Glođo: Filmskim koprodukcijama naš film gubi bh.autentičnost

Glumica Vanesa Glođo za BNN

Glođo: Filmskim koprodukcijama naš film gubi bh.autentičnost

28.11.2015 - 10:24
Intervjui

Vanesa Glođo rođena je jula 1974.godine u Sarajevu. Glumica je koja u svojoj karijeri ima veliki broj uloga u pozorišu i na filmu. Preživjela je rat i zemlju krvi i meda te u blic intervjuu za BNN odgovara na pitanja da li je za nju, njen život čudo.

BNN.ba: Vanesa, kako ocjenjuješ stanje u bh.kinematografiji, gdje smo i u kojem pravcu bi trebala ići?

Glođo: Postoji ogromna želja da se izrazimo kroz film, ali kako je to najskuplji umjetnički izraz, osuđeni smo na koprodukcije gdje film mora izgubiti na svojoj bh.autentičnosti. Ali i pored toga se radi sa premalo sredstava.

BNN.ba: Naši glumci, ako pogledamo njihove uspjehe na domaćem i ino tržišu, u našoj i tuđim kulturama, zaslužuju daleko više?!

Glođo: Da mnogo više, ali to je nešto za šta možemo da se sami izborimo, već na akademijama treba se čvršće uvezati sa režiserima i dramaturzima, tako da maštamo jedni sa drugima, i da povjerujemo da do nas može da sjedi veliki umjetnik.

BNN.ba: Je li teško biti glumica u BiH, što zbog percepcije drugih u vezi sa tim pozivom što zbog tereta koje to zanimanje nosi?

Glođo: Mijenja se to vrlo brzo. Vidimo puno žena režiserki, pisaca koje uvijek pišu dosta ženskih dobrih uloga, ali isto tako i muskarci koji sve češće daju ženama uloge ubica, političara, inspektora, naučnika tako da to s polovima će se izbalansirati za nekih malih dvadeset godina i onda ćemo poželjeti da se opet razlikujemo. Ali sada treba uživati, jer se u podjelama broj žena penje na jednu trećinu u odnosu kako je bilo gdje je obično glumica bila sama među svojim kolegama glumcima.

BNN.ba: Radila si na mnogo projekata, igrala u mnoštvu filmova, šta bi izdvojiai kao nešto ajznačijnije u tvojoj karijeri iako su svim umjetnicima njihova djela "djeca"!?

Glođo: U nasim uslovima svaki projekat je značajan i svaki doprinosi iskustvu i rastu glumca.

BNN.ba: Radila si i sa američkom zvijezdom Angelinom Jolie na filmu „U zemlji krvi i meda", kako sa današnje distance ocjenjuješ taj cjelokupni projekat i šta misliš da li je on dobio dovoljnu pažnju publike?

Glođo: Rad na tom filmu će uvijek meni ostati u lijepom i naučno-fantastičnom sjećanju, jer ljudi koji su radili na tom filmu su oni isti koji rade u najjačoj i najuticajnijoj filmskoj industriji na svijetu.  Ja sam tu upoznala vrhunske uslove za rad.

BNN.ba: Vidite li promjene u bh.glumištu, menadžmentima?

Glođo: Sad su se promjenile uprave i u jednoj novoj energiji se nalazimo koja je pozitivna i pokretačka. Isto tako i naš Kamerni teatar doživljava renesansu i sigurno ce biti dobrih uloga.

BNN.ba: Kakav projekat dobije bolju pažnju publike i je li to ono što ti voliš igrati?

Glođo: To su sigurno oni projekti u kojima se direktno govori o sadašnjim problemima i publika se uvijek tu prepozna i uključi na najbolji način. Sad trenutno igram u predstavi Teferič koja je sjajno primljena kod publike. Nekad sam zauzeta i previše, a nekad mi slobodno vrijeme postane nemila obaveza.

 

 

Izvor: 
BNN.ba