Klima u BiH: Temperature zraka i količine padavina veće nego prije 10 godina

Klimatolog Dženan Zulum

Klima u BiH: Temperature zraka i količine padavina veće nego prije 10 godina

21.03.2017 - 14:09
Intervjui

Posmatrajući prostor Bosne i Hercegovine u proteklih deset godina može se zaključiti da je temperatura zraka znatno veća odnosu na prethodne periode. O ovoj temi za BNN govorio je Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

"Klima nije definisana samo jednim elementom ili pojavom. Za njeno pravilno definisanje se uzimaju svi meteorološki parametri. Ipak, možemo izdvojiti dva dominantna, a to su temperatura zraka i padavine. Posmatrajući prostor Bosne i Hercegovine u zadnjih desetak godina ili npr. u ovom stoljeću primjećujemo da je temperatura zraka veća u odnosu na predhodne periode", tvrdi Zulum dodajući kako pomenuto stanje nije zahvatilo samo BiH, već cijelu planetu.

Kada je riječ o globalnim klimatskim promjenama, Zulum ističe kako je povećanje temperature zraka izraženije na većim geografskim širinama u odnosu na ekvatorijalne predjele.

Kako se Bosna i Hercegovina nalazi u umjerenim širinama, tako i povećanje temperature zraka dostiže srednju vrijednost u svjetskim okvirima.

"Srednja temperatura zraka na našim prostorima u ovom stoljeću veća je za nepuni jedan stepen u odnosu na recimo period 1961-1990. godina. Kad su padavine u pitanju i tu je prisutan trend rasta, ali je on znatno blaži. Prije bi se moglo reći neznatan. Kada je riječ o padavinama, primjetni su i duži sušni periodi, a zatim kraći periodi s većom količinom padavina", ističe Zulum.

Kada je riječ o presjeku po godišnjim dobima u BiH, a kada je riječ o temperaturi zraka, Zulum ističe da se je takvo povećanje najveće u zimskom periodu, a zatim ljeti.

S druge strane, trend rastra temperature zraka najmanje je izražen u proljeće.

"S druge strane, kad posmatamo padavine - najveće povećanje je prisutno u zimskom periodu, a za vrijeme proljeća primjetano je trend blagog padanja količina padavina. Želim naglasiti da je u ljetnom periodu prisutan lagani rast padavina. Ovi podaci koje sam sad naveo se odnose na Sarajevo. Reljef utječe u većoj mjeri na klimu, s tim u vezi i stanje s padavinama je šaroliko kad gledamo prostor BiH. Primjera radi: u Mostaru zimi je negativan trend količina padavina, ali se u proljeće bilježi i najveći rast padavina u odnosu na druga godišnja doba", pojašnjava Zulum.

On dodaje kako čovjek ne može utjecati na klimu ni na njenu dinamiku budući da ona nije statična. Ipak, čovjek se mora prilagoditi klimi i njenim promjenama.

"Nema određenog stanja za kojeg možemo reći da je normalno i da takvom stanju teži planeta. Zemlja je u svojoj geološkoj prošlosti ulazila u znatno toplije faze od ove kojoj smo mi svjedoci. Primarni cilj je prilagoditi se na dato stanje. Pored prilagodbe moramo i pravovremeno reagovati na određene ekstremne situacije i na taj način sačuvati ljudske živote ili broj žrtava, ali i materijalne štete. Katastrofe izavane vremenskim prilikama ili neprilikama su sastavni dio života. Sada su one izraženije u odnosu na prošla vremena zato što je između ostalog se povećao i broj stanovnika na planeti, ali i činjenice da informacije danas brže do nas dolaze sa bilo kojeg kraja planete nego npr. prije pedeset godina", dodaje Zulum.

Kada se govori o BiH u Drugom nacionalnom izještaju – predložene su mjere prilagođavanja na klimatske promjene, ali su date i ideje za izradu raznih projekata u vezi sa prilagođavanjem na klimatske promjene.

"Želim napomenuti da je u završnici i Treći nacionalni izvještaj. U pomenutom nacionalnom izvještaju kada je riječ o klimi stoji da se i dalje očekuje rast temperature zraka. Očekivani rast se kreće od 0,8 do 1,0 stepeni Celzijusa na godišnjem nivou. Promjene padavina na godišnjem nivou su negativne i kreću se od 0 do 10 posto. Jedino na sjeveroistoku zemlje se očekuje rast padavina za nekih 5 posto", naglašava Zulum.

Izvor: 
BNN.BA