U pet dana Pravo ljudski film festivala 111 filmova

Od 11. do 16. novembra u Sarajevu

U pet dana Pravo ljudski film festivala 111 filmova

10.11.2015 - 22:51
Film/TV

Deseto izdanje Pravo ljudski film festivala bit će održano od 11. do 16. novembra u Sarajevu, a u redovnim programskim sekcijama i specijalnim projekcijama bit će prikazano 111 filmova iz BiH i inozemstva.

Kreativna direktorica Festivala Kumjana Novakova najavila je na pres- konferenciji da će ta manifestacija iz oblasti kulture biti otvorena sutra u kinu Meeting point projekcijom filma "Čovjek s kamerom" reditelja Džiga Vertova, a zatvorit će je film "Konj novac“ portugalskog režisera Pedra Costa. Posebnost ove godine su tri specijalna programa. Tako je u fokusu Festivala Jugoslavenski eksperiment u okviru kojeg će bh. javnosti biti predstavljeno 55 filmova nastalih u tzv. kino klubovima od 1950. do 1980. godine u bivšoj Jugoslaviji.

U programu "Dobar, loš, zao emigrant" bit će prikazana tri filmska ostvarenja koja progovaraju o trenutačnoj krizi u Evropi uzrokovanoj valom izbjeglica i načinu na koji je odgovoreno na to. Specijalna projekcija posvećana je rediteljici Chantal Ackerman, a bit će prikazan njen film "Ovo nije kućni video". Koordinatorica programa za mlade Zumiraj prava Adela Galešić kaže da će taj program trajati od 13. do 15. novembra u Art kinu Kriterion i Meeting point.

Najavila je projekciju više od 30 filmova, radionice, koncert...Program će biti otvoren izložbom stripova i fotografija umjetničko-aktivističkog laboratorija "A lab", a zatvoren filmom "Kvota" južnokorejskog režisera koji govori o generaciji ljudi iz Sarajeva rođenih u ratnim godinama. U takmičarskom dijelu tog programa bit će prikazano pet filmova, u dijelu nazvanom "Budućnost je ovdje" 22 filma nastala na radionicama kreativnog dokumentarnog filma, a dio programa nazvanog "Zumići" namijenjen je za najmlađe. U programu "Zumići" bit će prikazana ostvarenja zagrebačke škole crtanog filma "Baltazar i ekipa".

Producentica Festivala Elma Selman istaknula je podršku Fondacije "Konrad Adenauer", vlade Švicarske i Ambasade Republike Češke u organizaciji Festivala, kao i volontera ali i regionalne fondacije i centre kao partnere. Programski sadržaji Pravo ljudski film festivala bit će realizirani i u Galeriji Duplex i Muzeju savremene umetnosti Ars Aevi. Dio Festivala je i program "Jeste li za ples", koji se biti održavan nakon projekcije filmova.

 

 

Izvor: 
Fena