DODIK POMAŽE ČOVIĆU DA SE ZATAŠKAJU ZLOČINI NAD SRBIMA OD STRANE HVO BIH

Masovna grobnica koja se uništava

DODIK POMAŽE ČOVIĆU DA SE ZATAŠKAJU ZLOČINI NAD SRBIMA OD STRANE HVO BIH

06.11.2017 - 07:54
Istraživanja

U toku rata 1992-1995 iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, na području Mostara dovedeno je oko 300 lica pretežno srpske nacionalnosti. Navedena lica dovedena su radi navodne razmjene koja je trebala biti izvršena na području Mostara. Do razmjene nikad nije došlo, a te osobe su pobijene i bačene u jame od strane HVO BiH po naredbi najvećih dužnosnika tadašnje ratne Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Nakon dolaska do saznanja da se na području Mostara nalaze jame u kojima su skeletni ostaci, unazad šest do sedam godina pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Regionalne kancelarije Mostar, započeli su istragu. U toku istrage došli su do saznanja da stvarno u jami „Radača“ mjesto Goranci, opština Mostar postoje skeletni ostaci. 

Milorad Dodik, Dragan Čović

Odmah po saznanju da policija sprovodi istragu, od stane političkog rukovodstva HDZ-a sa područja Mostara, započeta je opstrukcija istrage. U predmetnu jamu bačen je eksploziv, a nakon toga je u istu dovežen beton sa više specijalnih vozila „miksera“.

Nakon toga u jame su se spuštali članovi Komisije za nestala lica i iz naprijed navedenih razloga nisu ništa pronašli. Upornost policijskih službenika SIPA-e, Regionalne kancelarije Mostar dovela je do novih rezultata te je u jami pronađeno šest do sedam skeleta, pa su nastavili sa istragom. Nakon navedenih dešavanja dolazi do smjene rukovodstva u Regionalnoj kancelariji Mostar, smjenjuje se načelnik Regionalne kancelarije Mostar i prebacuje u Regionalnu kancelariju Sarajevo.

U toku 2012. godine, policijski službenici Regionalne kancelarije Sarajevo dolaze do novih saznanja o jami „Radača“, odnosno pojavio se svjedok koji je potvrdio ubistva i bacanje u jame 300 lica pretežno srpske nacionalnosti koji su porijeklom iz Hrvatske kao i manji broj lica bošnjačke nacionalnosti sa područja Hercegovine. Svjedok je navedeno potkrijepio činjenicom da je u to vrijeme bio visokorangirani u vojnim strukturama HVO-a na području Hercegovine i Mostara, te da je upoznat sa navedenim i da zna tačno jednu od jama u koju je bačeno 60 lica srpske nacionalnosti.

Nakon obznanjivanja informacije, brzo su djelovali stari prijatelji Dodik i Čović putem tadašnjeg direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca (Dodikov čovjek od povjerenja kojeg je doveo na ovu funkciju i koji je radio po direktnim Dodikovim naredbama) i Anđelka Hrgića načelnika krim-istraga za kompletnu SIPA-u (inače odani kadar Dragana Čovića koji ga je i postavio na tu funkciju). Anđelko Hrgić je u toku rata u Hercegovini bio visoko pozicioniran u policiji HZHB i poznata su mu navedena dešavanja. Sa ciljem da nastavi opstrukciju istrage koja bi dovela do pronalaska skeletnih ostataka nestalih lica i zataškavanja pomenutog zločina, Anđelko Hrgić je uklonio osobe koje su radile na tom predmetu kao i načelnika Regionalne kancelarije Sarajevo (prije toga ga je prebacio iz Mostara da bi spriječio istragu).

U vrijeme smjene osoba koje su radile na rasvjetljavanju istrage o jamama na području Mostara i prikrivanja pomenutog zločina, direktor SIPA-e Goran Zubac je znao da Anđelko Hrgić ima saznanja o ovom zločinu i počiniocima, te lokacijama na kojima su skrivani srpski civili, pa čak, obzirom na njegovu poziciji u formaciji HZHB tokom rata, moguće je da je Hrgić jedan od počinilaca, a sigurno  saučesnik u zločinu te da je imao svoje lične razloge za smjenu načelnika  jer bi ga nastavak istrage direktno implicirao u zločin.

Milorad Dodik svjesno i namjerno, radi svojih prijateljskih i političkih veza sa Draganom Čovićem, prikriva veliki zločin nad srpskim civilima i potpuno svjesno sa Čovićem preko svojih kadrova u SIPA-i spriječava procesuiranje počinilaca zločina, a čiji bi odjek u javnosti sigurno bacio potpuno drugačije svjetlo na stalna sprečavanja i opstrukcije HDZ-a posljednjih godina kroz zakonodavne organe, da se Srbima u Hercegovačko neretvanskom kantonu omogući ravnopravno učešće u vlasti kao konstitutivnom narodu.

U ovom predmetu je počinjeno niz krivičnih djela usmjerenih na prikrivanje zločina, putem uništavanja dokaza, bacanja eksploziva u jamu, premiještanja skeletnih ostataka, zatrpavanja betonom i drugim materijalima jama, sprečavanje istrage i smjene lica koja su tu istragu vodila, što sve ima elemente udruženog zločinačkog poduhvata. Ovu informaciju smo dobili od lica sa područja Hercegovačko neretvanskog kantona (identitet poznat redakciji) koji su ovo iznijeli kako bi istina o nestalim licima konačno izašla na vidjelo i nestala lica nakon pronalaska, dostojanstveno bila sahranjena, a počinioci zločina kažnjeni, kao i o tome ko je Milorad Dodik (koji se zaklinje u srpstvo) i njegov poslušnik Zubac, a sve ove informacije kako kažu lica koja su je nama dostavila, posjeduje Državna agencija za istrage i zaštitu.

Izvor: 
BNN.ba