SKANDALOZNO: Novalić u svom mandatu FBiH doveo do dna

OSVRT

SKANDALOZNO: Novalić u svom mandatu FBiH doveo do dna

17.11.2017 - 16:54
Kolumne

Kada je Fadil Novalić shvatio da mu je mandat federalnog premijera pri kraju, te da je radio za svoje interese, a ne za državu, pokušao je da opravda svoj nerad, pa tako postupa vodeći se logikom da je važno samo ono što mediji objave, a ne ono što je stvarno urađeno. Zbog toga je pokrenuo priču o povećanju akciza, da bi bacio prašinu građanima u oči  kako se autoput ne može graditi bez akciza, što uopšte nije tačno, jer od početka njegovog mandata novci od EBRD-a, EIB-a, Svjetske banke i Kuvajtskog invsticionog fonda stoje na računima i na njih se plaćaju penali i veće kamatne stope zbog toga što nisu iskorišteni za gradnju autoputeva.

S druge strane, dovoljno je samo da ode do bh. entiteta Republike Srpske i pogleda da je u istom mandatu Željka Cvijanović izgradila autoput od Doboja do Banjaluke. Također, na početku mandata je najavljivao vjetroparkove poput Podveležja i Mesihovine, te velike projekte na termoelektranama i hidrocentralama, međutim od obećanja nije otišao dalje. S druge strane, neka ponovo pogleda šta radi premijerka Cvijanović koja je izgradila i pustila u rad termoelektranu Stanari, a prije nekoliko dana počela je i izgradnju vjetroparka Berkovići.

Kao što su nedavno izjavili iz Sindikata metalaca, povodom Dana metalaca, u mandatu premijera Novalića je ugašeno preko 20 fabrika metalne industrije, što je oko 3.000 radnih mjesta manje u tom sektoru. Za vrijeme Novalićevog mandata stale su sve investicije, nijedna nova fabrika nije otvorena, a to što se hvali povećanjem broja nekakvih radnih mjesta nažalost, prava je istina da njih nema. Novalić je izdvojio 50 miliona KM budžetskih sredstava, koja odvajaju građani Federacije BiH,  za zapošljavanje, a zaposleni su ljudi uglavnom u kompanijama koje većinom drže njegovi prijatelji, ortaci i sl.. Isto namjerava ponavljati do kraja mandata, a kada istekne to sufinansiranje zapošljavanja iz ovih budžetskih sredstava, većina  tih radnika biće otpuštena.

Kao dokaz njegove nesposobnosti, govori i činjenica da kada je Novalić postavljen na funkciju premijera Federacije BiH, sve njegove privatne kompanije, a ima ih veliki broj o čemu su ranije pisali mnogi mediji, bile su u fazi raspadanja bez poslova i sredstava za rad. Međutim, kako je Novalić ušao u četvrtu godinu svog mandata ove kompanije su postale vrlo uspješne, neke je uspio stabilizovati, neke koje su bile eksponirane je stavio u stanje mirovanja i prebacio je vlasništvo na druge osobe. Ali u međuvremenu je otvorio i nove kompanije što u Bosni i Hercegovini, što u drugim državama.

Novalićeva jedina referensa prije dolaska na premijersku funkciju je Cimos. Da pojasnimo šta je to Novalić radio u Cimosu: Cimos je kompanija metalne industrije iz Slovenije, koja je imala svog generalnog direktora i upravu sa sjedištem u Sloveniji koja se bavila poslovima razvoja tržišta i ostalim. Novalić je na poziciju rukovodioca za BiH došao zahvaljujući tome što su, preko Sulejmana Tihića, Cimosu povoljno prodati kapaciteti metalne industrije u Bosni i Hercegovini.

Cimos iz Slovenije kao matična kompanija je obezbjeđivao najbolje mašine, kompletan repromaterijal i tržište za izvoz svega što se proizvede u fabrikama u BiH. Kada vam neko na ovakav način obezbijedi sve, taj posao može obavljati i dijete od 16 godina, što su nam u pismu objasnili bivši radnici i inžinjeri Cimosa. Sve značajne inženjerske i druge poslove u Bosni i Hercegovini obavljalo je pet-šest sposobnih inženjera, a Novalić je u Sloveniju odlazio kod generalnog direktora i zasluge pripisivao sebi.

Prvi put kada je došlo do određenih problema u Cimosu, Novalić je dobio otkaz i zaradio nekoliko krivičnih prijava, kao i neki njegovi sadašnji bliži saradnici. Međutim, dolaskom na premijersku funkciju Novalić je trenutno zataškao ove krivične prijave. Pod kojim okolnostima i koje je ustupke na račun Federacije BiH dao za to, utvrdiće se u narednom periodu. Uglavnom, bivši radnici Cimosa koji su nam se obratili, kažu da imaju pet šest registratora sa raznim dokazima.

U nastavku, skrećemo pažnju na tekst pod naslovom: “Novalić po običaju obmanjuje javnost: Fadile oprosti, moramo te korigovati“  objavljen 01.11.2017. godine.

Izvor: 
BNN.BA