Karavelićeva i Ajndažićeva prevara od 100.000KM

Knjiga neistina i neznanja finansirana od strane SDA i bivšeg ministra SBB-a

Karavelićeva i Ajndažićeva prevara od 100.000KM

05.09.2017 - 09:52
Istraživanja

Nakon šest godina rada i uzetih 100.000KM «grupa autora» objavila je Monografiju Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nakon šest godina rada očekivalo se čudo – i zaista se dogodilo. Za preko 100.000KM borci Prvog korpusa Armije Republike BiH nisu dobili svoju, već monografiju u kojoj su se autori i njima bliski prijatelji međusobno nahvalili, cititrali jedni drugima knjige, uzeli pare i grubo falsificirali historiju. Kako su dva zarobljenika, Vahid Karavelić i Nedžad Ajnadžić, napisali knjigu o onima koji su ih spasili iz zarobljeništva i postavili na funkcije da bi im ovi to, poslije, vratili na najbolji način - pišući neisitne i vlastite historije, naravno o trošku države.

Autori Monografije Prvog korpusa Armije Republike BiH su Selmo Cikotić (nije tokom agresije boravio uopće na teritoriji niti obnašao dužnosti u Prvom korpusu Armije Republike BiH), Nedžad Ajnadžić (koji je tek dva mjeseca bio na čelu Prvog korpusa i to na samom kraju agresije dok je prije toga bio komandant jedne od brigada a prije toga zarobljenik JNA koji nije htio napustiti JNA), potom izvjesni «Mesud Šadinlija» koji nije radio nikada i ništa važno u odbramenom sistemu Prvog korpusa Armije Republike BiH ali je, ispred SDA, uvijek redovno angažovan za falsificiranje historijskih činjenica (kao u slučaju o sarajevskom ratnom tunelu), novinar Šefko Hodžić, dobri ratni reporter «Oslobođenja» koji je imao tužbu protiv naručioca izrade monografije zbog novca i koji je u ovu knjigu najviše utkao svojih ratnih reportaža i sjećanja, citata iz njegovih knjiga i fotografija.

Smail Čekić je šef Instituta za izučvanje gencoida. Institut se, uglavnom, bavi objavljivanjem Čekićevih knjiga finansiranih iz budžeta i Čekić nema nikakve veze sa Prvim korpusom Armije RBiH. Na krau, koautor je i Vahid Karavelić. Bivši oficir JNA koji se Patriotskoj ligi RBiH priključio tek februara 1992, već aprila ga je JNA zarobila, PL RBIH ga razmijenila, postao je komandant Prvog korpusa augusta 1993.godine kada je 90% bitaka ovog korpusa bila okončano. Šta su, zapravo, htjeli sa ovom lažnom historijom od 100.000KM!?

Prvih šezdeset stranica Monografije «rezervisano» je za «opštu situaciju u regiji Sarajevo».

Pogledom na Monografiju stvari su više nego jasne: izvršeno je prepisivanje činjenica iz do sada objavljenih radova, knjiga i jednog dijela, također, objavljenih dokumenata u kojem su nas «autori» obavijestili koliko je u Sarajevu bilo tenkova, topova, kasarni, jedinica JNA i sl.

Zanimljivo narednih 24 rezervisano je za, zapravo, glavnu temu Monografije – nastanak Prvog korpusa Armije Republike BiH.

Kako je moguće da tema knjige stane na 24 njene stranice, a da sve ostalo stane na ostalih 400 stranica koliko iznosi ova Monografija nije poznato. Nije poznato ni kako su «autori» uspijeli da u 24 stranicu «zbiju» sve odrede, bataljona, brigade, imena, prezimena, imovanja, smjenjivanja, ukrupnjavanja jedinica, strateška naređenja – odnosno sve ono čega, zapravo, u ovoj Monografiji nema izuzev 4-5 do pola skeniranih dokumenata koji u cjelosti nisu prikazani iz prostog razloga jer «autori» nisu potpisnici istih te bi se vidjelo da «autori», zapravo, nisu formirali Prvi korpus Armije Republike BiH već ga sa distance od 25 godina «analiziraju» za 100.000 i još koju hiljadu više KM.

Unutar monografije su zaobiđeni svi oni koji su, zaista, imali važnu ulogu u formiranju Prvog korpusa Armije Republike BiH. Prije svega to su ljudi koji su formirali odrede, bataljone, brigade, koji su dali okvir narastanju PRvog korpusa, njeno sistemsko uređenje, koji su kasnije izvršili postavljenja na komandne i druge dužnosti i koji su, poslije, najbolje među njima nagrađivali i pohvaljivali.

