Historičar Mesud Hero: 'Herceg-Bosna' je nakaradni politički projekat Republike Hrvatske uperen protiv Bosne

Uoči presude Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu "Prlić i drugi"

Historičar Mesud Hero: 'Herceg-Bosna' je nakaradni politički projekat Republike Hrvatske uperen protiv Bosne

28.11.2017 - 16:18
Intervjui

Uoči presude Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu "Prlić i drugi", danas će u Sarajevu  biti održana promocija knjige "Hrvatska republika Herceg -Bosna, agresija i zločin", autora Mesuda Here i Fuada Kovača. Radi  se o naučnom radu, knjizi koja predstavlja prvu cjelovitu obradu 'Herceg – Bosne' kao jednog nakaranog političkog projekta Republike Hrvatske uperenog protiv Republike Bosne i Hercegovine, za BNN.BA govori historičar mr. Mesud Hero.

Knjiga objavljena pod naslovom "Hrvatska republika Herceg -Bosna, agresija i zločin", autora Mesuda Here i Fuada Kovača napisana je na čak hiljadu stranica, knjiga sadrži značajnih niz dokumenata, što će zasigurno biti važan doprinos u pisanju stranica historije Bosne i Hercegovine.

„Na pisanju knjige kolega Fuad Kovač i ja zajedno smo radili punih pet godina. Mi smo u ovome radu prikupili više od 3.000 dokumenata. Selekcijom bitnih, odnosno onih koji su manje ili više važni dokumenti, javnosti smo prezentirali 180 dokumenata. Također,  u knjizi su i izvori vezani za druge periode Bosne i Hercegovine, zbog toga što Franjo Tuđman više puta tvrdi da Bosna i Hercegovina nije zaslužila da bude država. To svakako ukazuje i na njegov pristup, kao i to da mu je u cilju bilo razbijanje države Bosne i Hercegovine, kao  i njenog integriteta. Tako da, pored segmenta 'Herceg – Bosna' na 100 stranica smo prikazali historiju Bosne i Hercegvoine, kao i njen autohtoni politički razvoj“, kazao je Hero u izjavi za BNN.BA.

Knjigu su u obliku recenzije ocijenili prof. dr. emeritus Enver Imamović i dr. Rasim Muratović koji su u svojim recenzijama istakli značaj same knjige.

“… Ova knjiga autora Mesuda Here I Fuada Kovača je vrijedno djelo koje na vjerodostojan način čitaocima predstavlja paradržavnu političku tvorevinu 'Herceg – Bosnu' u svim njenim segmentima koja je sa svojom fašistoidnom I nacističkom ideologijom proizvela stravične zločine na ovim prostorima. Autori čitaocima prezentiraju podatke koji pokazuju da su idejni tvorci 'Herceg  -Bosne' imali razrađen plan djelovanja u ratu koji je izbio 1992. godine. Primaran cilj tog plana je bio da se Bosna I Hercegovina pripoji Hrvatskoj. Iako je njenim ideolozima bilo jasno da je realizaciju tog projekta moguće sprovesti samo na štetu druga dva naroda koja sa Hrvaima žive na ovom prostoru, prije svega na štetu većinskog bošnjačkog naroda, svjesno su ušli u njegovu realizaciu”, pored ostalog istakao je recezent knjige prof. dr. emeritus Enver Imamović.

"Knjiga 'Hrvatska Republika Herceg - Bosna- agresija i zločin' predstavlja popunu velike praznine u proučavanju novije historije Bosne i Hercegovine... U ovom obimnom naučnom radu Hero i Kovač, metodologijom koja podrazumijeva mogućnost provjere, prezentacijom autentičnog dokumenta za svaku tvrdnju koju iznose, ruše zid šutnje o agresiji i zločinu na koji je odgovorna Republika Hrvatska, koja je formirala tzv. Hrvatsku zajednicu, a kasnije Republiku Herceg - Bosnu, satelitsku paradržavnu tvorevinu na teritoriji Republike Bosne i Hercegovine, međunarodno priznate države, koju je i sama, ali uz vrlo zanimljive ograde, ipak priznala... Ovo je do sad najobimniji rad bh. historijske nauke na ovu temu, nastao primjenom najispravnije metodologije za ovu vrstu rada po principu 'via facta via acta'...", istakao je dr. Rasim Muratović, također recezent knjige.

