Govedarica održala je svoj pedeseti po redu fashion show “Kraljica”. Jedinstven spoj mode i glume na daskama koje život znače bio je pravi užitak za sve ljubitelje dobre predstave i mode. Pored scenarija i koreografije manekenka Jelena Govedarica našla se i u ulozi kćerke, ruku pod ruku s poznatom banjalučkom glumicom Radenkom Ševa. Predstava je odigrana u Prijedoru, gdje su pristuni svjedočili jednom posve novom pristupu prezentaciji mode.

Govedarica govori kako je inspiraciju pronašla u pjesmama sarajevske spisateljice Emine Vukičević.

"Pričom o majci i kćerki pokazali smo koliko je vaspitanje važno za formiranje karaktera. Uopšteno smo se bavili usponima i padovima, jer me inspirisala pjesma sarajevske spisateljice Emine Vukićević u kojoj jedan stih glasi: Idem, padnem, ustanem, popravim krunu i nastavim dalje", kazala je Govedarica.

„Kroz modne kolekcije od sportske, ležerne, svečanih haljina, pa do vjenčanica prikazana je priča o majci i kćerki. Prikazano je dijete koje je razmaženo, ne zna brinuti o sebi, do karme, krune koju svi nosimo i ne smijemo dozvoliti da nam padne, nego se i poslije najtežih trenutaka treba podići i krenuti dalje. Sam kraj performansa prikazuje momenat u kome kćerka doživljava uspjeh na svjetskom izboru ljepote dok majka umire. Riječi majke postaju joj snaga da nastavi dalje da se bori kroz život iiz njega crpi ono najbolje iz sebe“, govori Govedarica o samom performanu za BNN.BA.

Inače, cijeli performans ima i jednu dodatnu vrijednost i za Govedaricu predstavlja ostvarenje sna, jer, kako kaže, za samo deset godina rada proslavila je pedeseti rođendan fashion show-a. Također, glumica Radenka Seva, pjevač Saša Lajić koji je pjevao pjesme tematski vezane za priču, cijeloj priči su dali dodatni profesionalni pečat i zaokružili ovaj nesvakidašnji spoj glume i mode.

„Da biste vladali pozorišnim daskama, morate da imate urođeni talenat za ekspresivnost i snagu da se nosite sa samom scenom, i to sve sa puno nadogradnje i rada. Uz modnu scenu, dobro kretanje i držanje mnogo lakše je savladati, što je meni svakako pomoglo. Ovaj način prezentovanja mode koji ja radim zahtjeva i jedno i drugo, tako da sam na neki način pomjerila granice prezentovanja mode“, kazala je Govedarica za BNN.BA.

 

Izvor: 
BNN.BA