FOTOPRIČA: Duboka zima i radost ljeta na Ravnoj planini nedaleko od Sarajeva

Pravi raj za ljubitelje prirode, posebno planinare...

FOTOPRIČA: Duboka zima i radost ljeta na Ravnoj planini nedaleko od Sarajeva

02.01.2020 - 02:40

Gledajući kako djeca žurno koračaju i hrle da uživaju u snijegu, pomislih kako i duboka zima itekako zna da donese radost ljeta... 

Ravna planina nalazi se svega 20 km udaljednosti od glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva. Prostire se između Paljanske kotline, dok se južno spaja sa Jahorinom. Bogata šumom, biljnim i životinjskim svijetom, te uz predio koji je izolovan, predstavlja pravi raj za ljubitelje prirode, posebno planinare.

Nakon što je izgrađen vodovodni sistem prema Palama, 1935.godine, ova oblast ujedno spada u vodozaštitnu zonu, dok je sama Ravna planina nekada bila posebno važna za ishranu stoke, jer su preko ljeta ovdje uglavnom boravili čobani.

Zanimljivo je da je Karl Franz Josef Maly austrijski botaničar početkom 20. vijeka istraživao  Ravnu planinu. Tom prilikom prikupio je izuzetno bogat herbarski materijal, opisao brojne endeme i relikte i sve to pohranio u Herbarijum Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Danas se, pored prirodnog bogatstva, na ovom mjestu mogu naći i brojni sadržaji, spoj prirode i aktivnog odmora. Prvim snijegom, na Ravnoj planini je tako otvorena i sezona skijanja. Za sve ljubitelje ovog zimskog sporta, važno je da znaju da Ski centar ima 7500 m ski staza, od kojih je najvažnija dužine 1400 m. Svaka od njih prošla je homologaciju i zadovoljava sve svjetske standarde, dok su zahvaljujući odličnim uslovima brojna ski takmičenja, koja se održavaju baš na ovoj planini.

Ono što ovo mjesto čini još atraktivnijim je i sama pristupačnost i da svega 16 km udaljenosti od Ravne planine, nalazi se i ompijska ljepotica, Jahorina. Na Ravnoj planini od decembra 2017.godine, na raspolaganju je i kabinska žičara, gondola, koja u prosjeku prevozi oko 2200 skijaša na sat. 

 

Izvor: 
BNN.ba