Španci najzdravija nacija svijeta: Riba, orašasti plodovi, šetnja...

Hodanje draže od teretane

Španci najzdravija nacija svijeta: Riba, orašasti plodovi, šetnja...

30.08.2019 - 00:31
Zanimljivosti

Prema Bloombergovom Zdravstvenom Indeksu za 2019., sve zemlje svijeta ocjenjuju se ocjenama od jedan do 100 u više kategorija. Tu su zdravstveni rizici (korištenje duhana, visok krvni pritisak i pretilost). Zatim, dostupnost pitke vode, očekivani životni vijek, prehrana i uzroci smrti.

Prema rezultatima za ovu godinu, najzdravija nacija na svijetu su Španci, a u top 10 ih slijede: Italija, Island, Japan, Švicarska, Švedska, Australija, Singapur, Norveška i Izrael.

Od zemalja u susjedstvu, najbolje je rangirana Slovenija, koja se navodi kao 24. najzdravija nacija svijeta sa 82,7 bodova, dok je Hrvatska na 31. mjestu, iza Kube, sa 73,76 bodova. Crna Gora se nalazi na 41. mjestu (69,69), a na 42. mjestu je BH s 69,66 bodova. Srbija i Makedonija se nalaze na 55. i 56. mjestu.

Razlozi zbog kojih su Španci najzdravija nacija na svijetu je najprije mediteranska prehrana, zbog koje su oni kao nacija među najmanje pretilima, a bogatstvo maslinovog ulja, ribe i orašastih plodova kao i konzumiranje velikih količina voća i povrća, imaju najveće efekte na zdravlje. Također, Španci poput Talijana jedu najmanje crvenog mesa i tvornički prerađene hrane.

Španci se ne voze svugdje automobilima, dok je u zapadnim zemljama postalo normalno sjesti u vozilo i kada se ide na kafu. Španci nemaju te običaje. Njih 37 posto do posla hoda ili vozi bicikl. Također, hodanje im je draža rekreacija nego odlazak u teretanu, što govori o važnosti kretanja na otvorenom i značaja za zdravlje, piše Reader's Digest.

Izvor: 
BNN.BA