"Najvažnije je izvući pouku i kako ćemo pisati historiju i nakon presude"

"Ovom knjigom, koja se skoro godinu i po dana nalazi u Haškom sudu, kao važan dokazni materijal, želi se naučno prihvatljivom metodologijom razotkriti idejni i izvedbeni oblik 'Herceg - Bosne', a ona podrazumjeva objavu neobjavljenih dokumenata hrvatske, bosanske i srbijanske provencijencije, uvid u stručnu i naučnu literaturu, dnevnu i periodičnu štampu u BiH i okruženju, naučni tretman dokumenata Haškog tribunala, ali i razne javne i tajne sporazume međunarodnog karaktera", saopćeno je iz Izdavačke kuće Futur art Sarajevo. 

„Kako su bosanskohercegovački, pa i strani mediji najavili, optužnicu Haškog tribunala protiv šest najodgovornijih osoba iz rukovodstva 'Herceg – Bosne' na čijem je čelu bio Jadranko Prlić, može se reći da je od otvaranja istrage do donošenja prvostepene presude proteklo punih deset godina. Sam sudski postupak je počeo 26. aprila 2006. godine, i to je najobimniji predmet koji je formiran u Haškom tribunalu. Tokom suđenja koje je završeno 2011. godine, Pretresno vijeće je u spis uvrstilo više od 10.000 dokaznih predmeta, saslušano je 145 svjedoka Tužilaštva, uključujući i šest sudskih vještačenja, te 61 svjedoka odbrane. Presuda je napisana na čak 2. 629 stranica, u šest svezaka, a ima četiri dodatka, ako i izdvojena suprotna mišljenja pojedinih sudija o nekim pitanjima“,  navodi se u dijelu knjige koji posebno obrađuje Sažetak presude Pretresnog vijeća u Haagu.

Haški tribunal sutra će izreći konačnu presudu u predmetu "Jadranko Prlić i drugi". Optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu. Prvostepenom presudom proglašeni su krivima i osuđeni Jadranko Prlić na 25 godina zatvora, Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoje Petković na po 20, Valentin Ćorić na 16, dok je Berislav Pušić dobio deset godina zatvora.

„Radi se o tome da su i neki drugi učesnici ovog zločinačkog poduhvata već osuđeni i imaju pravomoćne presude. Podsjetit ću vas na slučaj Tihomira Blaškića koji je bio jedan od najvećih funkconera HVO-a. Radi se o dugogodišnjoj kazni, ali bez obzira na to previše je blaga kazna. A što se tiče ove drugostepene presude, obzirom na naše poznavanje i iskustva sa Haškim tribunalom, može se svašta očekivati. Teško je pretpostaviti šta će biti, ali neupitno je da je Haški tribunal prikupio sve dokaze u drugostepenom postupku. Iako su kazne bile preblage, Haški sud je pravilno ocijenio i te postupke je osudio.  Znate da je Tužilaštvo BiH potom uložilo žalbu, kao i odbrana, to je njihovo pravo. Ipak, sada je najvažnije da se osudi Republika Hrvatska za ono što je radila u Bosni i Hercegovini, kao i to kakvu ćemo mi pouku iz svega toga izvući, kako ćemo to kasnije tumačiti i pisati histriju i nakon ove presude“, za BNN.BA govori historičar Hero.

Sa druge strane, dok žrtve u Hercegovini, ali i širom zemlje čekaju na ovu presudu, u Mostaru i Čitluku bila je zakazana molitvena okupljanja u znak podrške optuženim ratnim zločincima. Također, predsjedenik HDZ-a BiH i predsjedavajući Predsjedništva naše zemlje Dragan Čović izjavio je kako očekuje oslobađajuću presudu.

„Mislim da se Čović više puta osramotio ocjenjujući kako je to vrijeme ponosa. Ako mu je ponos ubijanje civila u Ahmićima, ako je ponos Vrbanja kod Bugojna, ako je ponos etničko čišćenje Stoca, Čapljine i Prozora, napadi na infrastrukturu Bosne i Hercegovine, posebno putnu infrastrukturu kakvu je HVO radio rušenjem Mostara, Gornjeg Vakufa i ako su zločini u Žepču ponos, onda ja mislim da je to njegova lična strahota. Ako se on tako osjeća, neka se osjeća kako hoće, ali ja mislim da je to zloupotreba i nadam se da će u najmanju ruku prvostepena presuda sutra biti potvrđena i onda ćemo i taj dio priče završiti“, za BNN.BA zaključio je historičar Hero.

O knjizi će večeras govoriti akademik Džemal Najetović i Marinko Pejić i autori, dok će moderator biti Suad Kurtćehajić. Promocija knjige održat će u svečanoj sali Atrium hotela Europe, s početkom u 17 sati. 

Piše: Aldina Rovčanin/ BNN.BA     

Izvor: 
BNN.BA