Warholov portret Elvisa Presleya na aukciji, procijenjena vrijednost oko 30 miliona dolara

Jedini portret u stvarnoj dužini pop-art umjetnika

Warholov portret Elvisa Presleya na aukciji, procijenjena vrijednost oko 30 miliona dolara

06.04.2018 - 17:06
Zanimljivosti

Andy Warholova slika Elvisa Presleyja, jedini portret u stvarnoj dužini pop-art umjetnika, bit će puštena u prodaju s procijenjenom cjenom oko 30 miliona dolara. 

"Double Elvis (Ferus Type)" prikazuje muzičara kako se njiše u kukovima držeći revolver tokom uloge u western filmu "Plamteća zvijezda". Kopija slike titra u pozadini.

Portet crnom bojom na srebrenoj podlozi bit će na aukciji u Christie’s u New Yorku 17. maja, skupa s Warholovom slikom "Najtraženiji čovjek broj 11, John Joseph H., Jr."

Očekuje se da jedna iz niza Warholovih slika za Svjetsku izložbu u New Yorku u 1964. također bude "u regiji od 30 miliona dolara", saopćio je Christie’s.

Portreti su izloženi u galeriji Christie's u Londonu od petka do utorka.

Kustos odjela moderne umjetnosti Christe'sa Alex Rotter izjavio je da su slike "Kralj Rock ‘n’ Rolla i karijerni kriminalac" - "veoma pamtljive i rani su primjer Warholovog iskrenog razumijevanja slave".

Rekord za jedan Warholov rad je 105 miliona dolara plaćenih za sliku "Silver Car Crash (Double Disaster)" na aukciji u  Sothebyju u 2013., prenosi Associated Press. 

Izvor: 
Fena