Svjetlana Vuković-Ceca: „Do uspjeha dolaziš samo vrijednim radom“

Modni dizajn kao poziv

Svjetlana Vuković-Ceca: „Do uspjeha dolaziš samo vrijednim radom“

13.03.2016 - 14:27
Moda

Uspjeh nikad ne dolazi preko noći. Mnogo rada i truda je potrebno da bi rezultati bili vidljivi, te da bi drugi prepoznali i cijenili ono što radite. Nekad smo čak primorani da od ničega stvaramo nešto, ali na kraju uspješno obavljenog posla i u takvim okolnostima, budemo ponosni. Svjetlana Vuković-Ceca je poznata bh. modna dizajnerica koja, pored toga što je uspješna u svom poslu, prava je borkinja, žena lavica. 

Iako je Cecu nerijetko kroz život pratilo da, kako kaže, „od ničega stvara nešto“, za nju je to bio samo motiv da više radi i daje maksimum od sebe. Na kraju svakog uspješno obavljenog zadatka osjeća posebnu satisfakciju. Kada smo u životu primorani da od ničeg stvaramo nešto, obično u tim momentima najbolje otkrivamo sebe i to koliko, zapravo, možemo dosegnuti sva životna iskušenja. Možda je upravo to razlog zbog kojeg je Ceca istrajala u svojoj „borbi“. Njene modne kreacije tražene su u cijeloj zemlji i šire. Mnogo radi, ali to joj ne smeta, jer njoj se uloženi rad i trud uvijek vraćao.

Svjetlana Vuković-Ceca je modna dizajnerica, živi i radi u Tuzli i svojim modnim kreacijama dokazuje da je pravi profesionalac u svome poslu.

Iako Ceca, kako kaže, „šije od svoje desete godine, oduševljenje i želja za modnim dizajnom i dalje je prisutna i svakim danom je jača“.

U razgovoru za BNN.BA Ceca nam je otkrila kako u svemu vidi inspiraciju, naročito u materijalima. Njena ljubav prema kreiranju je velika, te kada pristupi poslu kaže kako se tada oko nje stvori jedan predivan svijet koji je samo njen.

„Mnogi se nasmiju kad kažem da neiscrpnu inspiraciju nalazim u materijalima, jer za mene je sve što me okružuje potencijalni materijal. Imam veliku ljubav, ogromnu potrebu za stvaranjem, te veliku želju  da preoblikujem sve oko sebe. Kad se osvrnem, upletu se tu i trenutne emocije, ali sve nastaje kad vidim i počnem da sjeckam materijale. Tada se otvori jedan predivan svijet u kojem uživam, stvaram i svijet koji je samo moj“, priča Ceca za BNN.BA.

Iako je danas je teško opstati i biti uspješan u poslu, Ceci to polazi za rukom.Ona već dugi niz godina usješno radi i živi od svog posla. Otkrila nam je kako je ona, zapravo, u najvećem zanosu kad od ničeg stvara nešto.

U najvećem zanosu sam kad od ničega stvaram nešto, tada me obuzme najveća sreća i ponos. Kad prođu godine i vidim šta sam sve uradila, nekad ne mogu vjerovati da sam ja tvorac tih prekrasnih haljinica“, priča nam Ceca ponosno.

Svjetlana Vuković-Ceca modnim dizajom oduševljena je još od svog ranog djetinjstva, čak od njene desete godine. Svoje kreacije redovno izlaže još od 1999. godine. 

Modnim dizajnom sam oduševljena od svog najranijeg djetinjstva. Moja najjača sjećanja su od moje desete godine, jer sam još od tada sa velikim oduševljenjem sjeckala i šila sve što je bilo u moj blizini. Javno i redovno izlažem od 1999. godine, a rezultati su upečatljivi i vidljivi. Moj talent i ljubav prema dizajniranju i kreacijama su pronašli i imaju svoj predivan  put, a predivan je jer moje oduševljenje ne opada, nego sve više raste“, priča Ceca za BNN.BA.

Svjetlana Vuković-Ceca vrijedno radi i to je glavni razlog zašto je uspješna u svome poslu. Bh. publici je poznata po tome da je bila učesnica mnogih projekata, revija itd. Jedan od njih je i „Fashion Week“ na kojem Ceca svoje modne kreacije predstavlja svake godine. Također ima vrlo uspješnu suradnju sa „Miss Earth BiH“, bila je učesnica projekta „Izbor za Miss fotogeničosti BiH“ u organizaciji News Blic portala, te niza drugih projekata. Pored toga, surađuje sa mnogim poznatim ličnostima, a njene kreacije nosi i voditeljica emisije „Sav taj sevdah“ Elma Seferović, pjevačica Merimu Džafić, te je također bila angažovana na novom spotu „Isjeckane kreacije“ za Neny Goluba i Bulevar-bend. Također, Ceca ima i vrlo usješnu suradnju sa spisateljicom Eminom Vukičević. Krajem mjeseca publici u Sarajevu i Tuzli u sklopu promocije knjige "Žena u haljini crvenoj" i večeri poezije biti će predstavljena kolekcija predivnih crvenih haljina, nastale kao poseban dio performansa. Tim povodom izrađena je cjela kolekcija crvenih haljina inspirisana istoimenom knjigom za koju je priznata spisateljica dobila "Zlatnu plaketu " za knjigu godine. 

Kad se okrenem iza sebe, zaista mogu reći da sam veoma ponosna na sve što sam uradila do sad. Naravno, ništa ne dolazi samo od sebe, jer do uspjeha dolaziš samo vrijednim radom. U sve što sam postigla uloženo je mnogo rada i truda, ali ne žalim. Važno je da ima ljudi koji to prepoznaju i koji cijene to što radim“, zaključuje Ceca u razgovoru za BNN.BA.

 

Autor: A. Rovčanin

 

Izvor: 
BNN.BA