Smrt slavne glumice misterija i nakon 57 godina

Osporavana, ali i hvaljena glumica preminula na današnji dan 1962. godine

Smrt slavne glumice misterija i nakon 57 godina

05.08.2019 - 20:15
Film/TV

Osporavana, ali i hvaljena, legendarna holivudska glumica Marilyn Monroe preminula je na današnji dan prije 57 godina, ali je i danas u živom sjećanju mnogih generacija, kako kroz filmove, tako i kroz izjave koje se još citiraju i fotografije s kojih plijeni svojom pojavom. Kada je 5. augusta 1962. planetu obišla vijest da je u 36. godini preminula slavna glumica, bilo je misterija na koji način je skončala žena koja je preko noći postala simbol ženstvenosti 20. vijeka. Od tog dana, kontroverze i intrige vezane za njen ljubavni život, ali i smrt, punile su stranice svih svjetskih časopisa. Ni danas javnost ne prestaje da se interesuje za ovu kontroverznu ljepoticu i njenu tragičnu sudbinu.

Dok su je jedni doživljavali kao nemoralnu zvijezdu koja se nikoga i ničega nije bojala, drugi su je vidjeli kao krhku i naivnu devojku koja je uvijek bila - samo nesretno zaljubljena. Ipak, najveća misterija bila je vezana za njenu romansu sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Džonom Kenedijem, koga su kasnije mnogi krivili za njenu smrt. Njih dvoje upoznali su se dok je ona bila u braku sa Džoom Dimađom, a Kenedi bio tek kandidat za ulazak u Senat. Ljubav među njima rasplamsala se nevjerovatnom brzinom, nakon čega su počeli krišom da se viđaju u Njujorku.


Marilyn Monroe i Joe DiMaggio

Rođena je kao Norma Džin Mortenson 1. juna 1926. godine u okružnoj bolnici u Los Anđelesu. Svoje djetinjstvo i tinejdžerske dane provela je uglavnom po sirotištima jer ju je otac ostavio, a majka je relativno brzo posle porođaja poslata u bolnicu za mentalno oboljele osobe. Od svoje 16. Merlin je koristila majčino prezime Bejker jer je saznala da joj se otac nije prezivao Mortenson. Dvije nedelje nakon proslave 16. rođendana, buduća zvezda odlučila je da se uda za Džejmsa Doertija, radnika u fabrici aviona.

U svojim knjigama, njen prvi suprug tvrdio je da su se voljeli, ali kako su nju ponijeli snovi o slavi. U članku napisanom 1953. godine pod naslovom "Merilin Monro je bila moja žena", otkrio je da je ipak on nju ostavio.

Dok joj je muž služio u transportnoj mornarici tokom Drugog svjetskog rata, buduća glumica počela je da radi sa svojom svekrvom u fabrici Radioplane Company, čiji je vlasnik bio holivudski glumac Redžinald Deni. Kada je vojni fotograf Dejvid Konover obilazio lokalne fabrike da bi za potrebe časopisa YANK fotografisao žene koje doprinose ratnim naporima, Normu je okarakterisao kao potencijalnu manekenku. Ubrzo potom ona je potpisala ugovor u agenciji za modele The Blue Book. Skratila je kosu i ofarbala je u zlatnoplavu nijansu.

Na nagovor fotografa, odlučila je da ode u Holivud kako bi pokušala da radi kao glumica, ali prije odlaska potpisala je papire za razvod. Njen početak okarakterisale su sporedne uloge, ali ipak je brzo napredovala. U proljeće 1945. postala je poznata kao san svih fotoreportera i te godine pojavila se 33 puta na naslovnim stranama prestižnih magazina. Sljedeće godine slučajno ju je primijetio lovac na talente Ben Luon.Ugovorio joj je pojavljivanje na audiciji u filmskoj kući 20th Century Fox, nakon čega je dobila standardni šestomjesečni ugovor uz početnu platu od 125 dolara sedmično. Luon joj je predložio da uzme umjetničko ime Merilin, po glumici Merilin Miler, budući da Norma Džin nije zvučalo komercijalno. Tako je u 21. godini ova zanosna holivudska plavuša postala planetarno popularna kao Merilin Monro.

Poslije nekoliko nezapaženih uloga i otkaza koje je dobijala na gotovo svim poslovima, upoznala je Džonija Hajda, jednog od najboljih holivudskih agenata, koji joj je izdejstvovao novi ugovor sa Foksom nakon što ju je MGM odbio. Potpredsjednik ove filmske kuće Deril F. Zenik nije bio siguran u njen potencijal, ali je popustio zbog Hajdove upornosti.

Ipak, ni tada nije bila srećna, a ostala je upamćena njena rečenica: U Holivudu ti plaćaju hiljadu dolara za poljubac i 50 centi za dušu. Prvu značajniju ulogu imala je u filmu Džungla na asfaltu, u režiji Džona Hjustona, koji je bio zadovoljan njenom glumom koju su mnogi osporavali. Uloga Anđele Pinvej donela joj je željeni dugogodišnji ugovor sa kompanijom 20th Century Fox, poslije čega je glumila u filmu Sve o Evi, za koji neki kažu da je slika njenog života. 

Iako su joj uloge i dalje bile male, publika i kritičari primijetili su kako joj je Hajd platio manje plastične operacije nosa, brade, kao i stomatološku intervenciju. Od tada, karijera je počela da joj cvjeta, a status seks bombe potvrdio se posle filma Muškarci više vole plavuše. Nizala je hit za hitom: Kako se udati za milionera, Sedam godina vjernosti, Autobuska stanica i Neki to vole vruće, koji je pokazao da je Merilin Monro i odlična komičarka.
 
