Dobro nam došla 2018.: Kratkotrajna kolektivna amnezija, pa onda, kako to Čola kaže - „Produži dalje“

Iz godine u godinu sa starim problemima

Dobro nam došla 2018.: Kratkotrajna kolektivna amnezija, pa onda, kako to Čola kaže - „Produži dalje“

31.12.2017 - 15:53
Kolumne

Optimistično su zvučale najave za 2017., baš kao i za nadolazeću novu 2018. godinu koju ćemo večeras tačno u ponoć i dočekati uz legendarnog Zdravka Čolića. No, kada nakon Čoline pjesmu „Produži dalje“, dobrog derneka i kratkotrajne kolektivne amnezije, zaista, i produžimo dalje - svako u zagrljaj svojim problemima, optimizam će vidno splasnuti. U novoj godini opet smo sa starim problemima; Nepostojanje parlamentarne većine, izmjene izbornog zakona koje nikako da se dese, odgovore na upitnik Evropske komisije koje ne dajemo, povećani nameti, neslaganje oko ključnih pitanja za državu Bosnu i Hercegovinu, odlazak mladih, nepostojanje jasne ekonomske strategije, te niz drugih problema koje iz stare 2017. godine samo prenosimo u novu 2018. godinu.

Neslaganje bh. političara u vidu diplomatskog skandala bi je jedan od posljednjih političkih događaja koji je obilježio 2017. godinu. Istup bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića na konferenciji za novinare u Beogradu, zasigurno je bio jedna vrsta diplomatskog presedana. Dijametralno suprotni stavovi članova Predjedništva Bosne i Hercegovine, koji su tom prilikom iznešeni pokazali da na nivou najvišeg organa jedne države komunkacija očito i ne postoji.

„Svima u svijetu smo pokazali da šaljemo potpuno različite poruke iz Bosne i Hercegovine, o potpuno istoj stvari o kojima smo se nekad dogovoruili“, istako je član Predjsništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Posebno različita mišljenja ogledala su se i prilikom usvajanja novog Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini. Novi nameti građanima zasigurno nisu u interesu, isticala je opozicija, dok su poziciji jedino na umu bila nova kreditna zaduženja. Sa 22 glasa "Za" i 20 "Protiv" (samo jednim glasom razlike), Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je Zakon o akcizama i to iz petog pokušaja, jer je prethodna četiri puta zakon bio oboren. Upravo tako u novu 2018. godinu zakoračit ćemo sa novim opterećenjima na i tako niska primanja bh građana, i sa znatno većim godišnjim dugom!

“Novo zakonsko rješenje uvodi i novi namet građanima Bosne i Hercegovine na gorivo i to 0,18 KM po litri, kada se uključi i PDV, što značajno opterećenje na i onako niska primanja građana. Od građana će se uzeti novac, koji se neće uložiti u cestogradnju, već za finansiranje naredne izborne kampanje i popunjavanje budžetskih rupa”, za BNN.BA ranije je istakao Senad Šepić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji je napomenuo kako su u Federaciji Bosne i Hercegovine, za tri godine, otplate godišnjeg duga porasle sa 878 miliona KM 2015. godine, na 1,3 milijarde u ovoj godini! Još jedno lijepo sjećanje na odlazeću 2017. godinu!

Sa druge strane, za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Denisa Zvizdića „usvajanjem zakona o akcizama brojne kredite ćemo učiniti operativnim, samim tim otvoriti za nove i velike investicije cestogradnje, što će pomoći ekonomskom razvoju i što je najvažnije otvoriti nova radna mjesta.“

Ipak, nije sve tako crno. Sa ekonomskog aspekta, pozitivno za bh. građane može se izdvojiti dobijanje dozvole za izvoz pilećeg mesa na tržište Evropske unije.

