Tražimo od EU odgovor zašto BiH ne tretiraju kao državu nego kao teritoriju anarhije?!

OSVRT: Zakon o električnoj energiji i gasu dijeli državu Bosnu i Hercegovinu

Tražimo od EU odgovor zašto BiH ne tretiraju kao državu nego kao teritoriju anarhije?!

31.10.2017 - 15:48
Kolumne

Naš portal ranije je pisao o zakulisnim radnjama kojima se tiho i skriveno od javnosti pokušava donijeti Zakon o električnoj energiji i gasu na nivou Bosne i Hercegovine, preko Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Ovim zakonom bi BiH faktički bila podijeljena na dvije države, gdje bi se u stvarnosti napravio 'frankenštajn' u ovako razvlašćenoj i neuređenoj državi, te još jedan poticaj Miloradu Dodiku i njegovim pomagačima da napravi nemoguću državu. Stoga, valja podsjetiti da regulator tržišta gasa može biti samo jedinstvena institucija na nivou države Bosne i Hercegovine.

Zbog toga otvoreno postavljamo pitanje Evropskoj uniji: Da li je ono što predlaže Janez Kopač stav EU, ili su do Kopača došle one snage iz RS-a, te susjednih država koje su ogromnim novcem i sistemskom korupcijom potkupile određene dužnosnike da rade po njihovim zahtjevima (Milorada Dodika, Željke Cvijanović, Petra Đokića i nažalost uz pomoć Mirka Šarovića koji su pripremili draft zakona), a koji su u suprotnosti sa evropskim standardima?!

U proteklih desetak godina to je ustaljena praksa brojnih političara, o čemu smo pisali u našim tekstovima od 24. i 25. oktobra i to na koji način se sistemskom korupcijom iz BiH izvlači ogroman novac i odlazi u privatne džepove, a kojim nakon toga mogu potkupiti mnoge dužnosnike koji će raditi za njihove privatne interese.

Bosna i Hercegovina trenutno je jedina država na svijetu u kojoj političari mogu otuđivati ogromne količine finansijskih sredstava, a da pri tom dogovorenim medijskim sukobima budu heroji kod svojih srpskih, bošnjačkih i hrvatskih naroda.

Federalni ministar energije rudarstva i industrije Nermin Džindić je jučer izjavio: “... neka se usvoji državni zakon, kakav god da je. Međutim, neko ko usvoji ovakav zakon mora znati da on nije u skladu sa Ustavom BiH.“ (Ne može ministre Džindiću, jer će veliki broj poslanika u federalnom i državnom parlamentu ustati i pozvati na odgovornost sve koji bi dopustili da ovakav zakon  dođe pred parlament i u prijedlog.) Umjesto da ministar Džindić potakne federalnog premijera Novalića da naprave prijedlog zakona koji će biti u skladu sa Ustavom BiH i davati rješenja u skladu sa evropskim direktivama i da takva rješenja ponude Vijeću ministara kao svoj prijedlog, on daje ovakve izjave i uvijek je Federacija ta koja djeluje reaktivno, a ne proaktivno i u podređenom je položaju.

Nažalost, oni kojima bi ovo i državni poslovi trebali biti stalna tema, ne miješaju u svoj posao. Prvenstveno ovdje mislimo na Denisa Zvizdić i Fadila Novalić, kojima je, čini se, važnije da se pojave u medijima i daju populističke izjave, kojima isključivo štite svoju ličnost. O interesima Bosne i Hercegovine, njenih građana i nezaposlenih ljudi nije ih briga, bar sudeći prema onome što putem medija vrlo vješto prikrivaju.

Da podsjetimo, regulator tržišta gasa može biti samo jedinstvena institucija na nivou države Bosne i Hercegovine, koja će imati potpunu kontrolu nad svakom ulaznom tačkom u BiH (na granici ); mjerače isključivo pod svojim nadzorom  bez bilo kakvog uplitanja entiteta, jer to nije u njihovoj nadležnosti; određivanje transportne tarife gasa; vršiti naplatu po tarifama;  biti vlasnik gasovoda koji su izgrađeni do 1992. godine; uspostaviti i biti vlasnik skladišta za ukapljeni plin;  vršiti nadzor nad kompletnim tržištem gasa kao jedino regulatorno tijelo osnovano u cilju unaprjeđivanja i usmjeravanja razvoja tržišta gasa na principima nediskriminacije i efikasne konkurencije, kroz stvaranje stabilnog regulatornog okvira, kao i za obavljanje drugih poslova utvrđenih zakonom; odrediti prioritetne koridore za gradnju gasovoda koji će biti u interesu BiH; imati ovlasti nad gradnjom koridora preko entiteta i efikasne mehanizme za kontrolu gradnje ukoliko se entiteti budu tome protivili (a ako se entititi budu protivili da se isti obavežu državnim zakonom da su duži obezbijetiti potrebne dozvole za gradnju koridora i neometano omogućiti gradnju nekom drugom subjektu koji nije entitetski jer se na taj način vrši liberalizacija i otvara tržište domaćim i stranim investitorima).

Entiteti će u svojoj nadležnosti imati izgradnju i upravljanje novom mrežom, distribuciju gasa i sl..

Anarhija u Bosni i Hercegovini dostigla je kritičku tačku, jer zakoni koji su trebali biti donešeni na nivou države nisu doneseni, već su godinama usvojeni opstruiranjem kroz komisije i radna tijela Vijeća ministara i Parlamenta BiH, preko članova tih komisija koji dolaze iz SNSD-a, često i HDZ-a, ali nerijetko i (ne)djelovanjem kadrova iz SDA. Tako da neke od ovih komisija ili radnih tijela egzistiraju i po 7-8 godina, a da pri tom ništa nisu uradile. Obzirom da komisije u većini povjerenih dužnosti svoj posao mogu završiti za tri mjeseca, eventualno najobimnije zadatke do šest mjeseci, zašto predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić nikada nije postavio pitanje odugovlačenja i godinama opstruiranja donošenja zakona koji su Bosni i Hercegovini uslov za dobijanje kandidatskog statusa i članstvo u Evropskoj uniji?

Paralelno dok opstruira donošenje zakona na državnom nivou, Milorad Dodik je donio petnaestak zakona iz nadležnosti države na nivou entiteta RS s kojima krši Ustav, a niko iz SDA, koji se zaklinju u BiH, nije uputio apelaciju za ocjenu ustavnosti ovih zakona Ustavnom sudu BiH. Na ovaj način Dodik od entiteta stvara državu uz ogromnu pomoć Denisa Zvizdića i Fadila Novalića, bez koje ne bi mogao ovo provesti, jer oni šute i sve ovo puštaju da  li zbog neznanja, interesa ili potpune nezainteresovanosti za državu BiH i njene građane,  neka izaberu od ovoga šta im odgovara, a jedno sigurno jeste.

Vladajuće strukture u Bosni i Hercegovini nikada nisu uvele jak nadzor na nivou države u svim oblastima, kojim bi se kontrolisale institucije i njihov rad. Tog nadzora nema, a ukoliko ga i ima on je na nivou entiteta, a u Federaciji BiH još i na kantonima, tako da vlada potpuna anarhija. S druge strane, Dodik i Čović pričaju o nekakvoj centralizaciji samo da bi prikrli šta rade, a ustvari država Bosna i Hercegovina je potpuno razvlaštena država bez ikakve kontrole i nadzora.

Redakcija BNN.BA

Izvor: 
BNN.BA