U Kini jedu pse, a Zapad je licemjeran!

Bizarni festival

U Kini jedu pse, a Zapad je licemjeran!

08.06.2015 - 09:38
Zanimljivosti

Svi znaju da u Kini jedu pse, ali ovoga puta, zaista, ne radi se u urbanom mitu. U malom kineskom gradu Yulinu u pokrajini Guanxi već šestu godinu zaredom, 21. lipnja, održat će se Festival psećeg mesa. Tijekom ljetnog solsticija navodno se skuha i pojede oko 10 tisuća pasa, pišu regionalni mediji.

Od samoga osnivanja festival se nalazi na meti kritike pobornika prava životinja, ali ove godine je cijela priča postala globalna zahvaljujući društvenim mrežama. Tijekom mjeseca svibnja poslano je gotovo četvrt milijuna tvitova pod hashtagom #StopYulin2015. 

Najbučniji u svom nezadovoljstvu su aktivisti američke udruge za prava životinja Duo Duo. Njihovi aktivisti pokrenuli su peticiju kojom traže ukidanje festivala i do sada su sakupili više od 200 tisuća potpisa. Također, pokrenuli su i kampanju na You Tubeu. Duo Duo je namjerno svoju kampanju usmjerio prema javnosti zapadnih zemalja jer im je cilj pokazati ljudima u Yulinu da je njihova tradicija dio prošlosti i da se jedenje psećeg mesa negativno percipira izvan Kine. 

Luku Omana, predsjednika udruge Prijatelji životinja, pitali smo prati li slučaj i jesu li se oni na neki način uključili u kampanju protiv festivala u Yulinu. 'Prijatelji životinja se oštro se protive užasnim praksama mučenja i ubijanja životinja u raznim dijelovima svijeta, pa tako osuđuje i Festival jedenja pasa u Kini, odnosno ubijanje i jedenje pasa u azijskim zemljama', kazao nam je Oman. No, nastavio je, kao što pritom pate psi, jednako pate svinje, krave i kokoši koje jedu npr. u Hrvatskoj ili bilo gdje u svijetu. 'Smatramo da treba pokazati jednako gnušanje i osudu, neovisno o tome koja se vrsta životinje ubija za prehranu', objasnio je. 

Prema njegovu mišljenju, sve životinje osjećaju bol i svaka prolazi agoniju smrti zbog potpuno nepotrebne navike jedenja mesa. 'Zgražanje nad jedenjem pasa je opravdano, no trebamo osvijestiti da u isto vrijeme na Zapadu u užasnim uvjetima žive milijarde drugih životinja koje su namijenjene za prehranu većine ljudi koji tako burno reagiraju na jedenje pasa. Stoga je razdvajanje životinja na one za jelo i na one za prijatelje/kućne ljubimce potpuno neosnovano. S etičkog gledišta, jednako treba osuditi jedenje psa, janjeta, teleta ili ribe. Naime, ono što je u nečijem tanjuru gurmanski specijalitet, u drugom slučaju može biti nečiji prijatelj', kazao je Oman.

Iako u Kini nije zabranjeno jesti pse, mišljenja su tamo podijeljena o tome koliko je tradicija jedenja pasa zaista ukorijenjena. S porastom standarda sve više Kineza ima kućne ljubimce pa se samim time i protive jedenju pasa, piše BBC. Oman kaže da tradicija jedenja psećeg mesa u azijskim zemljama zapravo nije tradicija. 'Komercijalna trgovina i konzumacija pasa i mačaka započela je početkom osamdesetih godina dvadesetoga stoljeća, kada je stvoren mit o 'tradicionalnoj' hrani posebnih afrodizijačkih svojstava', objašnjava.

Naši stavovi o jedenju životinja, nastavlja, ovise o kulturi u kojoj odrastamo, a taj nevidljivi sustav vjerovanja ili ideologija koja uvjetuje ljude da jedu određene životinje, a druge ne, naziva se karnizam. 
Karnizam je kao društveno pravilo toliko duboko usađen u naše kolektivno ponašanje da je postao sustav koji se nameće kao imperativ u svim aspektima našeg odnosa prema hrani, objašnjava aktivist. Za apsolutno sve zapadne zemlje karakteristično je nečovječno, neprirodno i nenormalno iskorištavanje i ubijanje životinja, po čemu se u osnovi ne razlikujemo od azijskih zemalja. 

Izvor: 
BNN / Agencije