Trebamo li biti sretni jer, povremeno, imamo vode!?

Građani nemaju vode ali i dalje biraju istu vlast

Trebamo li biti sretni jer, povremeno, imamo vode!?

01.09.2017 - 18:15
Intervjui

Danas se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine obilježava Kurban bajram. Prošli islamski praznik, Bajram, muslimani nisu imali prilike imati vode. Za ova, ipak,j bili su u neizvjesnosti do samog kraja jer je noć prije voda "zavrnuta" uz redovno saopćenje za javnost javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Kantona Sarajevo. Da li nakon svega što je Bosna i Hercegovina prošla, prosječni građanin ove zemlje treba biti sretan ako redovno ima vode, barem onoliko koliko redovno dobije i račun za istu iako voda ne stigne do kućnih vrata kao što to uradi račun javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija".

Firma "Vodovod i kanalizacija" Kantona Sarajevo pohvalila se, prije mjesec dana, kako je potpisala ugovor vrijedan 1.000.000 (milion) KM sa firmom koja se bavi dostavljanjem računa. Ugovor su potpisali bivši i sadašnji predsjednik Asocijacije omladine SDA, jedan je danas direktor "Vodovoda i kanalizacije" a drugi vlasnik firme koja dostavlja račune.

Briga "Vodovoda i kanalizacije" da nađe način i što prije dostavi račun je postala riješena pa je preostalo još samo to da uz račun, koji sada dostavljaju brže i bolje, dostave i vodu koje više nema, nego što je ima u cijevima te koja nestaje iznenadno podsjećajući sarajlije na preživljenu opsadu kada su agresori, kao danas SDA-ovi kadrovi u "Vodovodu i kanalizaciji" zavrtali vodu kako im se htjelo.

Zašto Sarajevo nema vode? Odgovora bi mogli biti na desetine ali bi svaki od pododgovora bi doveo do ključnog odgovora koji glas: glavni grad Bosne i Hercegovine ima tačno onoliko vode koliko ima poštenu, odgovornu i sposobnu vlast, odnosno, narodski rečeno, narod je sebi izabrao sliku i priliku.

"Nema" je najčešći odgovor za sve u Bosni i Hercegovini. "Nemamo prava", "nemamo riješen penzioni status", "nemamo uvezan staž", "nemamo zdravstveno osiguranje", "nemamo posla", "nemamo zdravstveno osiguranj" i, zadnjih nekoliko godina se na ovaj spisak dodao i "nemamo vode".

Sama činjenica da se u 21.vijeku, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, države koja je, kao, krenula ka Europskoj uniji, između građana postavlja pitanje "imate li vode" dovoljno, samo po sebi, svjedoči dokle je aktuelna, pa prošla, pa ona prije nje vlast, a sve u svemu oličena najviše u SDA, a malo manje u SDP-u, dovela Sarajevo i njene građane.

Milionski ugovori iz "Vodovoda i kanalizacije" daju se samo SDA-ovcima i to onim koji se među njima smatraju "pravovjernim stranačkim odanicima". Tako se milion KM dalo jednom mlađahnom SDA-ovcu, dok se preko 500.000KM izdvojilo za drugog SDA-ovca, Mirzu Čelika, anonimnog "političara" koji je, eto, upao u Skupštinu Kantona Sarajevo i, uspio, sebi obezbijediti masu poslova redom i državnih, tj. kantonalnih firmi koje su, odjednom, postale blagonaklone prema njemu.

Ali ni to nije sve. "Vodovod i kanalizacija" je firma koju u sarajevskoj politici nazivaju "zlatnom kokom". U prevodu to znači da je dobra za izvlačenje ogromnoh svota novca sa jedne, odnosno stranačko zapošljavanje sa druge strane što se u "Vodovodu i kanalizaciji" moglo vidjeti zadnjih godinu dana kada su u ovoj firmi primljeni brojni "prijatelji SDA".

Danas je u Sarajevu Kurban bajram. I ima vode. Vjerovatno do večeras. Vode će nestati i građani će zaboraviti i da su je imali, kao što će do narednih izbora zaboraviti i da je nisu imali pa će, ponovo, glasati za one koji bi, da ikako mogu, reducirali i zrak na čemu im se građani, svake četiri godine, ponovo zahvaljuju dajući im iznova vlast.

Redakcijski komentar BNN

Izvor: 
BNN.BA