„Godina na izmaku je bila vjerovatno nešto skromnija nego što su bila opšta očekivanja, loša politička situacija se uvijek reflektuje na institucije, ponajviše na parlament, Predsjedništvo BiH...“, istakao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Evropske integracije okarakterisane su kao i dalje najbitniji spoljno – politički cilj političkih lidera u Bosni i Hercegovoni. Ipak, od brojnih obećanja na tom putu, malo je realizovano, na što je u više navrata upozoravao i evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn.

Također, građani Bosne i Hercegovine bili su pogođeni i uskraćeni za osnovne uslove za život - valja spomenuti i nestašice vode, o čemu smo posebno pisali. Za Bosnu i Hercegovinu, kako to mnogi analitičari tvrde, ovo je praktično bila izgubljena godina, na što ukazuje i pregled najvažnijih događaja koji su obilježili 2017. godinu, a koje je izdvaja portal Radiosarajevo.ba:

Januar

Početak godine je obilježio skandal u vezi angažiranja vojnog orkestra Oružanih snaga BiH na proslavio dana RS-a u Banjoj Luci. Nakon što je ovu odluku objelodanio član Predsjedništva BiH Mladea Ivanić, uslijedile su žestoke reakcije političkih stranaka iz FBIH ali i predstavnika međunarodne zajednica, a prevashodno NATO štaba u Sarajevu. Sve to je začinio i dolazak tadašnjeg predsjednika Tomislava Nikolića u Banja Luku. SBB je tada zatražio i smjenu zamjenika minsitra odbrane Seada Jusića inače njihovog kadra.

Ubrzo nakon toga iz State departmenta je potvrđeno da je SAD lideru RS-a Miloradu Dodiku propsiala sankcije, odnosno da je stavljen na "Crnu listu", a on je ubrzo nakon toga ambasadorku SAD-a u BiH Maureen Cormack proglasio "personom non grata".

Februar

Rasprava hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu o federalizaciji BIH, rasplamsala je strasti na političkoj sceni u BiH: Sve je rezultiralo rezolucijom usvojenom u Federalnom parlamentu kojom se osuđuje ovaj čin.

U ovom mjesecu član predsjedništva BiH organizirao je skup u sarajevskoj Vijećnici povodom odluke da BiH Haškom sudu preda zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije. Ovaj zahtjev je i predat, ali ga je Haški sud ubrzo odbio s obrazloženjem da nije blagovremeno podnesen. Ovaj čini izazvao je ogromne političke tenzije.

Političari iz RS-a su govorili o najvećoj poslijeratnoj krizi, dok su političari iz FBIH spočitavali Izetbegoviću da privatizirao cijeli ovaj proces.

Mart

Sredinom ovoga mjeseca objelodanjena je pozitivna vijest iz domena EU integracija, a riječ je o usaglašavanju svih pitanja vezani za Mehanizam koordinacije, kako bi država s Briselom govorila "jednim glasom".

Tužilaštvu BiH NDP je podnio krivičnu prijavu protiv Izetbegovića i Sakiba Softića u slučaju "revizija presude Haškog suda“.

April

U aprilu je održan Mostarski sajam koji je okupio političke lidere iz regiona, a među njima i tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića. U istom mjesecu ministar vansjkih poslova Velike Britanije Boris Johnson došao je u posjetu BiH. MMF još u aprilu, nakon debkla u vezi s usvajanjem seta zakona o akcizama, da bez toga neće biti nastavka aranžmana.

Vijeće ministara BiH stavlja van snage odluku o ostvarivanju prava funkcionera u vlasti na nivou BiH na "bijeli hljeb". U medijima objavljena informacija da je direktorica Kliničkog centra u Sarajevu Sebija

Izetbegović za posjetu Kliničkom centru Tuzla koristila službeni automobil Predsjedništva BiH. U istom mjesecu nekoliko zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH Senad Šepić, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović napuštaju klub SDA i stranku.

