Zašto je "Zootopia" nagrađena Oscarom: Crtić koji je pokazao da utopija ne postoji

Animirani film prožet rasizmom, šovinizmom i ksenofobijom

Zašto je "Zootopia" nagrađena Oscarom: Crtić koji je pokazao da utopija ne postoji

27.02.2017 - 22:10
Film/TV

Na sinoćnjoj dodjeli najveće filmske nagrade Oscara za najbolja filmska ostvarenja i glumce, animirani film "Zootopia" dobio je "zlatnog kipića" za najbolji animirani film koji je izašao u proteklih godinu dana.

 

Riječ je o filmu koji je sredinom 2016. izašao iz Walt Disney Animation Studio radionice u 3D izdanju. Samo nekoliko sedmica nakon što je prikazan u svjetskim kinima, postao je drugi po redu animirani film sa najvećom zaradom u povijesti studija Walta Disneya, nakon "Snjeguljice i sedam patuljaka" iz davne 1937. godine.

Kritičari tvrde kako "Zootopia" nije slučajno nagrađena Oscarom, već zbog toga jer je, kao nikada ranije u animiranom filmu - slikovito prikazano kako utopija zapravo ne postoji.

Urađeno je to kroz životinjski svijet u kojem je u potpunosti opisano moderno društvo u kojem danas žive ljudi. Glavni lik u svijet kreće prepun entuzijazma, ali se odmah susreće sa preprekama i predrasudama u okrutnom društvu. 

Snaga ovog animiranog filma je u šarolikim likovima koji u mnogo čemu podsjećaju na ljudske karaktere, a čije društvo je prožeto ksenofobijom, šovinizmom i rasizmom. Protekle godine mnogi mediji i filmski radnici ozibljno su se bavili temom filma "Zootopia" uz kritike kako je on više za odrasle nego djecu upravo zbog "okrutnosti svijeta" koji prikazuje.

Izvor: 
BNN.BA