Grad Dachau - "sudionik" najvećeg zločina u historiji čovječanstva

Da li ste ikada išli na turu "Dvorci Bavarske"?

Grad Dachau - "sudionik" najvećeg zločina u historiji čovječanstva

28.01.2017 - 18:44

Ako ste ikada išli na turu "Dvorci Bavarske", onda ste zasigurno posjetili Dachau, drugi po veličini grad u saveznoj pokrajini Bavarska u Njemačkoj.

Dachau je jedan od onih gradova za koji mislite da vam, osim dvorca i historijskog središta, nema što za ponuditi. Par hotela, nekoliko restorana i blizina Münchena njegove su glavne karakteristike. No, to zapravo nije tako. Ovo je jedan od onih gradova koji je "sudjelovao" u najvećem zločinu u historiji čovječanstva. Dachau je grad koji je bio dom nacističkom koncentracijskom logoru.

Dachau je jedan od onih gradova za koji mislite da vam, osim dvorca i povijesnog središta, nema što za ponuditi. Par hotela, nekoliko restorana i blizina Münchena njegove su glavne karakteristike. No to zapravo nije tako. Ovo je jedan od onih gradova koji je "sudjelovao" u najvećem zločinu u povijesti čovječanstva. Dachau je grad koji je bio dom nacističkom koncentracijskom logoru. Oko logora nacisti su izgradili plastenike i vrtove u kojima su zatvorenici, u svim vremenskim uslovima, brinuli o usjevima. Svjedočanstva preživjelih zatvorenika govore da su češće bili gladni nego siti. Mnogo je načina na koji su nacisti kažnjavali zatvorenike, a izglađivanje je bilo jedno od njih. Kako bi poslužili kao primjer drugima, mnogi su kažnjeni vješanjem za ruke sa stabla ili stupova. Tako su znali visiti po nekoliko dana ili dok ne bi umrli.

Koncentracioni logor u Dachau (Foto: Vikendmanijaci.com)

Velika koncentracija zatvorenika dovela je do naglog porasta broja smrti. Što zbog nehumanih uvjeta, što zbog kažnjavanja, što zbog bolesti koje su se širile logorom. Kako je broj umrlih naglo rastao, izgrađene su komore za spaljivanje u kojima su zatvorenici svakodnevno morali spaljivati tijela. Njihov pepeo odlagao se u jamu koja se nalazila nedaleko od spalionice. Odmah do spalionice bile su i plinske komore, u koje su se zatvorenici zatvarali kako bi ih se ugušilo plinom.

Prema logorskim dokumentima procjenjuje se da je u Dachau umrlo i bilo pogubljeno 41.500 zatvorenika. Logor je bio u funkciji punih 12 godina dok su nacisti bili na vlasti. Od 1933. do 1945., kada ovdje dolazi Saveznička vojska i oslobađa ga. Danas je to mjesto posebne pažnje i mira, u kojem se odaje počast svima koji su prošli kroz njega. Godišnje ga obiđe oko 800 tisuća posjetitelja, a svi oni mogu na živopisnim fotografijama svjedočiti o tome kako je izgledao život u logoru. Danas su ostale stajati samo dvije barake u kojima su boravili zatvorenici, zgrada u kojima su bile smještene prostorije za prijem i SS-ove prostorije te spalionica. U logoru je postavljena stalna izložba koja govori o životu u kampu, ali i zločinima koji su se ovdje dogodili. Izloženi su predmeti koje su zatvoreni koristili svakog dana, kao što su zdjelice, ručno rađeni šah, brijači pribor, knjige.

Sam prostor logora odiše tugom i žalosti, a žica koja i danas stoji kao zaštitna ograda kampa dodatno povećava taj dojam. Koncentracioni logor u Dachau mjesto je na kojem ćete se zamisliti i šutjeti, prolazeći kroz one iste prostorije kroz koje su prije nekoliko desetljeća prolazili njegovi zatvorenici...

Izvor: 
BNN.BA/dnevnik.hr