Jeste li znali za tajni stan na vrhu Eiffelovog tornja?

U Parizu, gradu ljubavi...

Jeste li znali za tajni stan na vrhu Eiffelovog tornja?

18.02.2017 - 16:26

Na najvišem spratu, čak 300 metara visokog Eiffelovog tornja postoji stan kojeg je dizajnirao Gustave Eiffel. Tajni stan napravljen je neposredno nakon otvaranja simbola Pariza za Svjetski sajam 1889. godine.

Tajni stan sastoji se od dvije sobe, kuhinje, kupaonice i dnevne sobe, a ponosi se spektakularnim pogledom na glavni grad Francuske. Stan je ispunjen drvenim namještajem, dok su zidovi prekrivni tapetama s decentnim uzorkom i uljanim slikama.

Zbog zapanjujućeg pogleda na Pariz, ali i popularnosti samog tornja, Gustavu su mnogi imućni Francuzi nudili bogatstvo kako bi im dopustio prenoćiitu u ovome stanu, međutim, on to nije dopuštao. Slavni arhitekt koristio je stan za lične potrebe, a povremeno bi u njemu ugostio uvažene goste poput poznatih izumitelja.

Danas privilegiju da posjete stan imaju svi turisti koji uplate razgled najvišeg trećeg dijela Eiffleovog tornja. Od 2015.godine stan je pretvoren u mini-muzej u koji se može nakratko virnuti prilikom razgledanja.

Posjetitelji mogu vidjeti originalni namještaj s kraja 19.stoljeća, stare knjige, ali i voštane lutke Gustava Eiffela, njegove kćeri Claire te velikog prijatelja Thomasa Edisona.

Izvor: 
BNN.BA/dnevnik.hr