Prof.dr.Kečo-Isaković: Vladajuće strukture žele da ovladaju medijima i zatru razvoj kritičkog mišljenja

"Borba u medijima ravna borbi za opstanak"

Prof.dr.Kečo-Isaković: Vladajuće strukture žele da ovladaju medijima i zatru razvoj kritičkog mišljenja

11.08.2017 - 15:11
Intervjui

Više od godine je do izbora, a borba u medijima se rasplamsala sa strašću koja  je ravna borbi za O(P)STANAK NA VLASTI, KAKO POLITIČARA TAKO I NJIHOVIH MILJENIKA – NOVINARA, ističe, pored ostalog, u intervjuu za BNN.BA prof.dr. Emina Kečo-Isaković.

Emina Kečo - Isaković

Prof.dr.Emina Kečo-Isaković svoju karijeru započela je u Bosni i Hercegovini, potom je svoju karijeru nastavila u inostranstvu, nakon čega se vratila u svoju zemlju. Rođena je u Sarajevu, Osnovnu školu i Prvu gimnaziju završila u Sarajevu, Filozofski fakultet također u Sarajevu – profesor filozofije i sociologije, doktor filozofskih nauka. Bila je stipendista DAAD fondacije iz Njemačke, dvije godine se školovala na Institutu za komunikologiju u Munchenu na doktorskim studijama komunikologije. Govori njemački i engleski, a služi se francuskim i ruskim jezikom. U intervjuu za BNN.BA prof.dr. Emina Kečo-Isaković govori o političkoj kampanji za izbore 2018. koja je uveliko, ali i nezvanično počela. Ističe kako su "govori političara sadržajno prazni, a huškaska retorika osnov obraćanja. Kritike je sve manje, a političari su ti koji žele potpuno ovladati medijima", govori prof.dr. Kečo-Isaković .

"Nismo uspjeli razviti kulturu dijaloga, a i kako bi kad je nema tamo odakle bi trebali učiti! Govori političara su sadržajno prazni, a huškaska retorika je i danas osnov obraćanja. Ne priznaju se drugi i drugačiji, nikako. Ako Baja kaze 'nema bosanskog jezika'  onda i u medijima nezavisno-zavisnim ima tako da stoji! I tačka! To što je Rječnik Bosanskog jezika postojao od 1601.g Baju ne zanima! Ma kakve historijske činjenice, tim gore po njih... Gotovo je nemoguće da se prihvati da jedan novinar, npr. Bošnjak , uputi kritike političarima iz drugog entiteta, a da se to ne podvede pod udar na cijelu naciju! Došlo je neko čudno vrijeme gdje novinari mogu samo kritizirati unutar svoje nacije, a razvoj kritičkog mišljenja predpostavlja kritiku DRUŠTVA, ne pojedinca ili nacije…Valjda i pohvale i pokude mogu dolaziti od SVOG“, ističe, pored ostalog, u razgovoru za BNN.BA prof.dr. Emina Kečo-Isaković...

U nastavku objavljujemo intervju sa prof.dr. Eminom Kečo-Isaković koji će na portalu BNN.BA biti objavljen iz dva dijela...

Razgovarala: Aldina Rovačnin/BNN.BA

BNN.BA: Da li možemo reći da je politička kampanja za izbore 2018. već počela i na koji način se to odražava na sam sadržaj medija?

Prof.dr.Kečo-Isaković: Nikada ranije nije odpočela kampanja za izbore.U razvijenim društvima, demokratskim društvima, kampanja traje cijeli mandat, ali ta kampanja se odvija u radu, poboljšanju  standarda, razvoju, stvaranju novih projekata koji donose poboljšanje u svim segmentima društva. Kod nas ta kampanja se očituje u potpunoj destrukciji, nastojanju da se zaustavi razvoj društva, da se zaustave stari projekti i blokira donošenje novih projekata. Time se nastoje izazivati permanentne društvene krize, blokada sistema! Ako i ima sistema, ( jer se kod nas sve desava stihijski – od slučaja do slučaja) nastoji se uništiti sistem i pokazati da ništa ne valja i da se već spremimo uništiti ovu vlast i pripremiti za neku novu. Ali, apsurd je u tome što se to rušenje dešava od strane onih koji jesu u vlasti !!! To ne čine neke nove, zrelije političke snage, nego oni koji vlast JESU! Blokiraju se projekti koje financira EU, blokira je put u EU, NATO, blokira se rad Parlamenata…Zapravo, blokira se funkcioniranje države. I to od Predsjedništva i Parlamenta. Nema prevodilaca za prijevod EU upitnika, pa ih pored toliko mladih na birou za zapošljavanje moramo uvoziti iz susjedstva!

