Prije 39 godina u svijetu plasiran prvi Walkman

1. jula 1979. godine

Prije 39 godina u svijetu plasiran prvi Walkman

01.07.2018 - 15:29
Zanimljivosti

Sonyjev Walkman na današnji dan obilježava 39 godina postojanja. Te, sad već davne, 1979. godine Walkman bio je prvi uređaj koji je širokim potrošačkim masama omogućio slušanje muzike po vlastitom izboru u pokretu. Do tada je, naime, jedini praktičan način konzumacije muzike na taj način bio - prenosni radio.

Prvi Walkman imao je dva ulaza za slušalice te dugme kojim ste mogli stišati reprodukciju kako bi dvoje ljudi koji su ga zajednički koristili mogli razgovarati bez ometanja. U Sonyju su to uveli jer su bili zabrinuti kako bi se to što sami slušate muziku moglo smatrati nepristojnim.

Walkmanu se pripisuje nastanak kulture korištenja slušalica za slušanje muzike u pokretu. Kako se ne bi pomislilo da je riječ o pomagalu za sluh, u Sonyju su angažovali mlade ljude da ga promovišu po ulicama Tokija.

Odlučili su se za slušalice iz interesantnog razloga - tražio ih je tadašnji Sonyjev dopredsjednik Masaru Ibuka, koji je želio u miru slušati opere tokom poslovnih letova. Izradili su ga inženjeri Nobutoši Kiraha i Kozo Osohne, a bazirali su ga na Sonyjevom diktafonu Pressman namijenjenog novinarima.

Bio je apsolutni hit među tinejdžerima sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Slično kao danas s mobitelima, bilo je pitanje prestiža imati Walkman.

Popularnost mu je opala s pojavom prenosnih CD playera, a još i više s usponom MP3 playera, kao i pojavom iPoda te pametnih telefona. Japanski proizvođač Sony je 2010. godine zaustavio proizvodnju i distribuciju kasetašu Walkmanu, da bi danas mogli kupiti digitalnu verziju.

Izvor: 
BNN.BA/Radiosarajevo