Večeras dodjela Oscara, mjuzikl “La La Land” apsolutni favorit

89. po redu dodjela najprestižnije filmske nagrade

Večeras dodjela Oscara, mjuzikl “La La Land” apsolutni favorit

26.02.2017 - 20:21
Film/TV

Večeras će u Los Angelesu biti održana tradicionalna, 89. po redu dodjela nagrade Američke akademije za film i nauku. Za Oscara se i ove godine takmiče, po ocjeni kritike, najznačajnija filmska ostvarenja. Apsolutni favorit, sa čak 14 nominacija je mjuzikl “La La Land”. 

Ceremonija dodjele nagrada počinje u 17.30 sati po lokalnom vremenu.

Krajem januara Američka akademija za film i nauku saopštila je spisak nominovanih za najprestižniju svjetsku filmsku nagradu. Favorit u ovoj utrci je mjuzikl “La La Land”, koji je nominovan u čak 14 kategorija, uključujući i one za najbolji film i režiju te najbolju žensku i mušku glavnu ulogu, koje tumače Emma Stone i Ryan Gosling.

Američka romantična muzička drama, reditelja Damiena Chazellea, priliku za osvajanje zlatnog kipića dobiće i za originalni scenarij, fotografiju, kostime, montažu, originalnu muziku, pjesmu (čak dvije), scenografiju, montažu zvuka i zvuk.

Po broju nominacija slijede filmovi “Moonlight” (Mjesečina) i “Arrival” (Dolazak) sa osam, te “Manchester by Sea” (Mančester pokraj mora) i “Hacksaw Ridge” (Greben spašenih) sa šest nominacija.

Ovogodišnju dodjelu Oskara vodit će komičar i voditelj, Jimmy Kimmel

Izvor: 
BNN.BA