Svemirsko kuhanje

Tortilja na 'svemirski način'

Svemirsko kuhanje

10.06.2015 - 09:36
Zanimljivosti

Samantha Cristoforetti na ISS-u je snimila kratki video u kojem je pokazala kako izgleda prehrana astronauta u Zemljinoj orbiti.

Osim istraživačkog dijela, posada često postavlja i video poruke koje možemo pratiti putem različitih web kanala. Na svemirskoj stanici nema gravitacije, tako da astronauti bukvalno lebde unutar šatla, svemirskog broda ili svemirske stanice.

U većini slučajeva hrana astronauta se nalazi u kesama, odakle je oni srču, a ponešto mogu da jedu i kašikom. Neka hrana se na stanicu odnosi u svom pravom obliku (na primjer, voće), a neka se dehidrira i odnosi u prahu (sir, makarone…), tako da se prije jela u nju mora dodati malo vode. Takva hrana zauzima manje mjesta od "prave" hrane i ne kvari se, jer na stanici nema frižidera za čuvanje hrane. Od dozvoljenih dodataka jelu, tu su majonez, kečap, senf, dok se biber i so koriste u tečnom obliku, tako da ne može da otpluta i zaglavi se negde gdje mu nikako nije mjesto.

U svakom slučaju, astronauti oponašaju na najbolji mogući način život kakav bi vodili na Zemlji.

Međunarodna svemirska stanica (International Space Station (ISS) je zajednički projekat šest svemirskih agencija SAD, Rusije, Japana, Kanade, Brazila i Evropske Unije.

Svemirska stanica se nalazi u orbiti oko Zemlje na visini od 360 kilometara (220 milja), tip orbite koji se uobičajeno naziva niska orbita. Stvarna visina se mijenja po nekoliko kilometara jer otpor atmosfere snižava orbitu a povremeno se vrši korekcija (podizanje) orbite.

 

Izvor: 
Redakcija / BNN.BA / static.astronomija.co.rs