Istanbul - europska kafa s pogledom na Aziju

Putopis BNN.BA

Istanbul - europska kafa s pogledom na Aziju

25.05.2015 - 21:11

Malo je gradova na svijetu čiji se miris osjeti još stotinama kilometara prije nego li se u njega uđe. Zebnja koju putnik nosi sa sobom isčekujući susret sa Istanbulom budi odjednom gotovo sva čovjekova čula jer ko god krene u ovaj grad jedno, sasvim sigurno, zna unaprijed – to neće biti običan susret.

Kada bi se pravila mapa svijeta na kojoj bi se ucrtavala samo ona mjesta i gradovi koji isijavaju posebnom energijom, iz koje izbija duhovnost i historija koju prepoznaju samo oni koji za njima i tragaju, onda bi se na takvoj, razbacanoj, karti Svijeta našlo svega nekoliko gradova koje vrijedi posjetiti a jedan od takvih bi svakako bio i Istanbul.

Smješten u Europi i Aziji, na obalama Mramornog i Crnog mora, na sedam brežuljaka, između istoka i zapada, na granicama civilizacija,  Istanbul predstavlja grad čija je ljepota u arhitekturi, kulturnom i turističkom smislu toliko velika da je istovremeno, kao i kod svake druge ljepote, sama po sebi postala bremenita.

Malo je gradova na svijetu čiji se miris osjeti još stotinama kilometara prije nego li se u njega uđe. Zebnja koju putnik nosi sa sobom isčekujući susret sa Istanbulom budi odjednom gotovo sva čovjekova čula jer ko god krene u ovaj grad jedno, sasvim sigurno, zna unaprijed – to neće biti običan susret.

Gotovo cijeli Istanbul je naslanjanje historije na budućnost, orjentalistike na modernizam, svjetovnosti na duhovnost, mora na kopno i možda jedine dvije različitosti koje se u Istanbulu nisu fizički dotakle a koje su nadohvat jedna druge, jesu Europa i Azija čija simbolička nespojivost i suštinska blizina slikovito opisuju sve ono što se danas u odnosima među ljudima iz različitih država prešućuje.

Europa i Azija su u Istanbulu spojene veleljepnim mostovima na Bosforu ispod kojih se, kao na niski tespiha, nižu crveni, žuti, plavi, smeđi…ruski, kineski, portugalski, bjelosvetski brodovi koji čekaju na odoborenje za svoj prolazak kroj ovaj strateški važan moreuz. Postoji nekolicina restorana s kojih se gleda pravo na Bosfor ali poseban užitak Turcima u Istanbulu predstavljaju ona mjesta sa kojih se vidi dio mora gdje brodovi iz raznih svjetskih zemalja čekaju, neki i danima, na svoje vrijeme za prolazak kroz Bosfor. Turisti u takvom prizoru zaista imaju nesvakidašnju atrakciju dok je Turcima pogled na morsku čekaonicu stvar ponosa, plutajući znak da su uspijeli u odmjeravanju snaga sa svjetskim silama.

Vjerovatno svaki turista koji posjeti Istanbul ima u njemu neko svoje omiljeno mjesto. Istraživanje Istanbula i njegovo pokazivanje putem turističkih vodiča pokazat će vam, nerijetko, potpuno dva različita lica ovog euro – azijskog dragulja. Istanbul na prvi pogled izaziva oduševljenje ali da bi se zavoljeo potrebno ga je upoznati.

Srž, duša, Istanbula nalazi se u nekoliko njegovih gradskih četvrti. Od Sultan Ahmeta do Sultan Ejuba, preko Bešiktaša i Ortakoya pa sve do Mačke, Arnavutkoya i Uskudara, Istanbul pokazuje svu svoju raskoš koja se, u ovom slučaju, ne oslikava milionima maraka utkanih u beton i staklo, već u očuvanju historije, tradicije i njegovanju svakog milimetra ovih, ali i drugih, dijelova Istanbula.

Sultan Ahmet

Ovaj dio Istanbula izgleda kao idealna postavka za snimanje historijskog filma. Hoteli, restorani, stare kuće, ulice popločane kaldrmom te prodavnice iz kojih se, uglavnom, prodaje tradiciija i historija Turske, baš sve podsjeća na doba kada su Osmanskom imperijom vladali turski sultani na koje se, na platou Sultan Ahmeta, čuva posebno sjećanje. Tamo se, naime, pored čuvenog, na svjetskom glasu muzeja Topkapi (u kojem se nalaze prvorazredni svjetski antikviteti) nalaze i džamije prelijepe arhitekture koje nose imena po turskim sultanima I koje su magnet za milione turista, jednako muslimana i nemuslimana, koji svakodnevno ulaze u njih.

