Pronađen devet decenija izgubljeni Walt Disneyev crtić

Premijera narednog mjeseca

Pronađen devet decenija izgubljeni Walt Disneyev crtić

04.11.2015 - 10:30
Film/TV

Riječ je o crtanom folmu „Sleigh Bells“ koji prikazuje zgode i nezgode sretnog zeke Oswalda (Oswald the Lucky Rabbit) koji je nastao daleke 1927. godine, a nedugo zatim izgubljen

Walt Disney najavio da će sredinom decembra premijerno prikazati crtani film „Sleigh Bells“ koji je izgubljen prije skoro devet decenija, a nedavno pronađen u arhivi Britanskog filmskog instituta. Riječ je o crtiću koji prikazuje zgode i nezgode Sretnog zeke Oswalda (Oswald the Lucky Rabbit) koji je nastao daleke 1927. godine, a nedugo zatim izgubljen. Premijera crtića koji je nastao prije popularnog serijala o Mickeyu Mouseu najavljena je za 12. decembar u Londonu. Potom bit će prikazan i u drugim zemljama svijeta.

Direktor Walt Disneyevog Studija za animacije Andrew Millstein je kazao da je Oswald jedan od izuzetno važnih likova Walt Disneyeve kolekcije i da je njegov pronalazak obradovao sve ljubitelje crtanih filmova. Oswalda su 1927. godine stvorili Walt Disney i Ub Iwerks, a radnja filma govori o Oswaldovim božićnim dogodovštinama. Kustos Arhiva Britanskog filmskog instituta Robin Baker je kazao da je pronađeni crtić jedno od najvažnijih djela Walt Disneya iz perioda nijemog filma koji pokazuje njegovu maštu na početku karijere.

Izvor: 
Fena