Da li je Vučić postao politički vegetarijanac?

Nakon dvadesetogidišnje karijere u četništvu

Da li je Vučić postao politički vegetarijanac?

30.05.2015 - 09:21
Kolumne

Mjesecima traje čitava političko – diplomatska operacija Vlade Republike Srbije i njihovog premijera Aleksandra Vučića koja bi se u najkraćem mogla nazvati pokušaj spašavanja obraza Srbije, odnosno intencija da nakon što su bili lideri nesreće i ratova na prostoru bivše Jugoslavije danas postanu predvodnici regionalnog europskog puta na kojem bi, usput, pokušali otkinuti za sebe dio Bosne i Hercegovine i djelić Kosova.

Sudbina pa baš Vučić, a ne recimo neko ko sa ratovima na prostoru bivše Jugoslavije nije imao nikakve veze, sada ide od Sarajeva do Tirane, od Zagreba do Ljubljane izvinjavajući se za onu politiku kojoj je i sam pripadao i od koje je javno odustao jer je shvatio da takva vrsta politike mora biti tajna dok se javno mora zalagati za europski put do kojeg je Srbiji stalo puno manje nego li do dijelova Bosne i Hercegovine ili Kosova.

Otud Aleksandar Vučić prilikom svojih regionalnih posjeta dolazi sa širokim osmjesima i velikim riječima, poput onih izrečenih u dvostrukoj posjeti Sarajevu, nakon čega prvo uđe obuven u sarajevsku Begovu džamiju čime na djelu pokaže koliko poznaje i poštuje bosanske Muslimane da bi, potom, stigao prebaciti Dražu Mihailovića iz reda zlikovaca u red patriota čime upućuje jasnu poruku da su svi Mihailovićevi učenici iz perioda 1991 – 1998. isto tako nevini kao što je, po Srbiji, i sam “Čiča Draža”. Tu postaje jasno da je, zapravo, pravi Vučić bio onaj koji je, ne tako davno, zakucavao tablu sa natpisom “bulevar Ratka Mladića” i koji je za skupštinskom govornicom Republike Srbije kazao kako za svakog ubijenog Srbina treba pobiti stotinu Muslimana!

Istini za volju zadnjih godina politika Srbije prema njihovim komšijama nije se puno promijenila u odnosu na vrijeme kada ih je Srbija napadala. Kao što se u poemi Matije Bećkovića kaže i to “kako ćemo se sada ćerati drugačijim sredstvima” tako i politika Aleksandra Vučića, odnosno zvanične Srbije, ima svoju evoluciju u načinima na koji žele postići potpuno iste ciljeve kao i 1992.godine jer, istini za volju, oni jesu napravili historijski korak prešavši Drinu ali nisu dobili ono što su htjeli – zvaničnu srpsku državu preko Drine.

Zato prilikom Vučićevih posjeta ne treba previše razmišljati da li je u Bosnu i Hercegovinu stigao vuk ili Vučić jer u oba slučaja jedno je sasvim sigurno: ma koliko građane BiH uvjeravao kako više nije krvoločan, morate biti sigurni da ne postoji nijedan veliki ili mali vuk a da je vegetarijanac!

Izvor: 
Redakcija / BNN