Fotografi iz cijelog svijeta gotovo kampuju na Sultan Ahmetu “hvatajući” prelamanje svjetla iznad džamija ali i pod džamijskim kupolama pa su neke od najljepših fotografija Istanbula nastale upravo uz kupole Plave džamije ili Aja Sofije.

Malo iznad glavnog trga na Sultan Ahmetu nalazi se i čuveni Mimar Sinan hamam ispred kojeg je ogroman red engleza, francuza, arapa, kineza koji čekaju da oprobaju život na sultanski način i barem na pola sata otplove u vrijeme kada su u najstarijem istanbulskom hamamu boravile čuvene sultanije.

Ortakoy i Arnavutkoy

Put iz Sultan Ahmeta vodi izuzetno dugim Kennedy bulevarom pravo do stadiona čuvenog fudbalskog kluba “Bešiktaš” koji se trenutno nalazi u fazi renoviranja i sa kojeg se smiješi bilboard sada već bivšeg trenera “Bešiktaša” Slavena Bilića. Baš od tog mjesta kreće jedan novi, drugačiji Istanbul prepun palača te veleljepnih hotela i restorana koji se listom nalaze u sjeni višestoljetnih stabala.

Na Ortakoyu se mogu pronaći raznovrsna jela i restorani. Tu je i čuveni hotel “Kempinski” sa svojim “Laledan” i “Tugra restoranima” dostojnim sultana i sultanija, ali su tu mali restorani sa čitavim spektrom turske kuhinje, prepune neodoljivih začina i kulinarskih kombinacija pa se tako, naprimjer, možete lako iznenaditi u šta se sve može staviti nana ili bosiljak.

Najbolju limunadu na Ortakoyu, a možda i u cijelom Istanbulu, možete popiti u The House restoranu koji se nalazi tik uz morsku obalu na samom središtu Bosfora. Ali pravi Istanbulski kulinarski specijalitet nalazi se u malenim, drvenim kućicama na Ortakoyu gdje izuzetno radoznali prodavači, širokih osmjeha i prepuni humora, prodaju čuveni turski specijalitet “kumpir – kumpir”.

Skuhani kroompir napunjen raznovrsnim sastojcima (kombinacija je bezbroj kao u slastičarni) uzima se u ruku i potom se kreće u dugu šetnju, možda najljepšom istanbulskom šetnicom – Rumeli Hisari džadesi. Desetak kilometara dugo šetalište, uz kojeg se nižu predivne stare istanbulske kuće sa jedne, mondenski restorani i raznovrsne jahte sa druge strane uz mirise mora i svježe pripremljene ribe, čine ovaj provod nezaboravnim jer gdje god da oko sebe pogledate doživjet ćete oduševljenje.

Taj put sa “kumpir-kumpirom” u ruci dovest će vas, nakon dvadesetak minuta šetnje, pravo u Arnavutkoy gdje su istanbulske kuće, hoteli i restorani možda najljepši ali i najskuplji u ovom megapolisu. To je, smatra se, najotmjeniji dio Istanbula gdje je nekada živjela istanbulska krema, baš kao što je to slučaj i danas.

Sa druge strane bosforske obale, nalazi se Azija i prelijepo istanbulsko naselje Uskudar. Azijski dio Istanbula je mirniji od europskog pa su tik uz azijski dio Bosfora nanizane privatne vile nalik kao iz “1001 noći”. Tu se istanbulski život odvija usporenije, ležernije pa onome ko traži Istanbul u ovakvom izdanju nije teško preći preko čuvenih bosforskih mostova ili, jednostavnije, uzeti malenu brodicu koje svako malo prevlače putnike iz Europe u Aziju. Za svega nekoliko minuta.

Gotovo u svakoj europskoj zemlji postoji otvoreno pitanje otići u Europu ili ne jer je to dio političkog i ekonomskog trenda, ako hoćete i moranja. Kada ste u Istanbulu ovo pitanje se ne postavlja. Bilo da se u Europi ili Aziji, odlično vam je!

Izvor: 
Redakcija / BNN.BA