Ljevičari pripremaju kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Predsjedništvo BiH kao omiljena destinacija

Ljevičari pripremaju kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

29.04.2017 - 15:13
Kolumne

Iako se u javnosti stvara percepcija da bi SDP, Naša stranka, DF i GS mogli postići konsenzus oko kandidovanja Željka Komšića za člana Predsjedništva BIH iz reda hrvatskog naroda, koju je obavljao osam godina, saopćenjem Naše stranke ove ilzuije o jedinstvu ljevičara su ipak razbijene. Naša stranka nije za Komšića. Kako saznaje BNN ljevičari u Federaciji BiH pripremaju kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH računajući da bi, ukoliko SDA, SBB, BPS i još neka stranka budu imali kandidate za člana Predsjedništva BiH, upravo oni, ljevičari, mogli odnijeti pobjedu u ovoj utrci.

Željko Komšić je, navodno, spreman čak i ugasiti svoju, ionako, potpuno uzdrmanu Demokratsku frontu, ako bi za protivuslugu dobio podršku za ponovnu kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH no, ipak, ostatak ljevičarskih stranaka ne misli tako.

Doduše stranke kao Naša stranka ili posebno GS još uvijek nemaju ozbiljnu podršku da bi mogle dirigovati procesom na političkoj sceni izvan nekoliko sarajevskih općina ali bi, ukoliko ne daju podršku jedinstvenom kandidatu ljevice, ipak, mogli narušiti ljevičarski zamah koji bi, prije svega da bi takav i bio, trebao biti jedinstven.

Zato su ljevičari, osim Komšića, za sada skloniji varijanti da kandiduju nekoga za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda a do sada je, po saznanjima BNN-a, ta kandidatura, neformalno, nuđe Denisu Bećiroviću iz SDP-a no, ipak, on neće biti jedini u ljevičarskom bubnju.

SDP, NS, DF i GS računaju da će veći broj kandidata na političkom centru i desnici, SDA, SBB, SBiH - koji su do sada najavili kandidature za ovu funkciju, pomoći da u ovoj utrci pobijedu upravo kandidat ljevice. Ipak, ljevica jako računa da će BPS-Sefer Halilović imati svog, jakog kandidata za člana Predsjedništva BiH, koji je na prošlim izborima osvojio oko 70.000 glasova te da će to pomoći ljevičarima da dobiju predsjedničke izbore ali iz BPS-a se još uvijek nisu očitovali da li će učestvovati na predsjedničkim izborima i ko bi mogao biti njihov kandidat.

Također, neće biti zanemarivo ni pozicioniranje ASDA koji u svojoj stranačkoj bazi uzmu, redovnih, dvadesetak hiljada glasova te i njihovo podržavanje određenog kandidata ili, pak, držanje po strani imat će uticaja na krajni rezultat utrke za mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Za sada su kandidature za Predsjedništvo BiH formalno najavili SBB i SBiH dok se, svakako, očekuje i kandidat prilično razbijene i razjedinjene SDA. U ovakoj konstalaciji odnosa novi pobjednik predsjedničkih izbora mogao bi biti za cca 150.000 glasova a taj pobjednik više će biti proizvod dobro isplanirane predizborne strategije i križaljke jer tako se, vrlo često, dobijaju izbori u BiH.

Ljevičari traže svoje mjesto u ime Bošnjaka dok politički centar i desnica još uvijek nisu dali sve svoje adute na stol od čega se, ipak, očekuje glavni rasplet situacije po pitanju ove izborne utakmice jer ljevičari, tradicionalno, imaju problem sa identifikacijom kod bošnjačkih glasača.

M.Kundačina/BNN

Izvor: 
BNN.BA