Tri najčešće ljetnje upale koje vam mogu pokvariti godišnji odmor

Spriječite ih

Tri najčešće ljetnje upale koje vam mogu pokvariti godišnji odmor

22.07.2015 - 18:07
Drugi pišu

Ako ste već krenuli na godišnji od samo dvije sedmice,bilo bi idealno da ga provedete kvalitetno i da vam ništa ne pokvari planirano opuštanje. Može se dogoditi da vam jedna upala – uha ili mokraćnog mjehura – uskrati sve ljetne radosti, izazove nesanicu i bolove, “zabrani” kupanje, a mogli ste ih izbjeći.
O najčešćim ljetnim upalama razgovarali smo sa stručnjacima koji podsjećaju što nam je činiti da nam ljeto bude bezbrižno.

Upale mokraćnog mjehura

Infekcije mokraćnog sustava spadaju u najčešće bakterijske infekcije, na koje otpada oko 15 posto antibiotika koje prepišu obiteljski liječnici, a smatra se da se čak svaka peta žena barem jednom u životu suoči s upalom mjehura.

Uzroci:

– Žene su deset puta sklonije upalama mokraćnog mjehura nego muškarci jer imaju kraću mokraćnu cijev, a njezin otvor je mnogo bliži izlaznom dijelu debelog crijeva i rodnice, odakle bakterije lakše mogu kontaminirati sluznicu i uzrokovati infekciju. U 80 posto slučajeva uzročnik infekcije je Escherichia coli, koja se inače prirodno nalazi u debelom crijevu.

 

“Plivačko uho” ili “otitis externa” upala je vanjskog zvukovoda, a najčešće se javlja ljeti zbog zaostajanja vode u zvukovodu nakon kupanja i plivanja. Kontinuirano izlaganje zvukovoda vodi može izazvati značajan gubitak ušnog voska (cerumena), pa voda iritira osjetljivu kožu i smanjuje kiselost zvukovoda, što u njegovoj toploj sredini predstavlja iznimno prikladne uvjete za razmnožavanje bakterija.

Ovu neugodnu pojavu mogu izazvati različite vrste bakterija i gljivica, a i herpes simpleks virusi također su identificirani kao uzročnici upale zvukovoda.

Uzroci:

– Do infekcije može dovesti i pretjerano čišćenje uha štapićem, umetanje metalnih predmeta kao što je ukosnica i slično, upotreba različitih šampona i sapuna koji iritiraju kožu zvukovoda, ekcemi, alergije, psorijaza, dermatitisi, seboreja... 

Virusni meningitis

Koliko ste puta vidjeli roditelje kako malenoj djeci na plaži mijenjaju pelene, odlažu ih u neku vrećicu, ali pri tome ne peru ruke, i malo zatim hrane svoje mališane? 

Nažalost, nisu to rijetki slučajevi, kao ni ostavljanje pelena na žalu, što nosi velik rizik širenja virusnog meningitisa, bolesti koja osobito pogađa malu djecu, a mogla bi se izbjeći provođenjem higijenskih mjera za koje su, naravno, odgovorni odrasli.

Uzroci:

Inkubacija virusnog meningitisa je oko sedam dana, s tim da osoba može biti zarazna prije početka bolesti, a vrijeme zaraznosti ovisi o uzročniku. Virusi se prenose kontaktom, neopranim rukama nakon velike nužde ili mijenjanja pelena te kapljicama prilikom kihanja i kašljanja. Kontaminirani predmeti mogu biti put prijenosa, a hrana i voda za piće rijetko.

Izvor: 
SD