Želeći da poboljša svoju glumu, pohađala je i poznati Actors Studio u Njujorku. U to vrijeme počele su da kruže fotografije gole Merilin koje je snimio Tom Keli u periodu dok je još tražila posao. Slike je kupio Hju Hefner, a u decembru 1953. pojavila se u prvom izdanju magazina Playboy. Zbog skandala u studiju, glumica je javno potvrdila da je na snimcima zaista ona.

U svojoj 26. godini Merilin je bila jedna od najpoznatijih žena u Holivudu, ali i na svijetu.

Tada je po drugi put stala na ludi kamen i zaklela se na vjernost čuvenom igraču bejzbola Džou Dimađu. Kasnije je u knjizi "Moja priča" otkrila kako je dugo odbijala da ga upozna jer se plašila da se on uklapa u stereotip američkog sportiste. Tokom medenog meseca otputovali su u Japan, a nju su zamolili da posjeti i Koreju. Ipak, glumica je devet mjeseci nakon vjenčanja zatražila razvod zbog psihičkog zlostavljanja. 
Treći put se udala 29. juna 1956. godine za dramaturga Artura Milera, kojeg je upoznala pet godina ranije u Vajt Plejnsu, u Njujorku. U međuvremenu se počela viđati i sa Kenedijem.


 
Iako je otvoreno pokazivao simpatije koje je gajio prema plavokosoj glumici i sve češće je pozivao na druženja u javnosti, predsjednik je odlučio da svoju naklonost podijeli i sa drugim damama. Emotivno nestabilna Merilin teško je podnosila njegove avanture i počela je da se oseća napušteno. Saznanje da ju je odbacio jedini čovek kojeg je volela, dovelo je do toga da je svoju tugu počela da utapa u alkoholu i drogi. Na kraju je smještena u psihijatrijsku kliniku gde je probala da se izliječi od svojih mračnih opsesija, ali je po dolasku kući ponovo nastavila da se viđa sa prvim čovjekom Amerike.
 
Razvela se naredne godine u Meksiku. 

Kasnije su tabloidi optuživali Merilin zbog smrti Klarka Gejbla koji je tokom snimanja preminuo od srčanog udara, tvrdeći kako ga je gnjavila na setu. Već tada nazirao se početak njenog kraja. Doživjela je dva spontana pobačaja i jednu ginekološku operaciju, počela je da pije, a imala je i kratku aferu sa francuskim pjevačem Ivom Montanom. Od svih njenih veza, najviše se pamti ona sa predsjednikom Džonom F. Kenedijem. Šta se zaista između njih dvoje dogodilo, ostaće zauvijek tajna.

Razvod od Artura neposredno pred premijeru Neprilagođenih, veliki problemi sa drogama, gubljenje uloga u filmovima i često bolničko liječenje od opijata, od njenog života napravili su haos. U maju 1962. imala je posljednji javni nastup pjevajući rođendansku pjesmu predsjedniku Džonu Kenediju. Njeno zdravlje polako je slabilo zbog sve veće zavisnosti od tableta. Iste godine počela je ponovo da se viđa sa Džoom Dimađom, a u februaru 1961. njen ljekar poslao ju je na psihijatrijsku kliniku Pejn Vitni gdje je, prema kazivanju Donalda Spota, smještena na odejljenje za najteže slučajeve.

Nakon dvonedeljne terapije, odlučila je da napusti kliniku, ali nije mogla sama da se odjavi, pa je pozvala Dimađa da je izvede. Poslije mu se pridružila na Floridi, a njihova priča o tome kako su samo dobri prijatelji, nije zaustavila glasine o tome da su se ponovno vjenčali. Ipak, te spekulacije nisu bile tačne, ali je Merilin pristala da se ponovo uda za njega. Iako je vjenčanje bilo zakazano za osmi august 1962. godine, do njega nije došlo jer su je petog augusta pronašli mrtvu u svom stanu. 
 
Događaji koji su prethodili njenom tragičnom kraju, obavijeni su velom tajne. Samo nedelju dana pre nego što je umrla, Merilin se pijana poverila svom prijatelju Frenku Sinatri da je za Kenedija "bila samo tijelo". Tog kobnog dana, u 11.00 sati ujutru, pronađena je mrtva u sobi hotela Beverli Hils, a policija je dala saopštenje u kome je pisalo da je holivudska diva Merilin Monro izvršila samoubistvo.

Kasnija rekonstrukcija ovog događaja pokazala je sasvim suprotno.

Vozač kola Hitne pomoći tvrdio je da je gospođicu Monro zatekao u komi, ljekari su pokušavali da joj pomognu, ali nakon injekcije koju joj je dao njen psihijatar, mogli su jedino da konstatuju njenu smrt. Istog dana tužilac Frenk Hogan zaplijenio je snimke koji nedvosmisleno potvrđuju da je te noći, kada je Merilin umrla, Robert Kenedi, Džonov brat, bio u njenoj sobi. Posle mnogobrojnih nagađanja, prava istina o njenoj smrti nikada nije objelodanjena. Ožalošćeni Dimađo organizovao je sahranu i nije pozvao nikoga iz Holivuda, već samo najbliže prijatelje i rođake, a to je objasnio riječima da su oni samo povrjeđivali Merilin. Dvadeset godina je na njenu grobnicu slao bukete crvenih ruža tri puta sedmično, a za razliku od njena druga dva muža, o pokojnoj supruzi nije govorio u javnosti i nikada se više nije ženio.

Izvor: 
BNN.BA