RUKOTVORINE: Kad nema posla, stvoriš ga sam!

Otkrila novu sebe

RUKOTVORINE: Kad nema posla, stvoriš ga sam!

16.03.2016 - 16:43
Intervjui

Tatjana Mehović iz Sarajeva ranije se nije bavila rukotvorinama, niti je znala da u sebi krije posebnu kreativnost i ljubav prema umjetnosti. Nakon što je ostala bez posla blagajnika/ice, dugo vremena je bezuspješno tražila posao. „Čeprkajući po internetu“ naišla je na razne klipove, upute koji objašnjavaju način na koji se mogu dorađivati razni predmeti. Zatim, odlučila se priključiti Udruženju građana „Naš koncept“ i od tada je, kaže, sve krenulo. Sada Tatjana kaže kako je otkrila novu sebe. Iako zarada nije toliko velika osjeća se korisno i uživa u svom novom poslu. 

Ručni radovi predstavljaju djelatnost kojom su se u većini slučajeva bavile žene i to najčešće u svojim pauzama od kućanskih poslova. Slobodno možemo reći da su danas ručni radovi poprimili novu dimenziju koja je izašla iz okvira forme i usputne djelatnosti. Ručni radovi tako predstavljaju divnu tradiciju koja sa sobom nosi neprocjenjivu vrijednost, te predstavljaju formu aktivizma u čijim okvirima se žena aktivira, skreće pažnju na sebe i otvara mogućnost za zaradu i ekonomsko osnaživanje.

Sa željom da okupi umjetnice različitih profila bez obzira na vjeru ili naciju, te na taj način doprinese poboljšanju njihovog statusa u bosansko-hercegovačkom društvu, Merjem Muharemović osnovala je udruženje građana „Naš koncept“. Udruženje je uspjelo ujediniti nezaposlene žene, samohrane majke, žene koju su se suočile s teškim oboljenjima, a kojima je izrada rukotovorina hobi. Jedna od tih žena je i naša sagovornica Tatjana Mehović iz Sarajeva, koja iako se nikad ranije nije bavila rukotvorinama, vrlo uspješno snalazi u onome što radi već četiri godine. Tatjana nam otkriva kako je ona prvo krenula da radi sa svijećnjacima, te da joj u svemu mnogo pomaže i njen suprug koji je, inače, stolar. Njih dvoje tako su došli do idealnog kompromisa koji je „pun pogodak“.

Moram reći da sam ja prvo krenula da radim samo sa svijećnjacima. To mi se činilo najednostavnije. Suprug mi je, inače, stolar i njega zadužim da mi napravi kalupe. Za početak mi je to bilo dovoljno. Već kasnije, kako sam vidjela da i sama prodaja ide slabije, odvažila sam se i na nešto komplikovanije predmete“, objašnjava Tatjana za BNN.BA svoj prvi susret sa rukotvorinama.
 

Danas Tatjana svoje radove prezentira na raznim sajmovima, "Bazaru lijepih rukotvorina", gdje kreativne osobe mogu da pokažu svoje umijeće i ponude svoje proizvode potencijalnim kupcima. Također, kroz djelovanje udruženja građana „Naš koncept“ kreiran je izložbeni prostor za lijepe rukotvorine pod nazivom „Kaldrmica“, gdje Tatjana izlaže svoje radove. Trud je uložio plodom, pa već ima i nekoliko radnji koje zakupljuju njene radove.

„Nakon što sam došla na ideju da proširim svoju kreativnost i na druge predmete, izrađujući kutije za nakit, ukrasne ćupove, posuđe, pa i satove, sama prodaja i isplativost bila je bolja. Sada već imam tri radnje koje otkupljuju moje radove. Ipak, najbolje se proda na sajmovima“, priča Tatjana za BNN.BA.

Za izradu predmeta koristi razne materijale. Obično su svi predmeti originalni i u jednom primjerku, mada naručioci traže da im se urade i po nekoliko istih setova.

"Za izradu koristim razne materijale. Postoje posebne boje koje se koriste za bojenje, tretiranje predmeta itd. Od ukrasnih motiva trudim se da budem originalna, pa sam i neograničena. Radim i po narudžbi koje stižu sa raznih stana. Moguće je da naručioci biraju šta žele da se nalazi na određenim predmetima koje naruče i sl.“, otkriva nam Tatjana svoje „male tajne“.  

Tatjana nam je rekla kako je na početku bilo mnogo teško, prodaja je išla slabo. Ipak, uspjela je. Trud se isplatio. Sada je ljudi sami traže i naručuju njena mala umjetnička djela. Mnogo je onih koji se bave ovim ili sličnim poslom, ali ona se trudi da bude originalna, te da svakom radu da neki svoj pečat. Kaže da bi jednog dana voljela da ima svoju radnju u kojoj bi mogla da prodaje i izlaže svoje rukotvorine.

Želja mi je da jednog dana otvorim svoju radnju gdje ću moći da izlažem svoje radove i rukotvorine. Nadam se da ću jednog dana biti prilike i za to“, otkrila nam je Tatjana svoje želje.

Pored toga što se rad sa rukotvorinama pruža mogućnost zarade, Tatjana kaže kako sve to djeluje umirujuće na nju. Osjećaj kada žena nema posao stvara osjećaj beskorisnosti, i posebnog psihičkog stanja koji može ostaviti negativne posljedice. Otkad jpočela da "stvara", Tatjana kaže kako ima osjećaj kao da je konačno „pronašla sebe“. "Ipak, najvažnije da ima posla i da se radi", zaključuje Tatjana u razgovoru za BNN.BA.

 

Piše: A. Rovanin 

Izvor: 
BNN.BA
Tagovi: