Samsung radi na televizorima koje ćemo kontrolisati mislima

Napredak ili ne?

Samsung radi na televizorima koje ćemo kontrolisati mislima

13.11.2018 - 19:08
Zanimljivosti

Glavni razlog zbog kojeg se radi na razvoju sučelja između televizora i mozga je pomoć ljudima s fizičkim ograničenjima, poput kvadriplegije, no nije teško zamisliti i da će nekad ovo stići na obične televizore.

Da bi promijenili kanal ili pojačali zvuk na Samsungovim televizorima u bliskoj budućnosti na to ćemo morati samo pomisliti. Korejski div radi na razvoju nove generacije televizora kako bi omogućili normalniju svakodnevicu za ljude s fizičkim ograničenjima, poput kvadriplegije. 

Samsung i Federalni tehnološki institut u Lausannei udružili su se na 'Projektu Ponthius' kako bi razvili sučelje između mozga i  softvera koje će omogućiti da funkcijama televizora upravljamo mislima, a ne preko daljinskog upravljača.

Naučnici već godinama rade na različitim uređajima koje se može kontrolisati mislima, pa čak i postoje igračke poput Mattelovog Mindflexa, no ovdje se radi o značajno sofisticiranijem sistemu. Trenutno se on sastoji od senzora koji prate moždane valove i pokrete oka kako bi prepoznao što korisnik želi napraviti. U budućnosti bi se trebao oslanjati samo na mozak, odnosno korisnici bi trebali samo pomisliti na novi kanal. 

I dok bi mogli pomisliti kako će ovo doprinositi još većem izležavanju pred televizorima, razlog zbog kojeg se razvija ovakav sustav je kako bi se pomoglo ljudima s različitim razinama fizičkih ograničenja. Samsung ni ne sugerise da bi to trebao postati komercijalno dostupan proizvod. Naravno, tako nešto se ne može ni isključiti. Postane li tehnologija dovoljno jednostavna, nije teško zamisliti da će testirati i nekad u budućnosti uvesti ovakvu opciju za obične potrošače. 

Prototip novog sustava još je u ranoj fazi, a testiranja u švicarskim bolnicama mogla bi krenuti sljedeće godine, prenosi Daily Mail.

Izvor: 
24sata.hr