Zagreb: "Moj prvi film" posvećen bosansko-hercegovačkim filmovima

Zagreb Film Festival

Zagreb: "Moj prvi film" posvećen bosansko-hercegovačkim filmovima

10.11.2015 - 19:53
Film/TV

Program "Moj prvi film" ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala posvećen je bosansko-hercegovačkoj kinematografiji koja je, iako mala, samo u ovom tisućljeću, osvojila jednog Oscara, jednog Zlatnog medvjeda za najbolji film i dva Srebrna medvjeda.

Tradicija kvalitete bosansko-hercegovačkog filma zagrebačkoj će se publici približiti izborom pet filmova - "Crni biseri" Tome Janića (1958.), "Diverzanti" Hajrudina Krvavca (1967.), "Ovo malo duše" Ademira Kenovića (1986.), "Sjećaš li se Dolly Bell?" Emira Kusturice (1981.) i "Žena s krajolikom Ivice Matića (1976.). Film "Crni biseri", svojevrsna pedagoška poema koja se smatra prvim autentičnim bosanskim hitom, imao je veliki odjek još pedesetih, a desetljećima nije javno prikazan u Hrvatskoj iako je nastao u produkciji zagrebačkog Jadran filma. Dok ga neki smatraju nebitnim, neki ga svrstavaju u deset najboljih BiH filmova svih vremena.

Filmom "Diverzanti" bosanski redatelji postali su stručnjaci za žanr ratnog filma, za koji je tim svojim prvijencem temelje položio Hajrudin Krvavac, najpoznatiji po kultnom filmu "Valter brani Sarajevo". Ivica Matić pripadao je generaciji ponikloj u eksperimentalnom filmu, a njegov film "Žena s krajolikom", esej o sukobu umjetnika i društva, jedini mu je dugometražni rad. Taj je film prerano preminulog redatelja trinaest godina nakon njegove smrti osvojio "Zlatnu arenu" za režiju na Pulskom filmskom festivalu, nakon čega je prikazan na nizu festivala diljem svijeta i dobio odlične kritike.

Emir Kusturica otvorio je novo poglavlje te kinematografije svojim prvijencem "Sjećaš li se Dolly Bell?" o mladom sitnom kriminalcu u nastajanju, za kojega je dobio Zlatnog lava u Veneciji, za debitantski film. Ademir Kenović, danas poznati producent, redateljski uspjeh doživio je televizijskim filmom "Ovo malo duše", sjetnom filmskom pričom s elementima komedije o siromašnoj ruralnoj bosanskoj obitelji, koja je 1991. otvorila prestižni program Directors' Fortnight u Cannesu. Filmovi će se prikazivati u Zagrebačkom plesnom centru, na čijoj se blagajni uoči projekcija podižu besplatne ulaznice.

Izvor: 
Fena