Maj

Žestoki obračuni puem medija na relaciji ministra sigurnosti Dragana Mektića, Tužilaštva BIH i pojedinih članova VSTV-a obilježili su početak ovog mjeseca.Senad Šepić zajedno sa Sadikom Ahmetovićem i Salkom Sokolovićem u Predstavničkom domu fomira Nezavisni blok, koji će kasnije postati i nova politička partija.

U Predstavničkom domu pao je set zakona o akcizama. Međnarodna zajednica tvrdi „to je korak unazad“. U maju se aktuelizira priča kuda će proći trasa brze ceste Sarajevo-Beograd, koja još nije okončana.

Nakon što Vlada RS-a nije uspjela osigurati većinu za prodaju državnih akcija u Rudniku Ljubija, otvorile su se spekulacije i nagađanja o eventualnoj prekompoziciji Vlade ili, čak, njenom padu.

Juni

Na samom početku mjeseca dobra vijest: BIH ispunila uvjete za isplatu ruskog klirinškog duga od 125 miliona dolara. Visoki njemački zvaničnici su potrdil ida Njemačka ima još jedan plan za BIH i Balkan a zove se „Belin plus“.

Član katarske kraljevske porodice u ovom mjesecu je na aukciji kupio kompleks „Bosmal“ u Sarajevu za 35 miliona KM.

Dodik ostaje na "Crnoj listi“ potvrdio je State department. Holandija je djelimično odgovorna za smrt blizu 300 muslimana koji su 1995. godine protjerani iz UNove baze u Srebrenici, navedeno je u drugostepenoj presudi holandskog Apelacionog suda izrečenoj po tužbi "Majki Srebrenice" protiv Holandije.

Svađa između SDA i SBB-a doživljava vrhunac u žestokim izjavama dvojice lidera Izetbegovića i Radončića.

Juli

Prve provokacije pred godišnjicu genocida u Potočarima: Najavljen skup podrške Ratku Mladiću 11. jula. U Potočarima je 11. jula obilježena 22. godišnjica genocida u Srebrenici.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara objelodanjuje da ga neko prati te izjavljuje „život mi je bio ugrožen“. Izetbegović i Čović ne štede na međusobnim optužbama o radu u vlasti. Sud BiH obara optužnicu Tužilaštva BiH o održavanju referenduma u RS-u.

 Zahuktava se retorika u vezi sa smjenom Vijeća ministara BiH, koju je pokrenuo SNSD. Nikola Špirić smijenjen s funkcije predsjedavajućeg Komisije za nadzor nad OSA-om.

August

Početak mjesec obilježen tenzijama između Hrvatske i BiH o gradnji Pelješkog mosta. Oštre reakcije u BiH na izjave ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza o tome da neko plaća muslimanke u Sarajevu da se oblače na određen način.

Veliki požari haraju Hercegovinom, najkritčnije kdo Trebinja i Čapljine. Jonathan Moore završio mandat na funkciji šefa OSCE-a, zamijenjuje ga Bruce Berton.

Glavni revizor Republike Srpske Duško Šnjegota stavio je mandat na raspolaganje Narodnoj Skupštini RS, burne rekacije opozicije na poteze vlasti RS-a. Uhapšen novinara Josipa Šimića oko kojeg je nastala uzbuna u pravosuđu.

Septembar

Aleksandar Vučić, kao novoimenovani predsjednik Srbije došao je u zvaničnu posjetu Sarajevu: Svečano dočekan u institucijama BiH.

Predsjedništvo BiH prihvatilo Ugovor o osnivanju Transportne zajednice, BiH konačno ispunila uvjete EU. Reisu-l-ulema IZ u BIH Husein ef. Kavazović pisao hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović nakon njene kontroverzne izjave od 10.000 ekstremista: Zašto BiH etiketirate kao prijetnju?

Oktobar

Opozicione stranke u OV Novo Sarajevo traže referendum za premenovanje Sportske dvorane na Grbavici u Goran Čengić. U istom mjesecu OV većinom glasova odbija ovaj prijedlog.

