Sarajevo Film Festival: „Vlažnost“ kao životna surovost i intriga

Predstavljen dugometražni film reditelja Nikole Ljuce

Sarajevo Film Festival: „Vlažnost“ kao životna surovost i intriga

18.08.2016 - 13:18
Film/TV

Jučer je u Narodnom pozorištu u sklopu 22. Sarajevo Film Festivala predstavljen film „Vlažnost“. Radi se o dugometražnom igranom filmu reditelja Nikole Ljuce koji se nalazi u konkurenciji takmičarskog programa.

Intrigantnošću koja se prožima kroz cijeli film mlada ekipa filma „Vlažnost“ uspjela je pretočiti svoju ideju u film, te navesti publiku na razmišljanje: Šta je cijena uspjeha i kako se oduprijeti surovosti?

Glumačka posvećenost, odmjerenost u dijalogu uspjeva dočarati surovost života u čiju zamku nerijetko upadamo, a da to i ne znamo.

Radnja filma ogleda u tome da je Petar zgodan i harizmatičan menadžer uspješne kompanije koja velike državne projekte snadbijeva građevinskim materijalom. Po povratku s poslovnog puta, njegova žena Mina ga dočeka na aerodromu. Oni dolaze kući, i dok on spava, Mina nestaje bez traga. Petar počinje da laže i skriva njen nestanak, trudeći se da održi savršenu sliku života koji je izgradio. Međutim, u kovitlacu sumnjivih poslovnih dogovora, priprema za porodičnu slavu, sestrinih bračnih problema, nesanice i razuzdanih noćnih izlazaka po beogradskim klubovima, Petrovi strahovi sve više izlaze na površinu i što se on više trudi da ih potisne, oni su sve jači...

Zapravo, u filmu je prikazan nadasve hladan odnos bračnih drugova, kao i prijateljskih odnosa koji kao da ne znaju šta je iskrena predanost. Posve ogoljeno i iskreno autor pristupa i prikazuje formu u odnosima. Iskren razgovor akterima filma je stran, riječi oštre, praznina između njih nedogledna. U trenutku kada Mina nestaje, još i cijeli film kao da ostavlja mogućnost za nježnost, za osjećaje, za vlažnost. No, iako je to režija tako odredila i iako u filmu to nije prikazano, jasno je da je Mina nekoliko dana bila kod svog mnogo mlađeg ljubavnika. Za to vrijeme harizmatični menadžer Petar ne libi se provoda, iako je Mina sve vrijeme u njegovim mislima. Obzirom da mu je supruga u mislima film kod gledaoca na tren i budi nadu za iskrenost, ljubav i prelaženje surovosti života i hladnog odnosa. Neizvjesnost je prisutna do samog kraja. Kada se Mina pojavljuje cinizam života, ravnodušnost  se samo i nastavlja. Razgovora nema. Život ide dalje, uspjeh treba grabiti. Lažna slika savršenog, ružičastog života bračnog para se nastavlja. Pozadina je crna. Šta je cijena uspjeha? Kako naći načina da zadržimo nježnost, održimo ljubav, živost ljudske prirode i obuzdamo surovost života koja nas opasno i lagano uzima, a da to i ne primjećujemo?

Režija: Nikola Ljuca
Uloge: Miloš Timotijević, Tamara Krcunović, Maria Kraakman, Katarina Marković, Dragan Bakema, Milan Marić, Slaven Došlo, Jasna Ornela Bery, Feđa Stojanović, Jelena Stupljanin

Nikola Ljuca
2016 - VLAŽNOST / HUMIDITY
2012 - NAREDNIK / SERGEANT (short film)
2011 - SCENE SA ŽENAMA / SCENES WITH WOMEN (short film)
2010 - ČETVRTAK / THURSDAY (short film)
2008 - POČETAK LETA / BEGINNING OF SUMMER (short film)

Autor: A. Rovčanin/BNN.BA

 

Izvor: 
BNN.BA