Titovu vilu na Brijunima danas koriste hrvatski predsjednici i premijeri

02.07.2019 - 19:15
Repotraže

Na ulazu u ograđeni kompleks vile dežura pripadnik Počasno-zaštitne bojne, kojoj je jedna od glavnih zadaća osiguranje vrhovnog zapovjednika hrvatskih Oružanih snaga, a to je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon Tita, kojem je Bijela vila bila dom nekoliko mjeseci u godini, ovom su se rezidencijom obloženom bijelim bračkim kamenom u državničke i u privatne svrhe koristili isključivo hrvatski predsjednici, no ne i aktualna predsjednica.

SAD kaže "oborili smo iranski dron", Iran odgovorio "nisu naš, nego svoj"

19.07.2019 - 09:42

S druge strane, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abas Arakči demantirao je da je Iran izgubiio dron iznad Hormuškog zaljeva. Na svom Twitter nalogu on je napisao: "Nismo izgubili nijedan dron u Ormuskom moreuzu niti bilo gde drugdje. Bojim se da je američki brod "Bokser" greškom oborio jednu od njihovih bespilotnih letjelica."

Kako ne postoji fotografija oborenog drona, samo sAD i Iran znaju šta se zaista dogodilo. 

Kakva BiH i Evropa: Ovo smo mi napravili od jezera Modrac!

19.07.2019 - 09:24

I zaista od "mora smeća", kako nazivaju kilometarske nakupine smeća u rijeci Drini, preko do temelja i sistematskih uprljanih rijeka Bosne i Vrbasa, Une i Save, do uništavanja jezera Modrac i Jablaničkog jezera, kao i na stotine drugih eko ljepota u našoj zemlji, samo svjedoče domaćoj nekulturi, primitivizmu koji država ne kažnjava.

"Za Dom spremni": Dodik blokirao odluku Predsjedništva BiH o Pelješkom mostu

18.07.2019 - 23:48

Uprkos burnoj raspravi, koja je često izlazila iz okvira teme i doticala se dnevnopolitičkih pitanja, Dodik je obezbijedio 2/3 većinu, zahvaljujući podršci njegovog SNSD-a SP-a, DNS-a i Ujedinjene Srpske.

Od 72 prisutna narodna poslanika za Odluku o potvrđivanju Izjave glasalo je 60 poslanika, protiv je bilo šest, a uzdržanih, takođe, šest poslanika. Za su glasali poslanici SNSD, DNS.SP, Demos, Ujedinjena Srpska, NDP i dio PDP.

Izvučen dosje Vučićevog ministra: Stefanović ipak išao u školu

18.07.2019 - 21:25

Megatrend je, kako naglašavaju u ovoj ustanovi, za 30 godina odškolovao 28.000 mladih ljudi, a mnogi od njih danas zauzimaju važna mjesta u brojnim organizacijama, institucijama, političkom i javnom životu.

Predsjednik Saveta Univerziteta Megatrend akademik Ljubiša Rakić kaže da je riječ o nepotrebnoj politizaciji koja nanosi štetu ugledu univerziteta, ugledu visokog školstva, kao i ugledu naše zemlje.

Koristite FaceApp? Vaše slike mogu završiti na reklami za kondome

18.07.2019 - 21:18

U prevodu, korisnici su FaceAppu dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisničko ime i sve ostalo za što bi im moglo biti potrebno, uključujući i reklame. Tako da, ako ste instalirali aplikaciju, nemojte da se iznenadite ako vaša fotografija osvane na nekom reklamnom plakatu za, na primjer, kondome, lijek protiv impotencije ili za nešto treće. 

Čak i ako korisnici isključe opciju pristupa fotografijama uskladištenim na njihovim uređajima, ova aplikacija tu opciju ignoriše i pristupa fotografijama.

Krah sezone: Restorani u Dubrovniku prazni

18.07.2019 - 21:03

Da je to tako dokaz su i fotografije koje smo ovog vikenda načinili između 22 i 22.30 sati: brojni su restorani imali više od trećine praznih stolova! To se odnosi i na neke od restorane za koje se doslovce čekalo u redu na slobodno mjesto za stolom.

No, jednako tako, ugostitelji ističu kako je istina da su restorani puniji od 20 do 21 sat. Drugi ugostitelji ukazuje na novi "trend": ovog ljeta večera kreće nešto ranije nego prije, zbog čega gosti ranije i odlaze.

Novi protest mostaraca zbog deponije Uborak

18.07.2019 - 20:56

“Ovo je okupljanje upozorenja. Nadam se da nas neće natjerati da ponovo blokiramo ovu deponiju, jer tad idemo do kraja, zaista”, izjavio je Omer Hujdur, aktivista Građanske inicijative “Jer nas se tiče”, koja je organizirala mirni protest pred ulazom u deponiju.

Iz te Inicijative su ranije na društvenim mrežama saopćili da novi protest, nakon prve blokade koja je trajala od 10. do 20. juna, organiziraju zbog "kršenja procedura i naloga federalne inspekcije na deponiji Uborak",

Vitalni nacionalni interes: Zastupnik PDP- zavrnuo ruku SDS-ovcu

18.07.2019 - 20:53

"Ja sam danas grubo napadnut u skupštinskom holu. Prišao mi je šef poslaničkog kluba PDP, zavrnuo mi ruku , psovao i vrijeđao", kazao je Vukanović.

Do napada na Vukanovića došlo je u vrijeme skupštinske pauze, nakon što je Bundalo saopštio da će njegov klub, izuzev Draška Stanivukovića i Jelene Trivić, podržati Dodikov stav o Pelješkom mostu. Njegova podrška je praćena i nekim zaključcima da se iz NSRS naloži Saboru Hrvatske da rješava neka pitanja RS i BiH, na što mu je replicirao Vukanović, govoreći da je njegovo obraćanje sramno.

Trivić Dodiku: "20 godina Vas gledam i žalim"

18.07.2019 - 20:48

"Kada bi jedan Hrvat uradio ovo što ste Vi za njih uradili? Danas je u Hrvatskoj bolje biti pas nego Srbin, kako i u hrvatskim kantonima u FBiH", navela je ona. 

Iznoseći niz kritika na račun aktuelne vlasti u RS, kao i samog Dodika, Trivić mu je, između ostalog, poručila: "Malo ste se obećali Rusima, malo Amerikancima, pa ni sami ne znate gdje ste. Najgore je što ste uvukli narod u sve to".    

Trivić je poručila kako, za razliku od Kluba PDP-a, neće podržati Dodikovu izjavu o kojoj će se poslanici danas izjašnjavati.