Titovu vilu na Brijunima danas koriste hrvatski predsjednici i premijeri

02.07.2019 - 19:15
Repotraže

Na ulazu u ograđeni kompleks vile dežura pripadnik Počasno-zaštitne bojne, kojoj je jedna od glavnih zadaća osiguranje vrhovnog zapovjednika hrvatskih Oružanih snaga, a to je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon Tita, kojem je Bijela vila bila dom nekoliko mjeseci u godini, ovom su se rezidencijom obloženom bijelim bračkim kamenom u državničke i u privatne svrhe koristili isključivo hrvatski predsjednici, no ne i aktualna predsjednica.

HDZ: Vratimo se razgovorima o formiranju vlasti

17.09.2019 - 15:35

Radmanović: Afirmisat ćemo pravo na samoopredjeljenje

17.09.2019 - 15:22

˝U tom smislu afirmišemo naš raniji stav o povratu nadležnosti kojih ima sada skoro 80 prenesenih mimo Ustava raznim Visokog predstavnika na koje nije imao pravo. Dakle sporimo to sve od bonskih ovlaštenja pa naovamo i zalažemo se za povrat i nudimo i koalicionim partnerima i svim drugima koji nisu naši koalicioni partneri da se složimo oko toga.

Radmanović je istakao i da će se Glavni odbor stranke ponovo afirmisati pravo na samoopredjeljenje.

SAD tvrdi da je Iran napao naftna postrojenja, alii dokazi nisu predočeni

17.09.2019 - 15:18

Napad, za koji su odgovornost preuzeli jemenski Hutiji, bi zaista mogao imati dramatične posljedice za svjetski energetski sektor jer su napadnuta i teško oštećena postrojenja - najveća postrojenja ove vrste na svijetu. Koje vojne i političke posljedice bi ovaj napad mogao imati za zemlje u regiji, zasad ostaje otvorenim. No bilo bi prejednostavno i pogrešno sada slijepo preuzeti američke optužbe protiv Teherana. Prije svega u paketu s, posljednjih 24 sata često ponavljanim, argumentom "jer Iran Hutije opskrbljuje oružjem".

OHR poručio SDA-u: BiH je sastavljena od dva entiteta...

16.09.2019 - 18:59

Kako su na Rezoluciju SDA, ovih dana, reagovali iz SNSD-a, HDZ-a te premijerka Srbije, Ana Brnabić, danas su iz SDA odaslali saopćenje za javnost u kojem su odgovorili na optužbe: 

Crnadak: Rezolucija SDA može ugroziti mir

15.09.2019 - 22:38

Kongres SDA usvojio je u subotu Programsku deklaraciju u kojoj se, između ostalog, navodi da je primarni i dugoročni cilj SDA Republika BiH, afirmacija bosanskog jezika kao zajedničkog identiteta svih građana BiH, uspostavljanje Vrhovnog suda BiH, reforma policije.

"Integritet Kosova je nedodirljiv i priznat ćete ga prije ili kasnije"

14.09.2019 - 20:31

Izetbegović: Ispunio sam obećanje od 100.000 novih radnih mjesta

14.09.2019 - 17:12

„Saradnja SDA i HDZ donijela je Bosni i Hercegovini reformsku agendu ali postoje stvari koje HDZ promoviše ali koje se kose sa evropskim načelima. Potrebno je potpisati i ugovor sa IZ, kao što to imaju Katolička i Pravoslavna crkva“, kazao je Izetbegović.

Predsjednik Stranke demokratske akcije kazao je i rada dvojice premijera Fadila Novalića i Denisa Zvizdića, koji su, kako je on kazao, uradili veliki posao na putu BiH ka EU i NATO, kao što je dobivanje kandidatskog statusa.

Mehmedović: Među članovima SDA generiran je strah, pogubno da nema protivkandidata

14.09.2019 - 17:01

Dodik: Oni republiku, mi otcjepljenje

14.09.2019 - 16:53

- Ovo je samo jedna faza onoga što oni krajnje žele da urade, ali nema BiH bez RS. Niko valjda nije dovoljno lud, naivan i blesav da pomisli da bi neko samo ukinuo RS. Oni je sigurno ne mogu ukinuti jer nemaju ni razloga, ni mogućnosti da to učine. Nama nije uopće jednostavno prihvatiti da se nalazimo u BiH, ali prihvatamo dejtonsku BiH. Oni očigledno nisu htjeli ni da vide, ni da čuju, ni da održe Republiku Srpsku i to mi znamo - rekao je Dodik.