Kako je uhapšena zastava Bosne i Hercegovine

Tri zastave

Kako je uhapšena zastava Bosne i Hercegovine

25.05.2015 - 15:36
Kolumne

Od 1992., do 2015., palo je mnogo zastava, na različitim stranama. Ove tri, posebne, simbol su nečeg drugog. Između ostalog: bratstva i jedinstva koje je „zaginulo“ pred bh. Skupštinom, i Bosne i Hercegovine koja je „uhapšena“ u Banja Luci.

zastava BiH

Komentar: Medina DELALIĆ / BNN

MART, 1992.  

U nedjelju, prvog marta, predsjednik SDS-a, Radovan Karadžić je odletio za Beograd gdje se sreo sa svojim domaćinom, srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem. Obojici je bilo jasno da je BiH tog dana uvjerljivim preimućstvom građana koji su izašli na referendum stvorila uslove za nezavisnost, zbog čega je njihov susret predstavljao posljednji dogovor poslije kog više nema kalkulisanja: obojici je vlast mogla produžiti samo politika sve ili ništa, odnosno opredjeljenje za rat. Istog dana svatovi okićeni srpskim znamenjima i sa visokom podignutim zastavama krenuli su prema Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji, u čijem je dvorištu, trebao biti obavljen ručak.

Tog dana je u 14.30h u crkvi u Novom Sarajevu obavljeno vjenčanje Milana Gardovića i Dijane Tambur. Poslije vjenčanja svadbena kolona je ostavila automobile blizu Vijećnice na Baščaršiji, budući da ispred Stare crkve ne postoji parking, a svatovi su krenuli pješke. Prišao im je bijeli golf u kom su se nalazila četvorica mladića koji su nakon dobacivanja i verbalnog vrijeđanja svatova izašli iz vozila i pokušali barjaktarima oduzeti srpske zastave. Došlo je do komešanja i pucanja. Zastava sa „četri S“, čitana kao „samo sloga Srbe spašava“, izgubljena je u metežu i haosu. Ranjeni stari svat, Nikola Gardović, mladoženjin otac, umro je u kolima hitne pomoći. Srpska zastava je pala na Baščaršiji i simbolički označila početak rata. Pucnji u svatove samo su bili dodatni izgovor za akciju u gradu: ekipa koja je ubrzo zaigrala na terenu, već je prošla kvalitetnu pripremu i trening.

APRIL, 1992.

Petog aprila, pred sarajevskom Skupštinom, na mirovnom mitingu se okupilo oko deset hiljada ljudi. Pristizali su autobusi iz svih krajeva Bosne. Okupljeni su vikali: “Izlazite lopovi”, “Bagro, ostavi vlast”! Tražene su ostavke republičkih funkcionera i skidanje nacionalnih stranaka sa vlasti. Mirovnjaci su nosili jugoslovenske - trobojne zastave sa crvenom zvijezdom u sredini i bosanskohercegovačke, koje su na crvenoj podlozi „nosile“ repliku jugoslovenske zastave u uglu. Masa je, očito, bila izmanipulirana, jer se, suštinski, vodstvo SDS-a i HDZ-a već nalazilo na Palama i u Grudama, tako da bi „mirovnim mitingom“ jedino bila srušena vlast u Sarajevu. Masa je razbila ulazna vrata u Skupštinu, a stotine ljudi se rasulo po skupštinskim salama.

Tražili su da im se obrate republički funkcioneri. Došao je Jure Pelivan, koji je dan ranije podnio ostavku. Izviždan je. Niko nije htio preuzeti odgovornost da je na čelu pokreta, novinari su pitali predsjednika Sindikata da li je on lider? “Ne, ja ih ne predvodim”, odgovorio je. Izetbegović, koji je stigao dva sata poslije ponoći, također je izviždan. Komitet nacionalnog spasa je trebao preuzeti vlast, ali od te čudne tvorevine su se ograđivali pojedinci, čije je ime čitano u spisku članova Komiteta. Na prvom spratu je okupljeni narod čekao odluke Komiteta spasa, a na četvrtom su zasjedali skupštinski poslanici koji su se uspjeli probiti do zgrade. Karadžić je već ranije upozorio da će BiH, ukoliko bude međunarodno priznata, biti mrtvorođenče. Neće živjeti ni dan.

Šestog aprila poslijepodne Evropska zajednica je priznala BiH. Karadžić je proglasio Srpsku Republiku BiH, kasnije nazvanu Republika Srpska. Glavni grad te države, Sarajevo, “trenutno je pod neprijateljskom okupacijom”, izjavio je, “a Bosna se raspala istoga dana kada je priznata”. Prvi dan u glavnom gradu međunarodno priznate države protekao je u potpunom haosu. Srpske formacije su napale školu unutrašnjih poslova na Vracama. Momčilo Mandić, do tada šef kriminaliteta MUP-a BiH, kasnije označen kao čovjek koji je stvorio MUP Republike Srpske, je o ovom napadu rekao: “Da nismo ušli ja i Karišikovi specijalci, sigurno bismo bili proglašeni teroristima i BiH kao država bi nas strijeljala. Ako ustaneš protiv države, zna se šta i kako te sljeduje”.

Srpski snajperisti su se rasporedili na posljednja dva sprata „Holiday inna“. Noć ranije Karadžićje na JUTEL-u imao TV duel sa profesorom Zdravkom Grebom, “Poslije tog duela me ispred zgrade RTV doma zaustavio jedan specijalac. Kaže: ‘Grebo, sada je do tebe’. Pitam: ‘Šta je do mene?’ Kaže: ‘Da ih pokokamo!’ ‘Koga da pokokamo?’ Odgovara: ‘One iz Predsjedništva!’ Sutradan sam bio pred Skupštinom i unutra nisam ušao. Počela je pucnjava, zajedno sa ostalima sam zalegao da pasem travu. Barjaktaru je iz ruku ispala zastava BiH.“

Poslije tog dana više ništa nije bilo isto.  Komunizam/socijalizam i tekovine bratstva i jedinstva koje je promovirao, je već propao na nekoliko mjeseci prije toga održanim višestranačkim izborima. Trobojka u blatu je to i simbolički zapečatila. Trebalo je tražiti zastave sa novim ideološkim sadržajem.

MAJ, 2015.  

Bosanskohercegovačka zastava, dejtonska, a i ona sa ljiljanima koju srpski desničari nazivaju – ratnom, zavijorila se 22. maja u centru Banja Luke, a potom je bila „uhapšena“. Uredno smotana „u tubu“, ubačena je u policijski auto i odvezena u policijsku stanicu, gdje je, vjerovatno, dobila i svoj evidencioni broj, kao dokazni predmet, za buduću tužbu protiv njenog „nosioca“ – Sejfudina Tokića. Šta će biti sadržaj optužbe protiv bosanskohercegovačke zastave? Po svemu sudeći nešto iz aresenala uobičajenog vokabulara propagande iz Republike Srpske. Od 1992., do 2015., palo je mnogo zastava, na različitim stranama. Ove tri, posebne, simbol su nečeg drugog. Između ostalog: bratstva i jedinstva koje je „zaginulo“ pred bh. Skupštinom, i Bosne i Hercegovine koja je „uhapšena“ u Banja Luci. Vidimo se pod nekom novom zastavom.    

Izvor: 
BNN.ba