Arijana Saračević Helać: Ne ponižavajte srebreničke majke, kakvo odgađanje dženaze?

55 žrtava genocida čeka na svoj smiraj

Arijana Saračević Helać: Ne ponižavajte srebreničke majke, kakvo odgađanje dženaze?

24.06.2015 - 12:37
Intervjui

Poznata bh. novinarka i uposlenica RTVFBiH-a putem društvenih mreža oštro je osudila širenje dodatne patnje srebreničkih majki, najavom da kolektivna dženaza srebreničkim žrtvama ove godine neće biti održana, ako na slobodu ne bude pušten Naser Orić.

Još početkom aprila, identificirano je 55 žrtava genocida koje će biti ukopane 11. jula u Potočarima. Bolno, preteško, pretužno i nekako mi uvijek kada to pročitam utihne dan. Godinama sam prisustvovala i posmatrala članove porodice kada se završi ukop. To je jedino što su željeli i što ih je održavalo živim, da njihovi najmiliji pronađu smiraj. Mnoge porodice i dalje žive za taj dan i čini mi se da svi mi s njima se nadamo, čekamo i tugujemo.

I onda, pročitah: "Danas je u Srebrenici održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici na kojem je donesena odluka da kolektivna dženaza srebreničkim žrtvama ove godine neće biti održana, ako ne bude pušten Naser Orić."

Vjerovatno je do mene čim ne mogu razumjeti da se pa bilo ko da je u pitanju, može poigravati sa ožalošćenim porodicama koje su nakon 20 godina pronašli svoje najmilije i takvim nepromišljenim naumima, zadaju dodatnu bol, a da potpuno ignoriraju činjenicu da tužiteljstva, sudstva, Predsjedništvo BiH koje vodi vanjsku politiku su zapravo prave adrese. Izgleda zaključane, pa je u ovoj zemlji ama baš svakom dozvoljeno da se umjesto svog posla bave politikom i istu sprovode.

Kamenujte me, osuđujte me, radite šta hoćete ali usamljenoj srebreničkoj majci, niko nema pravo proizvoditi novu tugu. Njoj je potpuno svejedno, čak smatram i ponižavajuće, stalno nadmudrivanje da li će se u Srebrenici pojaviti Vučić ili ne.

Izvor: 
Redakcija / BNN