Sastali se diktatori: Lukašeno dočekao Dodika u Minsku

20.06.2019 - 21:31

"Žalosno je što se rijetko sastajemo, ali je dobro da smo se konačno sreli, i to u pravo vrijeme",naglasio je Lukašenko na sastanku sa Dodikom.

Dodik je izjavio da cijeni napore Lukašenka koji čini sve da Bjelorusija bude stabilna i prosperitetna zemlja.

Na sastanku sa novinarima, predsjedavajući Predsjedništva BiH izjavio je da je sa Lukašenkom razgovarao o bilateralnoj saradnji, kontaktu u oblasti novih tehnologija, a fokus je bio i na političkim pitanjima.

Ko je veći, predsjednik ili avion: Dodik u Bjelorusiji kod Lukašenka

20.06.2019 - 16:58

Dodik je nakon sastanka sa bjeloruskim predsjednikom Vlade Sergejom Rumasom, kazao da je "impresioniran". Dopao se Dodiku i grad Minsk i ono što je čuo od bjeloruskog kolege. 

Da li se vodila rasprava "kako ostati na vlasti", što je stalna težnja bjeloruskih diktatora, od kojima bi i Dodik mogao podijeliti koju lekciju, nije poznato osim što je saopćeno da su sastanku prisustvovala i dvojica savjetnika ostala dva člana Predsjedništva BiH. 

Čović: Vijeće ministara BiH uskoro, novi Izborni zakon BiH ove godine

20.06.2019 - 16:48

- Što se tiče Vijeća ministara, uvjeta više ne može biti. Mi smo sve ono što je trebalo napraviti između sebe dogovorili. Ovih dana smo, jučer i prekjučer, razmijenili informacije i čini mi se da smo blizu dogovora, ali to se meni nekoliko puta činilo, pa da ne bude opet da ne vidimo dobro aktuelnu situaciju - kazao je Čović. 

Iran odborio američku bespilotnu letjelicu

20.06.2019 - 08:36

Iranske vazduhoplovne snage oborile su dron u provinciji Hormozgan, na jugu zemlje.

U pitanju je bespilotna letelica "global hok", navodi iranska državna televizija koja emituje program na engleskom jeziku.

Namještanje Svjetskog prvenstva: Da li se preko Platinija, lovi Sarkozy?

20.06.2019 - 07:46

Kad su se otrijeznili od prvotnog šoka uslijedilo je - kako je domaćinstvo mogla dobiti zemlja koja nema nikakvu nogometnu infrastrukturu (u međuvremenu sve je izgrađeno tip-top), ne predstavlja ništa na nogometnoj karti svijeta, teritorijalno je premala (manja od Dalmacije s Dubrovnikom) i s ljetnim temperaturama od preko 45°C (a prvenstva se održavaju u lipnju i srpnju pa su domaćini obećavali otvorene stadione s klimom!?, kao i da će stadioni biti donirani siromašnim afričkim zemljama).

Zabrinutost za zdravlje najmoćnije žene svijeta

19.06.2019 - 14:03

Šta se događa s jednom od najmoćnijih žena na svijetu? U središnjim njemačkim televizijskim vijestima, Tagesschau, njeno drhtanje se nije puno tematiziralo, već samo spomenulo u okviru priloga o posjetu ukrajinskog predsjednika. Drugi mediji su tu temu, međutim, nadugo i naširoko tematizirali. Odmah su počele špekulacije o tome kako ova utjecajna političarka stoji sa zdravljem.

Besprizorno: Buzina odbrana optužuje mrtvog generala Suljevića za Uzdol

19.06.2019 - 09:37

Pripadnici Samostalnog bataljona Prozor su, prema optužnici, 14. septembra 1993. napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči i ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti. Buzi je, kao komandantu Samostalnog bataljona, na teret stavljeno da je propustio da preduzme mjere da počinioci budu kažnjeni.

Odbrana je u materijalne dokaze uložila set Buzinih naredbi od juna do oktobra 1993. godine. Mehić je rekao da njima dokazuje da je optuženi uređivao borbenu gotovost, razrješavao i postavljao, te upućivao na obuku.

Ovisnosti tranzicije: U RS-u više piju, u FBiH koriste tablete

19.06.2019 - 06:36

Bosna i Hercegovina nimalo ne "odskače" u regionu po tome koliko njeno stanovništvo konzumira duhan, alkohol, ilegalne droge, lijekove kao nemedicinska sredstva (za smirenje, spavanje i sl.) niti nove supstance koje čak mogu biti u slobodnoj prodaji jer izgledaju bezazleno a zapravo sadrže psihoaktivne tvari.

"Detaljna i nezavisna" istraga nakon smrti: UN traži da se istraži smrt Mohameda Mursija

18.06.2019 - 18:47

Morsi, koji je proveo gotovo šest godina u pritvoru, umro je juče nakon onesviješćivanja u sudnici u Kairu.

"Poslije svake iznenadne smrti u zatvoru treba da slijedi brza, nepristrasna, detaljna i transparentna istraga koju će sprovesti nezavisna služba, kako bi se rasvijetlio uzrok smrti", rekao je Rupert Kolvil, portparol Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava.

Lajčak 19. i 20. juna u posjeti BiH

18.06.2019 - 18:12

Tokom posjete, Lajčak će se sastati s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim i prvim zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednikom i članicom Centralne izborne komisije BiH, predstavnicima organizacija civilnog društva i članovima političkih stranaka, saopšteno je iz OSCE-a.