U čast olimpijke Ibtihaj Muhammad izrađena prva Barbie s hidžabom

Prva sportašica sa hidžabom

U čast olimpijke Ibtihaj Muhammad izrađena prva Barbie s hidžabom

14.11.2017 - 14:31
Zanimljivosti

Američka olimpijka Ibtihaj Muhammad poslužila je kao nadahnuće za novu lutku Barbie, prvu koja će nositi hidžab.  Tridesetogodišnjakinja iz New Jerseya, prva američka olimpijka i uopće prva sportistkinja koja se takmičila s hidžabom, prošle je godine osvojila bronzanu medalju u ženskom mačevanju. 

U Riju je debitovala u ekipi SAD-a na Olimpijskim igrama. Tamo je otišla kao američka muslimanka, želeći svima pokazati da se može takmičiti u jednom elitnom sportu.

Lutka Barbie izrađena je u njenu čast i prva je Barbie s hidžabom u povijesti.

Lutka je predstavljena na Glamour Women of the Year summitu. Muhammad je bila gošća programa Barbie "Sheroes" u kojemu se odaje priznanje inovatorima i pionirima, prenose mediji. 

Osim hidžaba, lutka izrađena po uzoru na olimpijku u mačevanju nosi odijelo za mačevanje, obuću Nike, kacigu i mač. 

"Barbie ne slavi Ibtihaj zbog njezinog učešća na Olimpijskim igrama, već zbog onoga što je razlikuje od drugih. Ona je nadahnuće brojnim djevojkama koje se nikada nisu vidjele kao osobe koje su u stanju osvojiti neko priznanje, no ova će ih lutka podsjetiti da je sve moguće", kazao je Sejal Shah Miller, potpredsjednik marketinga za Barbie, dodavši da će lutka na tržištu biti dostupna dogodine u jesen.

Izvor: 
BNN.BA