SDP polako nestaje, SBB je nova Stranka za BiH

Preslagivanje političke scene u Federaciji BiH

SDP polako nestaje, SBB je nova Stranka za BiH

23.11.2015 - 07:57
Intervjui

Politički gledano na bosanshohercegovačkoj političkoj sceni događa se nekoliko procesa. DF je od SDP-a preuzeo lidersku poziciju među ljevičarskim strankama. SBB je postao novi žirant SDA-u i na taj način popunio nekoliko godina upražnjeno mjesto koje je zauzimala Stranka za BiH. BPS-Sefer Halilović i HDZ1990 spadaju među najtvrđe političke legure u našoj zemlji pokazujući ozbiljnu političku principijelnost i snagu, dok se HDZ Dragana Čovića i dalje uporno bavi davljenjem svih hrvatskih stranaka kako bi na kraju izbor Hrvata u BiH pao između njega i njega. Kamo dalje?

Od 2014. godine SDP gotovo da više ne postoji na političkoj sceni. Prvi i najjači udarac zadali su im rezultati izbora koje SDP nekako i može preživjeti. Drugi udarac sasvim sigurno neće: ostali su bez lidera stranke a čelo SDP-a preuzeli su neharizmatični i neuvjerljivi kadrovi. Svjesni sopstvene nemogućnosti da sa ovim kadrovim ikada usprave sopstvenu stranku, SDP-ovci su ispalili ideju o ujedinjenju ljevice čime pokušavaju sebi vratiti lidersku poziciju na ovom krilu bh.politike te "prijateljskim zagrljajem" udaviti sopstvenu konkurenciju. Otud je ujedinjenje ljevice obična floskula kojom se zabavlja javnost jer, zapravo, radilo bi se o spajanju nekadašnjeg SDP-a koji je pukao radi narušenih privatnih odnosa nekadašnjih prijatelja iz čega su nastajale sve ljevičarske stranke od SDU-a, preko Naše stranke pa sve do DF-a. 

Ipak, vodeću ulogu među bh.ljevičarima preuzeo je, bez dileme, DF. Razlika između njih i SDP-a jeste u tome što DF ima lidera a SDP ga je izgubio, dok strukturalno gledano obje ove stranke tavore u privatnim/burazerskim odnosima koje urušavaju politike ovih stranaka prebacujući ih iz sfere stranačkih institucija u područije kafana. Također i vrijeme čini svoje te se sve više pokazuje kako SDP nema veliki ljudski kapacitet u prvom ešalonu što su pokazali njihovi zadnji unutarstranački izbori koji su na scenu izbacili ljude koje bh.javnost poznaje preko 20 godina i koji su prepoznatljivi kao društveno/budžetski paraziti bez ozbiljnih rezultata.

Kada je u pitanju stanje na političkoj desnici u BiH, SDA i nakon 25 godina vlasti i dalje vodi glavnu riječ. Strateško prebacivanje krivice na žirante njihove politike osiguralo je da oni prežive sopstvene greške ali da se njihova politika ponajviše fakturiše njihovim koalicionim partnerima koji, jedan po jedan, nestaju sa političke scene jer se njima ne oprašta ono što se uz ime SDA podrazumijeva. U najnovijim političkim kretanjima mjesto žiranta SDA od nekadašnje Stranke za BiH dobila je SBB Fahrudina Radončića. Ova stranka kroz imenovanja na ministarska mjesta sve više pokazuje nedostatak kadrova za vođenje ozbiljnih državnih poslova pa se, tako, SBB zna "poslužiti" SDA-ovim kadrovima kao što su ministar energetike, industrije i rudarstva Nermin Džindić (SDA) ili Bakir Dautbašić, kandidat za zamjenika ministra odbrane BiH, koji potiče iz dubokog SDA-ovog legla. 

Radončićev SBB je stranka bez ozbiljne politike jer je to stranka koja nema ideju vodilju. Osnovna ideja postojanja ove političke opcije jeste grabljenje vlasti što, pokazuje se, nije dobar izbor jer nemaju kadrove da popune svoje apetite i to će biti jedna od tačaka zbog koje će ova stranka polako nestajati sa političke scene uz, naravno, neviđenu prevaru sopstvenih glasača odlaskom u koalicioni sporazum sa SDA na čijoj kritici je SBB i nastao. 

Kada su u pitanju stranke desnog centra, treba kazati da se na toj poziciji nalaze BPS-Sefer Halilović i HDZ1990 kao jedine dvije ozbiljne opozicione stranke koje raspolažu političkim idejama. Ove dvije političke opcije imaju konzistentnu i tvrdu političku ideologiju od koje ne odustaju niti se prodaju, te ni od njih ne odustaju njihovi birači koji im već dugi niz godina daju povjerenje. Ne treba zaboraviti da ssu dvojica lidera ovih stranaka, Sefer Halilović i Martin Raguž, zajedno osvojili 200.000 glasova te ovaj dvojac ima i probosanski i politički kapital/legitimitet radi čega se najčešće nalaze na udaru kako političkom tako i svim parametodama kojima se politika služi.

Što se tiče hrvatskih stranaka tu je situacija slična kao i među bošnjačkim političkim krugovima. HDZ BiH ima vodeću ulogu već 25 godina i njihova politika je, gotovo, iselila nekoliko stotina hiljada Hrvata iz BiH. Međutim, devizom "manje je više" HDZ nastavlja tamo gdje je stao: bore se za preostale Hrvate daveći sve druge hrvatske političke stranke na razne načine kako bi izbor spao samo na njih i njihove dvije tri premale filijale. 

Od ostalih stranaka treba kazati da sa političke scene, u narednom periodu, potpuno nestaju Stranka za BiH, kao dugogodišnji žirant SDA), potom BOSS Mirnesa Ajanovića koja nikada i nije bila stranka već Ajanovićeva pozornica, dok će se Naša stranka izboriti sa opstanak ukoliko uspiju održati ozbiljnu distancu od SDP-a i DF-a te se i dalje pojavljivati kao lokalna/kantonalna stranka koja ima drugačiju politiku od SDP-a i DF-a. 

Autor: Redakcija BNN-a

 

Izvor: 
BNN.BA