Imena Alije Izetbegovića i Sefera Halilovića gotovo su izbrisana iz ove lažne Monografije iako su ipravo njih dvojica, svojim potpisima, oformili Prvi korpus Armije Republike BiH - Halilović strukturalno, naređenjima, prijedlozima i zakonskim uređenjima, Izetbegović i ostali članovi Predsjedništva Republike BiH odobravanjem istih i donošenjem političkh odluka iz svojih nadležnosti. Ali to "autori" preskaču i u prvi plan stavljaju sami sebe i, naravno, Mustafu Hajrulahovića iz prostog razloga jer je mrtav pa kao takav ne škodi ostaloj "dvojici autora" koji su, zapravo, i platili državnim parama ovu Monografiju. 

Zanimljivo da «autori» Monografije ne znaju, jer jednostavno oni to ne znaju, da se operacija za deblokadu Sarajeva, koju oni nazivaju «Koverta» ne zove tako, već se zvala «Sloboda» po službenim dokumentima, ali «autori» to jednostavno ne znaju.

Također, «autori» spominju i operaciju «Neretva 93» koja, također, nije postojala niti je ikada izvedena. Tek je bila nacrtana na karti, nikada isplanirana, nikada provedena, nikada odobrena. Ta operacija zvala se «Odbrana narodnih i prirodnih prava Vrdi 93» ali «autori», dakako, ni to ne znaju.

«Autori» su u svojoj Monografiji ponovo iskoristili priliku da se, kroz «Monografiju» obračunavaju sa mrtvim komandantima u ARBiH, da pridaju epitete izdajnika, pučista, da objavljuju bezbjedonosne dokumente koji su pisani u političke svrhe i u svrhe izvšrenja i zataškavanja političkih ubistava. Također, autori su «zaboravili» da citiraju pregrše naređenja i dokumenata, prisluškivanih razgovora kojima se slika o «odmetnutim komandantima», kojima «autori» toko rata nisu smjeli ni da priđu, drastično mijenja.

Za ovo "poglavlje" "autori" su potrošli gotovo 15 stranica a samo 8 stranica više su ostavili za poglavlje "borbena djestva Prvog korpusa tokom posljednje godine agresije".

"Autori" nisu objasnili kako je u njihovoj komandi briutalno pretučen, a potom ubijen ispred komande Prvog korpusa, komandant Desete brdske brigade Prvog korpusa Armije RBiH, Mušan Topalović, iako su mu garantovali život i suđenje. "Autori" nisu objasnili ni činjenicu da je dio hrasničke teritorije i objekta D-B, tj. Tunela bio u funkciji velikog ratnog šverca, ali i ubistava na planini Igman, ali se autori nisu bavili likvidacijom Fadile Đoze, ranjavanjem Mirsada Ćatića niti su pomenuli pučističko i izdajničko djelovanje Jusufa Prazine kojeg u Monografiji nikako nema.

No, ni ovo nije sve.

"Autori" nisu objasnili zašto je tokom prve godine agresije na RBiH u Prvom korpusu Armije Republike BiH bilo oko 35% Srba i Hrvata, a zašto su agresiju okončali sa njih 1%. "Autori" nisu uspijeli da objasne gdje im je iz komande Prvog korpusa nestalo na desetine Srba i Hrvata tokom 1993. i 1994.godine. Također, "autori" nisu objasnili svrhu formiranja "muslimanskih" brigada u trenutku kada su oni Bošnjaci, niti su objasnili zašto se posljednja operacija Prvog korpusa Armije Republike BiH zove "Tekbir" a prva, recimo "Jug" iz čega se jasno vidi šta su uradili od Armije Republike BiH, vojske svih njenih građana.

Nisu se bavili ni oružanim stanje, odnosno kako se dogodilo to da su na početku agresije imali više uspijeha a manje oružja, a na kraju drastično obrnuto.

Na kraju, autori su na stotinjak stranica Monografija poredali imena poginulih i nagrađenih pripadnika Prvog korpusa. To je uobičajeni način da se laži i historijske neistine sakrijeu iza mrtvih ili najzaslužnijig boraca. Upravo to su uradili i «autori» čija je Monografija finansirana od strane SDA i, doduše, nekadašnjeg ministra SBB-a koji se u međuvremenu privukao SDA-u. Tako je «Grande koalicija» dobila svoju prvu, zajedničku knjigu neistina pisanu u političke svrhe, ali i u svrhu odbrane od pravih istina. Zato se inače i pišu knjige prepune laži.

Redakcijski komentar BNN

Izvor: 
BNN.ba