Prof. dr. Lavić: Niko nema pravo presudom obuhvatiti sve bh. Hrvate koji su važan dio bosanske povijesti i kulture

"Namjerno se krivo interpretira presuda kako bi se podigle tenzije"

Prof. dr. Lavić: Niko nema pravo presudom obuhvatiti sve bh. Hrvate koji su važan dio bosanske povijesti i kulture

29.11.2017 - 17:49
Intervjui

"Današnja presuda liderima takozvane Herceg-Bosne namjerno se krivo interpretira kako bi se podigle tenzije među bh. Hrvatima, iako nije riječ o presudi Hrvatima već konkretnim ljudima", tvrdi prof. dr. Senadin Lavić koji je za BNN prokomentarisao današnje izricanje konačne presude "haškoj šestorci".

Pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju izrečene su presude u predmetu protiv bivših političkih i vojnih vođa samoproglašene Herceg-Bosne – Jadranka Prlića (25 godina zatvora), Brune Stojića (20 godina), Slobodana Praljka (20 godina), Milivoja Petkovića (20 godina), Valentina Ćorića (16 godina) i Berislava Pušića (10 godina zatvora).

Potvrđen je udruženi zločinački poduhvat u kojem je učestvovalo političko i vojno rukovodstvo Republike Hrvatske na čelu sa Franjom Tuđmanom, prvim predsjednikom te zemlje. 

Lavić smatra kako ova presuda nikako nije presuda hrvatskom narodu, posebno onom koji živi u BiH.

”Najvažnije je naglasiti da ovo nije presuda hrvatskom narodu. Nikako! Niko nema pravo da presudom obuhvata sve bosanskohercegovačke Hrvate koji su važan dio bosanske povijesti i kulture. Presuda se odnosi na konkretne ljude i njihovu odgovornost u ratnim okolnostima. Presuda se namjerno krivo interpretira da bi se podigle emocije i podigle tenzije, prije svega među bosanskohercegovačkim Hrvatima. Ova presuda nas upozorava da se neki ratni poduhvati protiv Republike Bosne i Hercegovine nisu jedanko procjenjivali i vrednovali. Na hrvatskoj strani je presuđivano za udruženi zločinački pothvat, dok na srspkoj strani nema takve presude. To nas može sviju frustrirati", poručio je Lavić.

Izvor: 
BNN.BA