Pleme bez zemlje: Narod koji živi na sred okeana

Pleme Bajau

Pleme bez zemlje: Narod koji živi na sred okeana

30.10.2015 - 14:38
Zanimljivosti

Gdje god da se okrenu, gdje god da krenu oko njih je voda. Možete li i da zamislite da živite na ovakvom jednom mjestu?

Pleme Bajau po svemu se razlikuje od ostalih naroda na Zemlji. Oni po čitave dane plove morem u malim čamcima, a za život zarađuju zahvaljujući ribarstvu. Upravo zbog toga su dobili nadimak “Morski cigani”. Tradicionalno, pleme Bajau živi u malim brodovima u okolini Bornea, ploveći dan i noć, računajući samo na ulov iz mora da bi preživjeli. Zbog ovoga ih zovu "morski nomadi". Neki od njih sagradili su pluteća sela u sred okeana, na koralnim rifovima. Bajau narod živi u kućama od trske koje su iznad nivoa mora izdignute drvenim stubovima.

Ovo pleme nije priznato ni prihvaćeno od strane okolnih država. Ipak, oni nisu protjerani i primorani da žive na moru - to je njihov izbor i tradicija duga desetinama godina. Ne znaju da čitaju i pišu, ali zato okean znaju kao svoj džep. Svake nedelje oni odlaze na obalu gde ribu prodaju lokalnim seljanima i kupuju namirnice koje su im neophodne za život na vodi. Lov se najčešće svodi na ronjenje u dubinama iz kojih izvlače rijetke primerke riba.  Za njih se često kaže da nemaju nacionalnost, novac i da cijeli život provode na moru. Ne broje svoje godine, jer ne smatraju da je vrijeme pretjerano bitno, računaju se samo sadašnji trenutci. Bez obzira na godine, svako ima svoje mjesto u zajednici i pomaže u ribolovu. 

Mnogi mališani su čak i rođeni u ovim čamcima jer mnoge porodice koje nemaju kuću, žive u ovom prevoznom sredstvu. Žene se porađaju u plutajućim brvnarama i većina pripadnika ovog plemena nije kročilo dalje od svoje zajednice. Mlađa djeca su stalno u čamcima, učeći da rone i plivaju, dok oni koji imaju otprilike osam godina već kreću u ribanje. 

Rehan, francuski fotograf, proveo je par dana sa njima. Zauvijek će se sjećati mirnoće i nirvane koja okružuju ova mjesta, i ljudi koji nemaju apsolutno ništa zajedničko sa našim životima i žive samo za i od vode. Za ovaj narod, koji potiče sa brojnih ostrva u arhipelagu, se prvi put čulo davne 1521. godine, kada se sa njima susreo moreplovac Antonio Pigafeta.  Takođe, poznata je i legenda po kojoj je ovaj narod prvobitno živio u kraljevstvu. Njihov kralj je imao kćerku koja je tokom oluje na moru nestala. Po naređenju, cijelo kraljevstvo je pošlo da je traži a s obzirom da je nisu našli, odlučili su da se nikada više ne vrate na kopno jer nisu ispunili naređenje kralja i jer su smatrali da više nisu dostojni kopna. Jedno je sigurno, pleme Bajau ne namjerava da promjeni svoju tradiciju i život na vodi zamjeni životom na kopnu. Oni su sretni baš takvi kakvi jesu.

Izvor: 
Prva.rs