Zoran Ivančić: Do kada će nas ubijati na ulicama?

Borba protiv ubica za volanom

Zoran Ivančić: Do kada će nas ubijati na ulicama?

15.06.2015 - 17:16
Intervjui

Kad sam nosio cvijeće i svijeće na mjesto pogibije Jelene Oprcić, nanijetio sam da ću osim toga još nešto uraditi protiv ubica za volanom. Pa da počnem.

Ova jučerašnja tema je uklonjena sa Fejsbuka pod prijetnjama počinitelja, Muamera Grbe, koji po tvrdnji njegove supruge zaposlen u MUPu. Pozivam vas da ga prijavite za bezobzirnu vožnju, javno vrijeđanje i ugrožavanje djeteta na info@fmup.gov.ba

Prvo su usred bijela dana ušli u raskršće u centru grada prevelikom brzinom i bacilo ih na trotoar. Opravdavaju se da im je pukla guma. Da nisu išli tolikom brzinom i da su po zakonu skretali u prvu desnu traku, nema šanse da bi završili na trotorau. Svjedoci kažu da je puka sreća da nisu nikog ubili, neki čovjek sa plavim dječijim kolicima je potrčao da se skloni.

Nekoliko prijava je već podneseno. Potrebno je više prijava da bi njihova interna kontrola reagovala.

Ne pozivam na linč, samo pozivam MUP da primjenjuje zakon, da pojača kontrole, da smanji dopuštenu brzinu u cijelom gradu, da nabavi neobilježene presretače, da kanton poboljša signalizaciju, da se trajno oduzimaju vozila i vozačke dozvole recidivistima, da se drže predavanja u srednjim školama.

Ne treba nam kampanja, treba nam država i sistem. I da ne možeš dobiti vozačku, ako nisi pogledao dokumentarac o posljedicama divlje vožnje i tipkanja poruka u vožnji.

I naravno, bojkotirajte Zmaj, Farinu i Metropolis, jer tamo svojim novcem financirate odbranu ubica za volanom i podmićivanje našeg sudstva i funkcionera koji ih pomiluju i počinioci ne vide zatvora.

Do kada će nas ubijati? Do kada im dopustimo da to rade.

Izvor: 
Redakcija / BNN