Novalić po običaju obmanjuje javnost: Fadile oprosti, moramo te korigovati

OSVRT: Sve zemlje u regiji daleko ispred BiH

Novalić po običaju obmanjuje javnost: Fadile oprosti, moramo te korigovati

01.11.2017 - 16:14
Istraživanja

Kada je Fadil Novalić bio kandidat za premijera Federacije Bosne i Hercegovine obećavao je velike promjene - set reformi koje će Federaciju BiH preporoditi i otvoriti 100.000 radnih mjesta preko seta zakona koje je tada najavljivao, do velikih javnih radova, puteva prema Goraždu, Bihaću, gradnju koridora Vc, spajanje sa Mostarom kroz gradnju tunela Prenj, izgradnju termoelektrana Tuzla blok 7 i Banovići, izgradnju hidrocentrala Vranduk, Janjići i dr.. Međutim, ne da nije ništa uradio, već kada je ušao u posljednju godinu svog mandata ponovo ponavlja istu priču vjerovatno poučen savjetom njegove prijateljice Svetlane Cenić o zlatnoj ribici koja kaže da bosanskohercegovački građani imaju  memoriju zlatne ribice iz akvarijuma (naučnici su testiranjima dokazali da zlatne ribice imaju memoriju koja traje svega tri sekunde i nisu sposobne memorisati niti putanju kojom se kreću u  ograničenom akvarijumskom prostoru), to jest memoriju toliko kratku da nam se danas može servirati laž za nešto što se desilo juče, te da ćemo, poput bezmemorijskih ukrasnih ribica, prihvatiti sve što nam se javno servira kao istina.

Fadil Novalić

Novalić u svojoj jučerašnjoj izjavi povodom izvještaju Svjetske banke Doing business 2017, kaže kako je: „Veoma razočaran da, iako smo poboljšali poziciju u smislu takozvane distance to frontier, ipak smo pali za nekoliko mjesta u rejtingu lakoće poslovanja.“ Ovom izjavom premijer Novalić pokazuje koliko se ustvari osjeća i postupa odvojeno od stvarnosti i mjesta u kojem živi. On je „razočaran“ statusom u kojem se BiH nalazi kao da je samo nevini posmatrač sa strane, a ne jedan od glavnih učesnika i najodgovornija osoba za socijalni i ekonomski ambijent u kojem se Federacija BiH, a samim tim i BiH nalaze. Naprotiv, upravo je on taj koji je najodgovorniji za ovakvo stanje jer je njegovo obećanje i njegova obaveza po Reformskoj agendi bila promijeniti, odnosno poboljšati poslovni ambijent u FBiH kako bi rezultati analiza Svjetske banke i indeks doing business-a bili što bolji, što je i obećao da će učiniti u prvoj godini mandata o čemu svjedoče brojne njegove izjave u medijima, ali na tome nije ništa uradio. Stoga je i njegovo „razočarenje“ u najmanju ruku licemjerno.

Još je licemjernija i njegova upotreba stranih izraza poput takozvane distance to frontier (udaljenost od cilja) kao da bosanskohercegovačka javnost ne zna šta taj izraz uopće znači, čime pokušava spinovanjem (uz pomoć svojih spin majstora) okrenuti ionako vrlo negativan izvještaj Svjetske banke u svoju korist. Udaljenost od cilja Bosne i Hercegovine se možda jeste pomjerila, ali se definitivno pomjerila na lošije stanje, u suprotnom smijeru od željenog, tako da samo nazadujemo. Fadile oprosti, ali Bosanci nisu tako glupi kao što ih smatraš, a nisu ni zlatne ribice.

Premijera Novalića podsjećamo da je, prema izvještaju Svjetske banke Doing business 2017, od ukupno 190 zemalja, BiH u 10 kategorija od ukupno 11 koje se analiziraju, najlošije plasirana kada je riječ o započinjanju biznisa i to na 175 mjestu, u domenu lakoće dobijanja građevinskih dozvola nalazimo se na 166 mjestu, a u oblasti plaćanja poreza nalazimo se na 137 poziciji. Sve zemlje u regiji su nažalost daleko ispred BiH, pa je tako Makedonija zauzela 11 mjesto, iza nje slijede Kosovo na 40 poziciji, Crna Gora na 42, Srbija na 43 mjestu, a Hrvatska na 51 poziciji.

Prema kontinuiranim Novalićevim izjavama prva godina njegovog mandata je bila planirana za izmjenu zakonodavstva što je i trebalo uraditi. Međutim, on u četvrtoj godini izjavljuje da će mijenjati pet zakona koji su ključni za reforme. Novaliću, nismo zlatne ribice, nemoj nas konstantno obmanjivati. U predizbornoj godini ne možeš uraditi ništa, a SDA će te kao najlošijeg premijera proglasiti glavnim krivcem što je sasvim i opravdano, a bh javnost će tek saznati šta si radio tokom svog mandata.

Novalić u svojoj izjavi kao glavni problem lošeg zakonodavstva u setu zakona koje treba izmijeniti identificira Zakon o notarima, čije pojedine odredbe su proglašene neustavnim i smatra da zbog toga nije uspostavljen jednošalterski sistem registracije poslovnih subjekata što je notorna laž. Ustavni sud FBiH je proglasio neustavnim samo pojedine odredbe od kojih se ključna odnosila na član 73. zakona kojim je notarima dat monopol na određene poslove koje su samo oni mogli obavljati za razliku od advokata što i jeste bila čista diskriminacija. Zakon o notarima RS nema identične odredbe kao i federalni zakon kako je to Novalić naveo, naprotiv, u zakonu RS uopće nema diskriminacije drugih učesnika u postupku u korist notara. Federacija BiH više od godinu i pol odbija izvršiti presudu Ustavnog suda FBiH i promijeniti članove Zakona o notarima, čijim izmjenama bi se upravo poboljšalo poslovno okruženje i olakšalo i pojednostavilo poslovanje. Pritom, ovaj zakon uopće nije ključan niti bitan za poslovno okruženje, ali Novalić jučerašnjom izjavom svjesno odbija da provede presudu Ustavnog suda FBiH što potvrđuje da neustavno i nezakonito štiti  interese određenih lobija. Upravo suprotno, provedbom presude Ustavnog suda FBiH, građani bi dobili sigurno niže tarife usluga i ubrzala bi se provedba reformskih procesa.

Fadile oprosti, kriv je narod što je BiH pala na listi država kojeg je objavila Svjetska banka. Oprosti nam što nismo izgradili autoput, oprosti nam što nismo izmijenili zakone kako smo obećali u prvoj godini mandata. Bili smo zauzeti vrlo bitnim stvarima da obezbijedimo kompanije koje su nam bile propale, da prodamo Fabriku duhana i da se sakrijemo iza prodaje duhanskog biznisa, a da ustvari preuzmemo ostalu imovinu za koju BAT nije bio zainteresovan zajedno sa Aleksandrom Hrkačem, Aidom Soko i Dinom Mulahasanovićem. Molimo te, možeš li nam oprostiti?

Redakcija BNN.BA

Izvor: 
BNN.ba