Prodaje se mašina kojom je Njemačka htjela da dobije Drugi svjetski rat

Enigma

Prodaje se mašina kojom je Njemačka htjela da dobije Drugi svjetski rat

12.07.2015 - 08:32
Film/TV

Rijedak i izuzetno dobro očuvan primjerak “Enigme”, njemačke mašine za šifrovanje poruka u Drugom svjetskom ratu, u utorak će biti iznijet na aukciju u “Sodbiju”, a procjenjuje se da bi mogao da bude prodat za čak 70.000 funti (preko 100 hiljada dolara).

“Enigmu 1” iz perioda 1930-1938. prije i poslije rata obilato su koristile njemačke vojne službe i druge vladine institucije, poput željeznice.
Riječ je o jednom od starijih modela sa svega tri rotora, dok su kasniji modeli imali pet.

Do pada Trećeg rajha proizvedeno je oko 300.000 ovih mašina, ali je samo nekoliko sačuvano, budući da su ih Njemci uništavali prilikom povlačenja.

Nacisti su koristili “Enigme” za slanje šifrovanih poruka, a, budući da su imale čak 159 miliona miliona mogućih kombinacija, Njemci su bili ubeđeni da su stvorili kod koji je nemoguće dešifrovati.

Oni, međutim, nisu znali da kriptoanalitičari predvođeni Alanom Turingom - koga u filmu “Igra kodova” glumi Benedikt Kamberbeč - zajedno s grupom matematičara rade na dešifrovanju u Centru za dešifrovanje kodova Blečli park, u Bakingemširu.

Turing i njegov tim su u tu svrhu koristili jedan od najstarijih kompjutera na svetu i navodno su skratili rat za dvije godine i time spasili čak 22 miliona života.

Poslije rata, Turing je, zbog homoseksualnosti pao u nemilost, a njegovo veliko djelo je ostalo sakriveno od javnosti mnogo godina.

Poslije suđenja 1952. prihvatio je hemijsku kastraciju kao alternativu zatvoru, ali je samo dvije godine kasnije umro od trovanja cijanidom. Istraga je pokazala da je izvršio samoubistvo.

Izvor: 
blic.rs