Vrhunski filmski program na Svilenom putu Sarajevske zime

Sarajevska zima od 14. do 28. februara 2017

Vrhunski filmski program na Svilenom putu Sarajevske zime

29.01.2017 - 13:38
Film/TV

Filmski program ovogodišnjeg Internacionalnog festivala Sarajevo Sarajevska zima ponudit će ljubiteljima sedme umjetnosti filmove iz 33 zemlje svijeta od 14. do 28. februara.

U okviru ovog bogatog filmskog programa predstavit će se, između ostalog, ostvarenja iranske i japanske kinematografije te ciklus eksperimentalnih i kratkih dokumentarnih i dugometražnih filmova.

Publika će moći uživati u filmskim ostvarenjima kao Dokhtar u režiji Reza Mirkarimia, Tako blizu, a tako daleko Reza Mirkarimija, Gdje su moje cipele u režiji Kiumarsa Poorahmada, Ludi zamak Abolhassana Davoudia, Anđeli dolaze u paru Hameda Mohammadia. Gost  Festivala je istaknuti reditelj i scenarista Reza Mirkamari.

Sedmica japanskog filma 2017. organizovana je  u saradnji sa Ambasadom Japana u BiH   od 24. do 28. februara u Kinu Meeting Point. Prvu projekciju će otvoriti Kazuya Ogawa, ambasador Japana u BiH. U ovogodišnjoj filmskoj selekciji  su se filmovi Maestro! u režiji Shotaroa Kobayashia, A Band Rabbit And A Boy u režiji Takujia Suzukia, Have A Song On Your Lips u režiji Taharoa Mikia, Abraxas u režiji Naokia Katoa te Key Of Life u režiji Kenjia Uchida.

Ciklus  animiranih, kratkih, dugometražnih i dokumentarnih i  eksperimentalnih  filmova  pripremljen je u saradnji sa AUG&HOM Media/Berlin i  bit će na Internacionalnom Univerzitetu Sarajevo, od 14. do 16. februara, najavljeno je iz Sarajevske zime.

Izvor: 
Fena