Najljepše ostrvo na svijetu: Scenografija "Gospodara prstenova" još je ljepša uživo

Zemlja dugog bijelog oblaka

Najljepše ostrvo na svijetu: Scenografija "Gospodara prstenova" još je ljepša uživo

05.10.2015 - 11:11

Maroi ga možda zovu "Zemlja dugog bijelog oblaka", ali Novi Zeland je kod mnogih više prepoznatljiv kao "Srednja zemlja". Ovaj prelijepi arhipelag nalazi se jugostično od Australije i sastoji se od dva najveća ostrva, sjevernog i južnog, kao i od velikog broja manjih ostrva.

Ova smaragdno zelena zemlja postala je dom Hobitima, Orcima i Entima, a oni koju su je posjetili tvrde da je Južno ostrvo, mjesto gde je snimana trilogija "Gospodar prstenova", još ljepše uživo. "Gospodar prstenova'' je drugo po veličini od tri gotovo paralelna jezera, a o njegovu površinu reflektuje se spektakularna planina Kuk.

Nacionalna ptica kivi je vrlo ugrožena, jer je vrlo nemirna vrsta životinje, sa ogormnim nozdrvama, neorganizovanim načinom letenja i sklonošću za pravljenjem gnjezda na tlu. Veliki nacionalni park Fjordland je najveći od 14 nacionalnih parkova, koliko ih ima na jugozapadnom uglu Južnog ostrva.

Premijer Novog Zelanda je najavio da će osnovati najveći okeanski rezervat na svijetu, dva puta veći od ove ostrvske države. Novozelandska vlada prije nekoliko mjeseci raspisala je otvoren konkurs za prijedloge kako bi trebalo da izgleda nova zastava te države, a u uži izbor ući će četiri prijedloga koja će narod izglasati.

Izvor: 
blic.rs