Zlatna ribica: Simbol bogatstva i sreće

Životinja zdepastog tijela

Zlatna ribica: Simbol bogatstva i sreće

11.06.2016 - 10:07
Zanimljivosti

Ona je najpopularnija akvarijska riba, a spada među prve pripitomljene ribe. Duga je 13 do 40 centimetara, te ima zdepasto tijelo. Najčešće je metalik narandžasto-crvene boje, te joj je bočna pruga vidljiva. Zlatna ribica predstavlja simbol bogatstva i sreće.

Zlatna ribica može spolno sazreti samo ako u akvariju ima dovoljno vode, te ako je hranite na pravilan način. Pariti se može u proljeće kada se temperature promijeni za dva stepena. Mužjaci se prije parenja spajaju u grupice te se 2-3 mužjaka odvajaju i kreću prema ženkama, koje vode u bilje. Jurenjem tada ženka izbacuje bijelo-žutu ikru, koja se prilijepi za bilje, pa ju mužjak oplodi s mliječi. Nakon oplodnje mnoga jajašca se oplode, ali neke od njih pojedu odrasle jedinke riba.

Dresiranje

Ličinke se izlegnu nakon tri dana, a prva dva dana se hrane sadržajem žumanjčane vrećice. Nakon dva dana ličinke počinju plivati i loviti vodene kukce kojima se hrane. Nakon samo mjesec dana ličinke počinju dobivati ljuske, koje dobivaju zeleno-brončanu boju, koja se promjeni u standardnu boju nakon jedne do dvije godine.

Nekada se vjerovalo da pamćenje zlatne ribice traje samo tri sekunde, ali znanstveno je dokazano da njeno pamćenje traje i do tri mjeseca. Zlatna ribica može razlikovati zvukove, boje i oblike, a njezin vid glasi kao najbolji među svim vrstama riba.

Ukoliko joj dajete nagradu nakon što učini nešto pozitivno, sklona je to ponavljati, pa je neki ljudi i dresiraju. Zlatna ribica je sklona dresiranju, a može biti uvježbana prepoznati svjetlosne signale različitih boja.

Uvjeti

Ona je idealan kućni ljubimac ukoliko se adekvatno brinete o njoj, te ukoliko je ne zanemarujete. Nikada nemojte kupovati zlatnu ribicu ako joj ne možete pružiti potrebne uvjete. Svaka riba, pa tako i zlatna, treba imati dovoljno mjesta za plivanje u akvariju, adekvatnu temperaturu vode, čistu vodu u koju ćete zasaditi biljke, te društvo kako joj ne bi bilo dosadno.

Izvor: 
bnn.ba