Jedini lijek za ovo stanje je da se obustave primanja onima koji ne rade i koji de facto rade za nekoga izvan ove države! Jer, ako netko ne želi da dolazi na sjednice Parlamenta sa kojim pravom očekuje platu koju nije zaradio. Zamislite da rudar ne dolazi na posao i prvog u mjesecu trazi isplatu LD!

BNN.BA: Koja je uloga medija pri kreiranju političke kampanje?
 

Prof.dr.Kečo-Isaković: Mediji se prilagođavaju datom političkom stanju i doprinose tome da podržavaju haotično stanje u društvu, čak ga, na neki način, podstiču.

Time ne mislim da mediji ne treba da kritikuju društvo, da otkrivaju istine, afere, ukazuju na propuste u funkcioniranju države, ali ponekad se čini da i sami podstiču svoje novinare da se samo piše o lošim stranama u društvu.Na neki način nas plaše i to je jedan od razloga zasto se kod mladih stvara želja da idu što dalje iz Bosne. Ne cvjetaju ruže ni drugdje, a oni koji odlaze pristaju unaprijed da budu sluge tamo gdje odlaze, da rade ono što nikada ovdje ne bi radili.(peru, čiste, kopaju…).

Trebalo bi istražiti i koliko sreće uspiju tamo dobiti, a koliko trauma, bar u prvoj emigrantskoj generaciji …

BNN.BA: Koliko politika i političari utiču na uređivanje medija i na novinare?
 

Prof.dr.Kečo-Isaković: Politički utjecaj na medije je izražen, sigurno. Ali, ni to nije nešto što ne nalazimo na drugim mjestima.

Ne postoji nemalipulirano komuniciranje, reći ce jedan od najvećih teoretičara medija danas - H M Enzesberger. Pitanje je samo: KO JE MANIPULATOR? Kod nas je dodatni problem što sve vladajuće strukture hoće da potpuno ovladaju medijima i da zatru razvoj kritičkog mišljenja. Dodatna teškoća što je raslojavanje društva po nacionalnim kriterijima toliko duboko što danas svaka kritika društva drugog nacionalnog korpusa biva podvedena na napad na drugu naciju.Gotovo je nemoguće da se prihvati da jedan novinar, npr. Bošnjak , moze uputiti kritike političarima iz drugog entiteta, a da se to ne podvede pod udar na cijelu naciju! Došlo je neko čudno vrijeme gdje novinari mogu samo kritizirati unutar svoje nacije, a razvoj kritičkog mišljenja predpostavlja kritiku DRUŠTVA, ne pojedinca ili nacije…Valjda i pohvale i pokude mogu dolaziti od SVOG- !

BNN.BA: Postoje li slobodni - nezavisni mediji u Bosni i Hercegovini?
 

Prof.dr.Kečo-Isaković: Pitanje nezavisnih medija nije samo medijsko pitanje. To je pitanje slobode cijelog društva. Dok nemamo nezavisne medije nemamo ni civilno društvo. Neki mediji pokušavaju to postići i u nekim segmentima uspijevaju, ali onda se priklanjaju nekim lobijima (političkim, ekonomskim, kriminalnim…) i za šaku novca koja im je potrebna da bi egzistirali, naravno, prodaju i kritičnost i slobodu i budućnost medija za koji rade, ali i našu budućnost kao svijeta koji ne može postati dobro mjesto bez dobrih novinara! A koliko je novinara danas spremno staviti svoju vlastitu sudbinu na kocku zarad istine i slobode?

