Ljepote Gvineje-Bissau: Od plemenskih plesova do fotografije pored termitnjaka

Gvineja-Bissau

Ljepote Gvineje-Bissau: Od plemenskih plesova do fotografije pored termitnjaka

13.12.2015 - 20:01

Iako je sa dva miliona stanovnika zemlja sa najmanje stanovnika u Africi i jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, Gvineja-Bissau raspolaže brojnim prirodnim ljepotama i drugim bogatstvima koja oduševljavaju turiste.

Gvineja-Bissau je mala zapadnoafrička zemlja na obali Atlanskog okeana čiji su susjedi Gvineja i Senegal. Njeno stanovništvo čine pretežno animisti (oni koji vjeruju da sve što postoji ima dušu, od biljaka do predmeta), kršćani i muslimani. Stanovništvo se dijeli na nekoliko etničkih grupa, Balante i Papel (na južnoj priobalnoj regiji), Manjaco i Mancanha (u centralnoj i sjevernoj regiji zemlje), Fula i Mandinka (na sjeveru i sjeveroistoku zemlje).

Pripadnici različitih plemena koji crtaju po svojim licima i obučeni u različite živopisne kostime izvode vjerske obrede i tradicionalne plesove pred posjetiteljima, i tako od turizma pokušavaju obezbijediti egzistenciju. Narod ove zemlje posjeduje skoro nevjerovatnu energičnost i vodi bogat noćni život, uprkos tome što mnogi žive na rubu siromaštva. Gvineja-Bissau može se posjetiti tokom cijele godine, a turisti koji se odluče na takvo putovanje vraćaju se bogatiji za mnoga lijepa iskustva, među koja se ubraja i domaća kuhinja koja počiva na jelima od morskih plodova i riže.

Posebnu atrakciju za posjetitelje predstavljaju mravinjaci termita, koji mogu biti visoki kao i prosječno stablo.Lokalno stanovništvo koristeći znatiželju turista koji se žele fotografisati na ovim mjestima i na taj način obezbjeđuje sredstva za život.

Izvor: 
Anadolija