Projekcijom dokumentarnog filma "Čovjek sa kamerom" otvoren 10. Pravo ljudski film festival

Biće pedstavljeno više od 100 filmskih ostvarenja

Projekcijom dokumentarnog filma "Čovjek sa kamerom" otvoren 10. Pravo ljudski film festival

11.11.2015 - 22:08
Film/TV

Pojekcijom dokumentarnog filma "Čovjek sa kamerom", Dzige Vertova, večeras je u Sarajevu otvoreno deseto izdanje "Pravo ljudski film festivala", na kojem će biti pedstavljeno više od 100 filmskih ostvarenja.

Projekcija ovog nijemog filma upriličena je uz muzičku pratnju elektronskog benda "In the Nursery" iz Shefilda (Velika Britanija), a što je označeno kao filmski koncert koji predstavlja svojevrsni novuum na ovim prostorima. Nakon otvaranja Festivala slijedi specijalna projekcija dokumentarnog filma "No Home Movie / Ovo nije kućni video", posvećena rediteljici Chantal Akerman. U fokusu ovogodišnjeg festivalskog izdanja jeste eksperiment kao koncept i pristup, odnosno pitanje - da li je film eksperiment i koliko smo spremni eksperimentirati, te koliko smo slobodni otvarati pitanja koja nisu odranije prisutna u javnom diskursu, a što je lajtmotiv Vertotovog filma koji je krajem 20-tih godina prošloga stoleća na neki način nagovijestio početak dokumentarne kinomatografije uopće.

Kako je Feni kazala producentica Festivala i koordinatorica glavnog programa Elma Selman, pored redovnih programa u sklopu ovog festivalskog izdanja u narednim danima se očekuje takmičarski program (The Best of Festivals- Najbolje s Festivala), program kratkog filma, te program posvećen odnosu umjetnika/umjetnosti i društva.  Naglasila je da je ove godine u fokusu program posvećen jugoslavenskom avngardnom eksperimentalnom filmu u okviru kojeg će javnosti biti predstavljena 52 autorska ostvarenja. Selman potcrtava da su svi filmovi, koji će se naći na repertoaru Desetog Pravo ljudski film festivala, društveno angažirani, "jer progovaraju o temama o kojima se ne govori".

- U takmičarskom djelu su filmovi koji zapravo govore o slojevima društva, koji su na neki način zanemareni - o rudarima i njihovom životu 'ispod i iznad zemlje', o radnicima koji rade na velikim teretnim brodovima, prenoseći tovare s jednog na drugi kraj svijeta...- kazala je.

Producentica Festivala i koordinatorica programa za mlade “Zumiraj prava“ Adela Galešić Feni je kazala da će se u okviru ovog programa prikazati više od 30 dokumentarnih filmova te da će biti upriličeni tri izložbe, tri radionice i koncert. Najavila je, istovremeno, program “Budućnost je ovdje”, u sklopu kojeg će biti prikazana 22 filma, mladih autora, sudionika festivalskih škola kreativnog dokumentarnog filma, te program “Zumići”, namijenjen najmlađima, a radi se o crtanim filmovima nastalim od 70-tih do 80-tih godina prošloga stoljeća u produkciji legendarne Zagrebačke škole crtanog filma. Kako je rečeno, "Pravo ljudski" je nastao iz potrebe da afirmira mlade nezavisne filmske umjetnike i tako im omogući platformu za kreativan rad i razvoj.

Kao i ranije, ni ovo Pravo ljudski izdanje ne bi bilo moguće bez pomoći pedesetak volontera i volonterki te partnera - National Endowment for Democracy, Konrad, Adenauer Stiftung, ambasada Švicarske i Republike Češke, Hrvatskog filmskog Saveza, Akademskog filmskog centra Beograd, Crnogorske kinoteke i Kino kluba Split. Deseti Pravo ljudski film festival, čije se projekcije održavaju u Kinu Meeting Point, Art Kinu Kriterion, Galeriji Duplex 10m2 i Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi, bit će svečano zatvoren 16. novembra.

Izvor: 
Fena