Mediji služe, manje više, da se političke glavešine bore na za politički utjecaj i za izbore koji još ne bi trebali biti ni tema. Više od godine je do izbora, a borba u medijima se rasplamsala sa strascu koja  je ravna borbi za O(P)STANAK NA VLASTI , KAKO POLITICARA TAKO I NJIHOVIH MILJENIKA – NOVINARA.

BNN.BA: Nepisano je pravilo ili javna tajna da se za određene medijske kuće vežu i određene političke stranke. U kojoj mjeri je tu riječ o monopolu nad medijima u Bosni i Hercegovini?
 

Prof.dr.Kečo-Isaković: Monopol nad medijima imaju stranke, to je jasno i polupismenim masama. Strašan podatak da ova zemlja ima 12 posto nepismenih i veliki procenat polupismenih samo je dodatni bonus polupismenim političarima!

Dok se u Evropi govori o medijskoj pismenosti i nastoji se napraviti što više edukativnih programa za medijsko opismenjavanje –od osnovne škole do lokalnih zajednica- mi nemamo programe za elementarno opismenjavanje… Naša stvarnost je bolna –nekvalitet je postao način egzistencije. Mediji se - brinu -za to. Kada ste na našim medijima, OSIM U DANE ŽALOSTI- čuli klasičnu muziku? Kada ste čuli prijevod nekog od savremenih književnika današnjice iz Austrije, Njemačke, Francuske, Danske, Švedske ili Norveške gdje imamo i svoju dijasporu koja bi mogla i pomoći jednom takvom projektu, kojeg naravno nema!!! A nema ga- to niti jedno ministarstvo (od kulture do izbjeglica) nema interes, ako hoćete- ni viziju šta bi to značilo za ovu zemlju. Znate, poznavanje kulture drugih naroda je ne samo sopstvena kultura nego i mogućnost komunikacije sa drugima i na drugim poljima – znanost, ekonomije, sporta…

Mozart je donio Austriji više ekonomskih projekata od bilo kojeg ministarstva ekonomije! Mi ne možemo da se dogovorimo da izdržavamo jedan javni servis čija bi zadaća bila i da informira, ali i da educira i da nas zabavi po višim standardima od onih koji nam se nude. Zato gledamo Valter brani Sarajevo bar jednom mjsečno, jer nemaju novca da naprave seriju npr. o opsadi gradova u posljednjem ratu, o nekim novim Valterima kojih je bilo, dakako. Nemamo dječijih programa, koji su za ukupnu edukaciju društva temelj u razvijanju kreativnog i slobodnog mišljenja... Škole su postale bojna mjesta različitih ideologija…23 godina je skoro od završetka borbi, a ratovi nisu prestali, u medijima traju intenzivno kao devedesetih! Političari to koriste svestrano i svakodnevno i priča o nacionalnim ugrozenostima i medijski je aktuelnija često nego u prošlom stoljeću… Muzeji i galerije nam ne trebaju, koncertne dvorane također…

Nismo uspjeli razviti kulturu dijaloga, a i kako bi kad je nema tamo odakle bi trebali učiti! Govori političara su sadržajno prazni, a huškaska retorika je i danas osnov obraćanja. Ne priznaju se drugi i drugaciji, nikako. Ako Baja kaze nema bosanskog jezika  onda i u medijima nezavisno-zavisnim ima tako da stoji! I tačka! To što je Rječnik Bosanskog jezika postojao od 1601.g Baju ne zanima! Ma kakve historijske činjenice, tim gore po njih.

To je kultura dijaloga u Bosni i Hercegovini – bez argumenata i osjecaja za drugačije.Uglavnom, država –to sam ja, kakva historija, kakvi argumenti, kakav civilizirani svijet!

Nažalost, ova zemlja je vijekovima trajala na različitostima , učili smo jedni od drugih, tražili dobro u drugih, a danas je zlo inspiracija –i  politike i medija.

Izvor: 
BNN.BA