Ruska kompanija "Zarubežnjeft" i hrvatski distributer gasa "Plinarco" dogovorili su potpisivanje ugovora o izgradnji kraka gasovoda kojim bi se gas iz Hrvatske transportovao u Brod, tačnije u brodsku Rafineriju, a na šta je kompanija "BH gas" oštro reagovala.

Sud BiH objavio je oslobađajuću prvostepenu presudu komandantu Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, kojima se sudilo za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine. Uslijedile su oštre reakcije iz RS-a.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) donosi odluku o vojnoj neutralnosti, ambasade odgovaraju da to nije u okvirima nadležnosti NSRS-a.

Građani Sarajeva, doduše u ne tako velikom broju, protestirali su ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zbog katastrofalnog stanja u vodoopskrbi glavnog grada Bosne i Hercegovine, te čestih nestašica vode.

Na Palama odjeknula vijest: Pronađen original Dejtonskog sporazuma, uhapšena jedna osoba. Nakon niza reakcija, istrag je utvrdila da se ne radi o originalu.

Novembar

Izjava člana Predsjedništva BIH Bakira Izetbegovića o "mogućoj podršci nezavisnosti Kosova" podgrijala strasti u Srbiji i u BIH. Dodik traži da sprski zvaničnici napuste vlast.

Federacija BiH je dobila novi Zakon o transplantaciji organa i tkiva.

Ratko Mladić, prema presudi Haškog suda, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog i za genocid u Srebrenici.

Haškoj šestorki, Jadranku Prliću i ostalima, u Hagu je potvrđena prvostepena presuda za udruženi zločinački poduhvat. Izricanje presude zasjenio incident tokom kojeg je Slobodan Praljak popi otrov u sudnici, te ubrzo nakon toga preminuo. U danima nakon toga glorifikacija Praljka u Hrvatskoj te u dijelu BiH.

Na proteste u Sarajevu izašlo desetine hiljada penzionera koji traže novi zakon o PIO.

Decembar

Europski komesar za proširenje Johannes Hahn u Sarajevu održao sastanak s liderima. Razočarenje zbog neispunjenih obaveza na putu ka EU.

Članovi Predsjedništva BiH održali sastanak s Aleksandrom Vučićem, najviše reakcija izazvala opaska Izetbegovića da se vanjska politika BiH kroji u Sarajevu.

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH formirala je predmet u vezi sa govorom mržnje i šovinističkim ispadima Dženana Selimbegovića, zamjenika sekretara Predsjedništva BiH, prema novinarkama Saneli Prašović-Gadžo i Arijani Saračević-Helać.Masovni protesti policajaca koji smatraju da su zakinuti novim Zakonom o PIO/MIO.

Oba doma Parlamenta BIH usvojila su set zakona o akcizama. MMF ubrzo nakon toga obećao nastavak aranžmana i isplatu prve tranše.

 

Naizad, posljednja sjednica koja je održana u ovoj godini bila je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Prava slika i prilika političke situacije u našoj zemlji. Prvobitno je sjednica kasnila dva sata, nakon čega se istoj nisu odazvali zastupnici HDZ BiH i HNS-a. Kao razlog ili izgovor neobavljanja dužnosti naveli su okončanje 26. redovne sjednice ili postizanja dogovora između koalicijskih partnera.

Bili kako bilo, pred nama je zasigurno jedna uzbudljiva i teška godina. Pored svih problema koje iz godine u godinu prenosimo, u ponoć ćemo i zvanično zakoračiti u novu izbornu godinu. Kako nam to praksa govori, jasno je da će bh. politički lideri biti više fokusirani na to kako osvojiti vlast, nego kako riješiti probleme sa kojima se susrećemo.

I dok sa Čolom večeras budemo svi u glas pjevali „Živiš u oblacima mala“, nadati se da će doći vrijeme kada će za državu Bosnu i Hercegovinu biti, kako to Čola kaže, učinjena „Prava stvar“. 

Piše: Aldina Rovčanin / BNN.BA 

 

Izvor: 
BNN.BA